"Letűnt korok tudását, évszázadok titkait őrzik ezek a bámulatos helyek, amelyek hatalmas termeiben az embernek szinte elakad a lélegzete. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Könyvek templomai

Letűnt korok tudását, évszázadok titkait őrzik ezek a bámulatos helyek, amelyek hatalmas termeiben az embernek szinte elakad a lélegzete.

A társadalom közös tudásának tárai mindig is hatalmas jelentőséggel rendelkeztek. A mai digitális korban, amikor szerepük igencsak megkérdőjeleződött, fontos róluk beszélni. Még ebben a felgyorsult világban is érdemes megállnunk, végigfuttatni ujjainkat a könyvek gerincén: ezek a csodálatos tárgyak igazi örömet jelentenek, maradandók és tapinthatók. A Föld könyvtárai között számos építészeti remekmű létezik, hogy az emberi teljesítményt és nagyságot magasztalják fantasztikus környezetben. Milliók számára, akik könyvtárakban tanulnak, ezek az épületek mindig különlegesek maradnak. A könyvtárakat nem helyettesíthetik a digitális kor vívmányai, ezek az építészeti remekművek a könyvek katedrálisai.

 

Trinity College Old Library, Dublin


Nehéz megmondani, mi az, ami leginkább lenyűgözi az embert Dublin híres könyvtárában. Az impozáns belső tér? A történelmi épület? Esetleg az a hatalmas, figyelemre méltó gyűjtemény, amely a polcokon sorakozik? Az egyetem Írország legpatinásabb intézménye, I. Erzsébet királynőnek köszönhető, aki protestáns diákok számára terveztette meg. Olyan hírességek tanultak itt, mint Oscar Wilde vagy Samuel Beckett.

A könyvtárat 1592-ben alapították, ám csak 1732-ben nyerte el végleges formáját. Az épület legkülönlegesebb része, a Long Room több mint 65 méter hosszú, és Írország legértékesebb kötetei találhatók benne. Évente több mint félmillió ember látogatja. Az épületben egyébként nagyjából 200 ezer könyvet őriznek, de itt található a világ legrégebbi hárfája is. A könyvtár legértékesebb része az alatta található múzeum, melyben az i. sz. 800-ból származó, kézzel festett kéziratok egyik legszebb példáját Book of Kellst őrzik nagy becsben.

 

Klementinum, Prága


Bonyolult mennyezeti freskók és spirális oszlopok uralják a világ egyik legjelentősebb barokk könyvtárát. A Klementinum területén található Prágában a Prágai Nemzeti Könyvtár, az Állami Műszaki Könyvtár, a Szent Saviour- és a Szent Kliment-templom, valamint az olasz tulajdonban lévő Olasz Kápolna, és a Tükör Palota. A nemzeti könyvtárat magát 1781-ben alapították, gyűjteménye a cseh irodalom és történelem legszebb műveit és Mozart személyes tárgyainak egyedi gyűjteményét őrzi falai között. Az itt lévő legbecsesebb dokumentumok között van a cseh és szlovák klasszikus írók műveinek első kiadásai, eredeti Mozart-, Smetana-, Dvořák- és Martinu-dokumentumok, a Codex Vyssegradensis és a Biblia picta Velislai.

 

Tama Art University, Tokió


Ezt a nem mindennapi magánegyetemet 1935-ben alapították. Tokióhoz méltóan a hozzá tartozó könyvtár hihetetlenül modern, 2004 és 2007 között épült. A könyvtárat Itó Tojoo (Toyo Ito) japán építész tervezte, akinek nevéhez számtalan építészeti remekmű és díj kapcsolódik. Az épület második emeletén több mint 100 ezer könyvet és folyóiratot tárolnak. Az egyes termekben kialakított privát zónák tökéletes búvóhelyet nyújtanak azok számára, akik magányra vágynak. Ez az a hely, ahol mindenki kikísérletezheti, hogyan szeretne kapcsolatba lépni a könyvekkel és a filmekkel. 

 

George Peabody Könyvtár, Maryland


Sokan nemes egyszerűséggel csak a könyvek katedrálisának nevezik a csaknem 19 méteres belmagassággal rendelkező, 1878-ban alapított George Peabody Könyvtárat. A könyvtár több mint 300 ezer könyvet, dokumentumot tartalmaz – köztük olyanokat is, amelyek a korai 12. századból maradtak ránk –, és hatalmas térképgyűjteménnyel rendelkezik. Az épület könyvtári funkciója mellett rengeteg rendezvénynek ad otthont, többek között esküvőknek. Bámulatos fényeinek, hosszú fehér oszlopainak köszönhetően a világ egyik legbámulatosabb látványa.  

 

Yale Egyetem Ritka Könyvek és Kéziratok Könyvtára (Beinecke Rare Book & Manuscript Library), New Heaven


Ebben a nem mindennapi épültben tárolják az egyetem összes ritka könyvét és kéziratát, mely diákok, tanárok és kutatók számára egyaránt elérhető. A ritka példányokat kölcsönözni nem lehet ugyan, de az olvasó szobákban és a folyosókon olvashatók. Ez a világ egyik legnagyobb könyvtára, 1960-ban kezdték el építeni. Állománya jelenleg több mint 500 ezer kötetből áll. Az épületet kifejezetten úgy alakították ki, hogy az védelmet nyújtson az antik papiruszoknak, középkori iratoknak és régi újságoknak. 

La femme La femme cikke 2021. február
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.