"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

A kortárs kultúra vására

Október 27-től négy napon át várja a látogatókat az egyetlen hazai kortárs nemzetközi képzőművészeti vásár, az Art Market 2011.

A Kelet-Közép-Európa művészetének bemutatására összpontosító seregszemlét váratlanul jelentős érdeklődés mellett rendezik meg: a budapesti Millenáris B csarnokát közel 70 kiállító tölti majd meg, köztük Magyarország legjelentősebb galériái, számos külföldi kiállító, művészeti intézmények, magazinok és vállalkozások. A vásárhoz a csarnok előtti téren kortárs szoborpark, a vásár helyszínén és Budapest különböző pontjain kortárs művészeti események kapcsolódnak.

 


Végül nem fért be minden jelentkező a kiállítási csarnokba, az idén első évben nemzetközi vásárként megrendezendő Art Market Budapest, Kelet-Közép-Európa képzőművészeti vására az előzetes várakozásnál jelentősen nagyobb érdeklődés, túljelentkezés mellett jön létre. Az összességében 66 önálló stand megtölti a budapesti Millenáris B épületének kiállítási csarnokát. A kiállítók között Magyarország szinte valamennyi számottevő kortárs galériája megjelenik majd, mellettük pedig már ebben az évben tíz külföldi kiállító mutatja be az általa képviselt művészek alkotásait. A kiállítási standokat az egyedülálló kiállítási térben három szekcióba rendezik, a galériák szekcióját művészeti projektek, valamint a kisebb alapterületű kiegészítő standokon különböző művészeti intézmények, szakmai magazinok és kiadók, művészeti szolgáltatók egészítik ki saját kiállítási anyagukkal. A galériák és művészeti projektek kiállítási standjai minimálisan 30 négyzetméteresek, ami már megfelelő méret akár különleges kiállítási koncepciók megvalósításához is, de több, ennél lényegesen nagyobb méretű stand is épül: a legjelentősebb hazai kiállító 100, az egyik külföldi galéria pedig 120 négyzetmétert népesít majd be kortárs műtárgyakkal.
A kiállítótérben látható sok száz műtárgyból álló különlegesen színes anyagot látványosan egészíti ki az a szoborpark, amelyet Steel Promenade (Acélsétány) címen a Millenáris épületei közötti szabad téren állítanak ki.

A vásár bizonyos művészeti témáknak különleges figyelmet szentel. Az egyik ilyen, kiemelten kezelt téma a kortárs cigányművészet: a vásár területén külön kiállítási anyagként magángyűjteményekből válogatott cigány képzőművészeti anyagot mutatnak be, szerephez jut egy kifejezetten cigány alkotókat felvonultató galéria, és a témához kapcsolódva szakmai kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül.
Nem véletlenül került a kiemelt témák közé a magyar és közép-európai fotóművészet sem, hiszen a 20. század globális fotóművészetét meghatározó alkotók, André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Robert Capa és mások Magyarország és a régió egyfajta specialitásává tették ezt a művészeti ágat. A fontos gyűjteménnyel rendelkező Magyar Fotográfiai Múzeum mellett mintegy tucatnyi galéria mutat be fotóanyagot, Budapestre érkezik Szlovénia vezető fotógalériája, bemutatkozik a Mai Manó Ház, illetve a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jóvoltából a legfiatalabb fotós generáció is.

A vásárhoz támogatóként számos jelentős hazai és nemzetközi személyiség csatlakozott. Mint ismert, az Art Market Budapest védnöke Nancy G. Brinker, az USA kormányának korábbi protokollfőnöke, volt budapesti nagykövet, a Susan G. Komen alapítvány vezetője, az Egészségügyi Világszervezet jószolgálati nagykövete, az USA befolyásos közéleti személyisége, valamint a nemzetközileg is nagyra becsült diplomata, Martonyi János külügyminiszter. A vásár nemzetközi jelentőségét és szakmai megbecsülését erősítik a kuratórium tagjai, Soraya von Stubenberg, a Sotheby’s és az Uniqa kelet-európai tanácsadója, Nicola Trezzi, a Flash Art Magazin szerkesztője és a Prágai Biennálé vezető kurátora, Hegyi Lóránd, a Musée d'Art Moderne de Saint-Étienne Métropole, Európa egyik legjelentősebb kortárs múzeumának igazgatója, valamint Gulyás Gábor, a Műcsarnok vezetője.

Az Art Market Budapest számos ismert és meghatározó nemzetközi művészeti személyiséget is Budapestre vonz. A kuratórium tagjai mellett a vásáron és programjain részt vesz többek között Guillaume Piens, a jelentős párizsi képzőművészeti vásár, az Art Paris igazgatója, aki egyben a Photo Paris korábbi igazgatójaként Baki Péterrel, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatójával, Dejan Slugával, a ljubljanai Photon Galéria tulajdonosával és Pőcze Attilával, az Art Basel eddigi egyetlen magyar kiállítójaként ismertté vált Vintage Galéria vezetőjével Kelet-Közép-Európa fotóművészetéről tart kerekasztal-beszélgetést.
A legjelentősebb nemzetközi vásárok szinte állandó résztvevőjeként világszerte ismert bécsi Krinzinger Galéria tulajdonosa, Ursula Krinzinger a galériája által kelet-európai művészek támogatására létrehozott Krinzinger Projekte kiállítási standját látogatja meg, és szakmai beszélgetésen is bemutatkozik.
A vásár sztárművészének tekinthető az ukrajnai születésű, Oroszországban élő Oleg Kulik, aki botrányos és nagy figyelmet keltő performance-aival és széles körben ismertté vált videóival joggal vált világhírűvé. Oleg Kulik budapesti látogatása valódi kuriózum, csakúgy, mint a vásáron látható kiállítási anyaga.

Az Art Market Budapest egyik fontos kiegészítő eleme a jelentős mértékben nemzetközi szakértők részvételére épülő ’Inside Art’ szakmai program, amelynek keretében kerekasztal-beszélgetések, személyes művészinterjúk, könyvbemutatók zajlanak majd.
A szakmai beszélgetések szervesen kapcsolódnak ahhoz a programfolyamhoz, amely Art Week Budapest néven a vásár területén és más budapesti helyszíneken összesen közel félszáz eseményt fog össze, nem számítva természetesen a vásáron szervezett tárlatvezetéseket és a standokon spontán módon szerveződő programokat.
Különleges látványosságra számíthat például az a látogató, aki a csütörtöki meghosszabbított nyitva tartási időben érkezik a vásárra, hiszen számos kiállító jelentette be szándékát, hogy ebben az időpontban saját standján önálló eseményt hoz létre. A debreceni MODEM jóvoltából például 19 órától a helyszínen Winkler Nóra és beszélgetőpartnerei a Hibriditás a Kárpátok között. Az Irokéz Gyűjtemény és a rendszerváltás című kötetet mutatják be.
A programok között különleges színfolt a vásár egyfajta záróeseményeként szombat éjszaka megrendezendő „Factory” című parti, amely címében és hangulatában egyaránt utal Andy Warhol híres New York-i műtermére és az egykori ipari épületkomplexumra épült Millenárisra.

ART MARKET BUDAPEST 2011
2011 közép-kelet-európai kortárs művészeti vásár Budapest, Millenáris B csarnok Nyitva: 2011. október 27-én 10-től 22 óráig, 2011. október 28–29–30-án 10-től 19 óráig
Egy művészeti vásár talán a legszórakoztatóbb és legszínesebb módja annak, hogy a képzőművészetet élvezze az ember. Az Art Market Budapest 2011 vásárra ráadásul díjmentes a belépés. A legfiatalabb generációk számára szintén ingyenesen hozzáférhető múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak, a kisgyermekkel érkezők zavartalan szórakozása érdekében pedig pedagógusok bevonásával művészeti gyermekfoglalkoztatót alakítanak ki a szervezők.

 

 

A fotón Bács Emese Duna Pláza című alkotása látható.