"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

A Fantomtól a Mamma Mia!-ig

Képekkel gazdagon illusztrált könyv a Madách Színház elmúlt tíz évéről.

A Mamma Mia! előadása a Madách zenés színházi korszakának csúcsa, hiszen amit ma színház a színjátszásról, a szcenikáról, a szervezettségről és a pontosságról tud, az benne van ebben az ősszel bemutatott sikerműben. Erről is szól a kötetben Szirtes Tamás igazgató-rendező, s mindezt megemlítette a könyvpremieren 2014. december első napján, ahol szó szerint teátrális jelenetek között mutatták be a kiadványt: a színpad alatt összegyűlt meghívottak szeme láttára a színpadról egy hálóban süllyesztették le a kétszáz oldalas, nagy alakú színes könyv nyomda friss, első példányait. Az öröm pillanataiban Szirtes Tamás azt is hangsúlyozta, hogy úgy érzi, a zenés színházzá válást követően most valahol félúton járhatnak. Bárdos András társszerző azt emelte ki, hogy a könyvben meginterjúvolt színészek, alkotók körében a leggyakrabban emlegetett szó a munka volt. Az a munka, melynek fontosságát a jelenlévő színészhármas, Détár Enikő, Simon Boglárka és Sasvári Sándor is hangsúlyozta. Hiszen a néző már csak a végeredményt látja, a könnyed, önfeledt játékot, táncot, éneket, mely mögött azonban rengeteg gyakorlás, munka van.

Bár a kiadvány elsősorban arról az évtizedről szól, mely Az Operaház Fantomja és a Mamma Mia! két premierje között telt el, kitér a Macskákra is, az 1983-ban bemutatott Webber-musicalre, mely elindította a folyamatot, s melynek immáron 1400.(!) előadását ünnepelhette nemrégiben a társulat. Az új zenés korszak azonban mégiscsak a 2004-es igazgatóváltással kezdődött, amikor Szirtes Tamást bízták meg a színház vezetésével. Átépült a színház is, és sorra jöttek a több száz szériás sikerek. Volt egyszer egy csapat, Producerek, József és a színes, szélesvásznú álomkabát, Spamalot, Jézus Krisztus Szupersztár, megannyi nagy előadás. Megszólalnak a szereplők, a háttéremberek, kritikusok sorai is olvashatók, megannyi ragyogó fénykép kíséretében.