"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

A legértékesebb celebek

A Forbes magazin összeállította a magyar hírességek listáját. Kedvencek és kevésbé kedvelt celebritások egy helyen.

Kinek mi jut az eszébe, ha azt hallja: celeb? A bulvárlapok címlapján folyamatosan szereplő, egymást váltogató valóságshow hősök, a tehetségkutató versenyeken szereplő generációk, a pletykalapok állandó karakterei? Mert a szó maga, és a vele járó életforma tagadhatatlanul némi negatív konnotációval bír nálunk. Pedig lehet, hogy egyszerűen annyit jelent: egy híresség, akinek pénzben kifejezhető értéke van. A médiában vagy a köztudatban ismertté váló emberek szerepe  időnként jóval nagyobb és jóval többet ér, mint azt gondolnánk.

 

A Forbes magyar kiadása először készített listát a legértékesebb magyar celebekről. Hogy ne csigázzuk a kíváncsiságot- és ami a címlapról is kiderül: első helyen Alföldi Róbert végzett, Ákos lett a második, Frei Tamás a harmadik, Friderikusz Sándor a negyedik helyet érdemelte ki. A legértékesebb női celeb a lista ötödik helyezettje, Liptai Claudia lett. A rangsor értékük (többek között profizmus, népszerűség, pénztermelő képesség) alapján készült. A magazin a legértékesebb celebek listájának elkészítéshez a GFK Hungária Sztár-Monitor kutatásának friss adatait használta. A rangsor összeállításánál az ismertségi, kedveltségi és a burn out faktort vették figyelembe. Emellett a celebvilág működését belülről is ismerő szakembereket kértek meg rá, hogy tízes skálán pontozzák a jelölteket, és a Forbes szerkesztőségének is volt egy szavazata. Az összeállításból kiderült: a menedzserek a celebek mindenfajta bevételének akár 20-30 százalékát is elkérik, cserében készenlétben állnak: profi stábot tartanak fenn, munkát szereznek és ha kell még mobiltelefont is javíttatnak.

A legértékesebb hírességek listáján alig találni olyan nevet, amelyet a közelmúltban ismertünk meg- jó tanulság a gyors hírnévre és gazdagságra vágyó valóságshow-jelölteknek. A lista 18. helyén található Istenes Bencét már 6 éve láthatjuk a képernyőn, Vastag Csaba pedig 2010-ben mutatkozott be a szélesebb közönség előtt. Ezek szerint az értékes celebbé válás hosszabb folyamat.

 


A negyedik helyezett Friderikusz Sándor állócsillag, személyében olyan híresség szerepel a listán, aki több,  mint 20 éve folyamatosan része a nyilvánosságnak. A rendkívül sokoldalú és mindig megújulni képes Friderikusz jelenléte annak a bizonyítéka, hogy önmagában a folyamatos médiaszereplés nem jár feltétlenül burn outtal, a személyes márka elfáradásával. A szintén régi motoros Frei pedig annak ellenére bronzérmes, hogy évek óta nem látható rendszeresen a képernyőn, ugyanakkor márkáját sikerrel hasznosította a könyvpiacon és a nevét viselő kávéházlánc felépítésében.

Valóságshow-k egykori szereplői közül egyedül Majka kapott helyet a legértékesebbek között, igaz, ő azóta műsorvezetőként és zenészként is bizonyított, felhasználva a ValóVilágban szerzett ismertségét. A közszolgálati csatorna arcai közül csak Gundel Takács Gábor jutott fel a listára, hetedik lett. A GFK felmérése alapján ugyanakkor a sportkommentátorként is dolgozó kvízmester népszerűségi indexe kimagasló: őt ismeri és őt szereti a legtöbb magyar. Gundelt az ismertségi listán Sebestyén Balázs és Alföldi Róbert, míg a kedveltségi listán Geszti Péter és Frei Tamás követik.

Azonban az, hogy a kedveltség és az érték nem teljesen azonos fogalmak, jól példázza, hogy a legértékesebb celeb címet elnyert Alföldi Róbert a GFK felmérése szerint egyben a legmegosztóbb is, sőt az értéklistán második helyezett Ákos is ugyanezt a pozíciót foglalja el a megosztó hírességek rangsorában.

És hol vannak a nők? Nem a topon, de legalább Liptai Claudiát szintén egy nő, az RTL Klub vezető arca, Ördög Nóra követi. A zenés tehetségkutatókban feltűnt sztárokat tekintve a TV2 áll jobban: ebben a mezőnyben Rúzsa Magdi az első (9. helyezés), Molnár Ferenc Caramel a második (11. helyezés) és a megasztárosból az X-Faktor mentorává lett Tóth Gabi a harmadik (19. helyezés), míg az RTL Klub tehetségkutatójában megismert Vastag Csaba éppen csak, hogy felkerült a legértékesebb celebek listájára (21. helyezés). Két házaspár is felkerült a 21-es listára. Míg az érték szerinti rangsorban a Hajdú Péter – Sarka Kata páros (17.) megelőzte a Schobert Norbert – Rubint Réka házaspárt (20.), addig a pénztermelő képesség szerint összeállított listán Schoberték az egész mezőnyt verve győztek.

„Ha az ember következetesen hiteles, az előbb-utóbb kifizetődő. Mint kiderült, szó szerint is. Ha mered vállalni azt, aki vagy, azt megérzik az emberek” – nyilatkozta az első helyezett Alföldi Róbert a Forbesnak. A Nemzeti Színház korábbi igazgatója, aki ma is dúskál a hazai és nemzetközi felkérésekben, úgy került a Forbes listája élére, hogy nem foglalkozik azzal, hogy saját imázsát, márkáját építgesse, noha azt már megtanulta, hogy mire mondjon igent és mire nemet.