"Hogyan dolgozta fel a mozi 1956-ot? A forradalomról legalább száz film készült, melyiket válasszuk?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Kamera által homályosan

Hogyan dolgozta fel a mozi 1956-ot? A forradalomról legalább száz film készült, melyiket válasszuk?

"Már lassan két esztendeje, hogy egy társaságban a barátommal azt számlálgattuk, hogy hány pofont is kaptunk eddig életünkben. A nagy nyaklevesekre az ember legalább úgy emlékszik, mint a nagy szerelmekre. És miután nagyjából egykorúak vagyunk, tán nem is furcsa az azonosság: az igazán felejthetetlen frászokat valamennyien az ötvenes évek közepén gyűjtöttük be. Innen a Szamárköhögés ötlete: elmesélni azokat a valóságos és képzeletbeli füleseket, amelyeket - talán nem hangzik túl szerénytelenül - egy korosztály, egy generáció kapott kamaszkora küszöbén. 1956 októberének-novemberének három hete - öt arculcsapás története” – fogalmazott Gárdos Péter az 1987-ben készült Szamárköhögés című filmje kapcsán.

 

 

 

A film valóban egy korosztály félelmeit, csalódásait, vágyait, emlékfoszlányait fonja egybe.  Az iskolaszünet, a hirtelen pofozkodóssá vált apa, a golyóval átütött kenyér, a pasiváltásra készülő anya, mind olyan momentumok, amelyek bárhol, bármikor megtörténhetnének. Viszont ezek így együtt, csak 1956 Budapestjén játszódhatnak le, épp úgy mint az a seregnyi film, amelyet ez a különös ősz ihletett. Mert ugye csak 2006-ban legalább tíz játékfilm készült, a forradalom emlékévében állami támogatással. A Port.hu 60 találatot ad ki az „1956” keresőszóra, és ezen a listán még nincsenek rajta azok a filmek, amelyek címében nem szerepel az évszám (mint például a Szabadság, szerelem vagy a Kolorádó Kid). A találati lista jelentős részét dokumentumfilmek és -sorozatok adják, de találhatunk kis- és nagyjátékfilmet, sőt régi híradók archívumából válogatott összeállítást is.  Most azonban izgalmas, egész estés, elgondolkodtató, vitaindító vagy akár szórakoztató filmeket ajánlunk – a forradalom emberi oldalát mutatják meg, és azt, hogy a hőssé válás nem előre eldöntött terv része, hanem gyakran a puszta véletlen műve.

 

Kolorádó kid

 

Úgy tűnik tehát, hogy téma kimeríthetetlen, hiszen az elsősorban publicistaként ismert Vágvölgyi B. András első nagyjátékfilmjét alig néhány éve mutatták be, és a 2010-es Magyar Filmszemlén egyből két díjat is bezsebelt. A film alapjául Kreuzer Béla, a lóverseny- és szerencsejáték-kedvelő rakodómunkás története szolgál, aki 1959-ben csalárd módon jelentős nyereményhez jut a lovin, és még az éjjel letartóztatják. Az már csak az előzetesben derül ki, hogy politikai ügyben, a forradalom alatt vállalt szerepéért. Kreuzer és cellatársa beszélgetéseiből flashbackekben tekintünk vissza a forradalomra. Kreuzer és élettársa, Iskiné a Rajk-temetésen találkozott, elsöprő szexuális vonzódás, szerelem lett belőle, mely egy ideig még az október 23-án kitörő forradalmat is háttérbe szorította. Egy meglepő esemény után a Corvinba mennek, és az ottani élmények hatására csatlakoznak a fegyveresekhez.

 

 


Az alkotás meglehetősen megosztotta a kritikusokat. „’56-os film lyukas zászló és párás tekintetű szónokok nélkül, a pesti flasztert koptató csibészekről. Szerelem helyett szenvedély, eszme helyett túlélőösztön. Tisztára, mint a valóságban" – írta róla a Port.hu kritikusa, míg a Revizor online-on, László Ferenc így nyilatkozik: „a Kolorádó Kid látatlanban azzal az eséllyel kecsegtetett, hogy a hollywoodias, leegyszerűsítő heroizmuson innen és a politikai görcsösségen túl, most végre árnyalt és reflexív ábrázolást kaphatunk azokról a sokat emlegetett pesti srácokról, akiket az ünnepi szólamok mára a márciusi ifjaknál is távolibb és valószerűtlenebb figurákká sápasztottak. Ez a lehetőség azonban sajnálatos módon elsikkadt a rendező-forgatókönyvírói öntetszelgés és a közhelyesség büszke seregszemléje közepette.”
Akármelyik véleménynek hiszünk is, a rendező megközelítése mindenképpen árnyaltabb képet ad az eseményekről. Alulnézetből a történelem mindig másik és őszintébb arcát mutatja, mint az ideológiák és az utólag történelmi kánonná egyszerűsödött politikai csatározások útvesztőjében. Hiszen a filmben szereplő pesti srácok valóban több figyelmet érdemelnének, arról nem is beszélve, hogy jóval közelebb hozhatnák 56 jelentőségét az utókor számára is. Mert a következő generáció ilyen szereplők nélkül, csibészek és szerelmesek nélkül csak egy újabb, bonyolult történelemleckeként láthatja majd október 23-át.


Szabadság, szerelem

 

Éppen nekik, a következő generációnak készült – és talán körükben lett a legnézettebb is – Goda Krisztina filmje, a Szabadság, szerelem, amely a holywoodi szuperprodukciók özönében is valóban népszerű tudott lenni és maradni.
„Van egy nyelv ezen a bolygón, világnyelvebb az angolnál, az eszperantónál; kevesebben beszélik ugyan, de jóval többen értik. Hollywood nyelve, melyen simán meg lehet menteni a világot; melyen eddig a legtöbbször mondták, hogy »szeretlek«. (…) A Szabadság, szerelem e nyelven mesél az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eseményeiről – egy szerelem és a magyar vízilabdacsapat olimpiai szereplésének felidézésével.”

 

 


Hősies küzdelem a sportban, hősiesség a frontvonalban és hősiesség a szerelemben – kell ennél jobb alapsztori? Az ütős alaptörténet azonban önmagában nem elég, megfelelően tálalni is kell, különben két év múlva elfelejtik. Ezt mérhette fel Andrew Vajna, a film producere, aki Amerikában tanulta a szakmát, és személyes kötődése is van az eseményekhez. – Véletlen egybeesés, hogy épp 1956. december 6-án indultam el Magyarországról, azon a napon, amelyiken a magyar vízilabda-válogatott véres elődöntőt vívott a szovjet csapattal Melbourne-ben – mondja a világhírű producer. Végül ez adta az ötletet a filmhez: a két párhuzamos történelmi esemény, ugyanakkor zajlott az olimpia, mint amikor itthon kitört, majd elbukott a forradalom.

La femme La femme cikke 2013. október
címkék:
Film | Művészet | Történelem
Az utolsó maffiózó

A FÉRFI, AKI TETSZETT NEKÜNK

Az utolsó maffiózó

James Gandolfini

Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.