"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Lenyűgöző síparadicsomok a világban

Égbe nyúló csúcsok, lenyűgöző alpesi tájak. Csupán néhány dolog, ami tökéletes úti céllá teszi a síelők számára ezeket a helyeket.

Sokak számára a keményebb hidegnek és fagyoknak nem csupán árnyoldalai vannak. A síelés szerelmesei ilyenkor alig várják, hogy megtámadhassák a hófödte hegycsúcsokat. A világszerte több mint 2000 bejegyzett sírégióból persze nem könnyű kiválasztani a legszebbet, akad azonban néhány, amely gyönyörű tájainak és kiváló adottságainak köszönhetően kiemelkedik a többi közül.

 

Luxus és síelés Svájcban


Svájc a klasszikus sivárosok országa, melyben a 3000 méteres tengerszint feletti magasságon található Zermatt a koronaékszer. Itt minden Matterhorn, azaz a Föld egyik legjellegzetesebb hegyének uralma alatt áll. A faluba, ahol egymást érik a luxushotelek, kizárólag elektromos autókat engednek be, a szűk, macskaköves utcákban pedig gourmet éttermek bőséges választéka várja a vendégeket. Zermatt három összefüggő sízónát kínál, melyek mindegyikét egyetlen jeggyel bejárthatjuk. A pályák között akad, amelyik egészen hosszú, 8-13 kilométeres szakaszon egészen a faluig visz le. Itt található néhány a kontinens legmagasabban fekvő sípályái közül. A terep egészen késő tavaszig alkalmas síelésre. Az extrém élvezetek szerelmesei kipróbálhatják a helikopteres síelést is. Ennek lényege, hogy a helikopter különböző csúcsokon teszi le a vendégeket, majd később hazaszállítja őket.

 

Észak-Amerika legjobb síközpontja

 

Whistler–Blackcomb jelentős síközpontja Kanadában, Vancouvertől 125 kilométerre található. A több száz kilométer hosszú sípályarendszeren mindenki megtalálhatja a szintjének megfelelő pályát. A hely igazi szenzációja azonban a 2008-ban megnyílt Peak2Peak nevű sílift, amely összeköti a két hegyet, Whistlert és Blackcombot. A három kilométeres úton 400 méter magasból csodálhatjuk meg a környéket. Whistler–Blackcombban november közepétől egészen májusig lehet síelni. Az évad minden szempontból rendkívül megbízható, hiszen átlagosan ebben az időszakban 9 méter hó esik, ami egyszerűen lenyűgöző még észak-amerikai viszonylatokban is. Ám Whistler nagyszerű hely azok számára is, akik nem szeretnek síelni, a fürdőhelyek, az éttermek és a színes családi programok sorának köszönhetően. A városban mindenütt élő zene és koncertek szórakoztatják az érdeklődőt.

 

Adrenalinfüggőknek

 

Az adrenalinfüggők számára Chamonix a tökéletes választás, a síparadicsomot a legtöbben az extrém síelés szülőhelyeként ismerik. Egyesek szerint a világ legszebb síterepe. A város az Alpok legmagasabb csúcsának, a Mont Blancnak árnyékában fekszik. Ha hosszabb sítúrára indulunk, érdemes tapasztalt vezető segítségét kérni, mert nem mindenhol egyértelműek a jelzések, emiatt könnyen bajba sodorhatjuk magunkat. A leghíresebb pályák közé tartozik a 20 kilométer hosszú Vallée Blanche, a kihívást keresők számára a Grands Montets, a családbarát Les Houches és a festői Brévent-Flégère. Valamennyi könnyen megközelíthető Chamonix fejlett, 60 felvonót tartalmazó hálózatának köszönhetően. A város igazi egzotikuma az Aiguille du Midi 3842 m-es csúcsára vivő felvonó. Innen, ha elég bátrak és elszántak vagyunk, akár túrára is indulhatunk a Mont Blancra.

 

Középszintű síelők kedvence

 

Az ausztriai Kitzbühel tökéletes példa arra, mi történik, ha egy középkori falu világhírű síparadicsommá változik: sokkal inkább hasonlít egy csokoládésdoboz illusztrációjára, mint valóságos településre. Tirol északkeleti részén, 800 méteres magasságban fekszik. Nappal romantikus város, szűk macskaköves utcákkal, lovas szánnal, éjszaka azonban átalakul nyüzsgő szórakozóhellyé, ahol elegáns bárok és klubok várják a bulizni vágyókat. A minden irányba kiterjedő felvonóhálózat lehetővé teszi, hogy megcsodáljuk a környező falvakat és hegyeket anélkül, hogy levennék a sílécet vagy a snowboardot. A 168 kilométeres pályarendszer csak arra vár, hogy felfedezzük. A pályákon finom ételeket kínáló éttermek bújnak meg a hegyi kunyhókban. Kitzbühel azonban nem csupán a sípályákról, hanem a Hahnenkammrennenről, vagyis a legendás lesiklóversenyről, a fesztiválokról, a kulturális programokról és híres lakóiról is ismert. Többek között ide jár pihenni Franz Beckenbauer, Boris Becker és Arnold Schwarzenegger is.

 

A szűzhavazás szépségei  


Észak-Olaszországban, Európa egyik legmagasabb hegyének, a Monte Rosának lábánál fekszik a rusztikus falu, Alagna. Több mint 130 kilométeres síterepet kínáló pályarendszerrel és 2000 méternél is nagyobb szintkülönbséggel rendelkezik, így még a legigényesebb síelők elvárásait is kielégíti. Itt megtapasztalhatjuk az úgynevezett „igazi olasz alpesi hangulatot”, vagy ha szeretnénk, kipróbálhatjuk az Alpok leghosszabb és legizgalmasabb pályán kívüli pályáit és persze mennyei olasz ínyencségeket kóstolhatunk. A pályák rendkívül változatosak, nagy kiterjedésük miatt azonban inkább a tapasztaltabb síelőknek és a freeride-rajongóinak ajánlják. Ha a szűzhavas síelés szerelmesei vagyunk, nem is találhatnánk jobb helyet Alagnánál, itt ugyanis abszolút szabadságot kapunk védőhálók vagy határjelzők nélkül. Ha érdeklődünk a műfaj iránt, oktatók segítségét is igénybe vehetjük, akik megtanítanak a szűzhavazás és a freeride minden apró trükkjére. A területen előszeretettel rendeznek többnapos sítúrákat az Alpokban, ahol kevésbé ismert, de gyönyörű részekkel ismertetik meg az érdeklődőket.