"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Milyen az igazi álommunka?

Egyesek csupán megélhetési lehetőséget látnak benne, de olyan is akad, akinek örömforrást, igazi szenvedélyt jelent.

Egy nemrégiben készített tanulmány szerint minden harmadik brit elégedetlen a munkájával. Persze nem mindenki látja ilyen sötéten napjaink karrierközpontú világát. Vannak ugyanis, akik annyira szeretik a hivatásukat, hogy akár ingyen is szívesen dolgoznának. A Monster UK vizsgálatában 2000 brit dolgozót kérdeztek meg. A legalacsonyabb jövedelműek 13 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szereti a munkáját, amit bizonyíték arra, hogy „a pénz nem minden”, főképp, ha a karrierünkről van szó.

 

„Az olyan ágazatok, mint az oktatás, az egészségügy vagy a jótékonyság, talán nem a legjövedelmezőbbek, ugyanakkor rendkívüli személyes kiteljesedést kínálnak. Bár a pénz gyakran fontos tényező a szakmaválasztáskor, ám a felmérés eredményeiből arra következtethetünk, hogy a munkával való elégedettség nem csupán egy zsíros csekk függvénye, sokkal több annál. És bármi legyen is a személyes motiváció, mindenkinek szüksége van olyan munkára, amelyben bizonyos szinten kiteljesedhet” – mondta  Michael Gentle, a Monster UK egyik vezetője.

 

 

Gentle szerint, amikor valaki dolgozni kez, egy idő után rájön, hogy nem feltétlenül az számít, mennyi pénzt keres, sokkal inkább az, hogy mennyire tud azonosulni a végzett tevékenységgel. És míg egyesek lemondanak gyermekkori álmaikról, másoknak sikerül legmerészebb vágyaikat is valóra váltaniuk, az ő foglalkozásuk a legélvezetesebb, olykor pedig a legfurcsább munkák közé tartozik.

 

A csokoládé-szaktanácsadó


Azoknak, akiknek a délutáni egy-két szelet csokoládé számít a munkanap egyik fénypontjának, érdemes elgondolkozniuk azon, hogy esetleg pályát tévesztettek. Jenny Earle saját bevallása szerint csokifüggő: napjait csokoládéba merülve tölti. Akárcsak egy modern Williy Wonka, a csokoládé-szakértő és -tanácsadó folytonosan utazgat, és tanácsot ad kis- és nagyvállalatoknak a költségelemzéssel, üzleti stratégiával, ízekkel és receptekkel kapcsolatban. Louise Thomas régóta sikeres csokoládé-tanácsadó, számára ez a munka igazi szenvedély. „2009 augusztusában fogtam bele ebbe a vállalkozásba, de előtte már két éve a csokoládéiparban dolgoztam. Körülbelül 10 éve kezdett el igazán érdekelni ez a szakterület. Idegesített a szakmai tudatlanság és az oktatás hiánya a finom, minőségi csokoládé előállítását illetően, ezért saját vállalkozásba fogtam, hogy megoszthassam másokkal is a szenvedélyem. Ma különböző kóstolókat tartunk, a borkóstoláshoz hasonlóan. Ilyenkor a csokoládét egyszer teával, máskor rummal, szivarral, sajttal, esetleg whiskyvel párosítjuk. De gyakran adok tanácsot a vendéglátásban vagy a kiskereskedéseknek, ez segít, hogy megtaláljuk az ügyfélnek megfelelő receptet és ízvilágot” – mondta a szakértő.

 

 

Próbanyaraló  

 

 

Néhány éve óriási felhajtás övezte azt az „álomállásként” meghirdetett pozíciót, amelyben paradicsomi nyaralóhelyek szolgáltatásait kellett egy évig tesztelni. A szerencsés kiválasztott dolga egyszerű volt: alvás ötcsillagos szállodában, falatozás a legjobb éttermekben, buli a legmenőbb klubokban. A Luxury Travel Intelligence cég csak regisztrált tagok számára elérhető szolgáltatásához keres próbanyaralót. A pozíció betöltője mintegy egymillió dollár értékben utazhat, ehet és lakhat ingyen a világ luxushelyein. Természetesen a munkához elengedhetetlen, hogy könnyen barátkozzon, értsen nem csupán a gasztronómiához, de a különböző kultúrákhoz is, valamint jó íráskészséggel és fotózási ismeretekkel rendelkezzen. David és Lucy Benton-Jonesnak hasonló foglalkozása van, azzal a különbséggel, hogy a pár luxus nászutakat tesztel. Munkájuk eredetileg nászutak szervezésével kapcsolatos, cserébe viszont a különböző hotelek előszeretettel ajánlják fel nekik szolgáltatásaikat ingyen. David és Lucy már több mint negyven nászúton volt, köztük olyan helyeket is bejártak, mint Dél-Afrika, Bali, a Maldív-szigetek, a Karib-tenger vagy Tanzánia.

 

Személyi vásárló

 

Vannak, akik szeretik meglepni magukat szép holmikkal, míg másokat maga a vásárlás élvezete hajt: a boltok hangulata, az új áru illata vagy a kirakatok csillogó világa. Az utóbbi csoport számára találták ki a személyi vásárló pozícióját. Külföldön és itthon egyaránt a legtöbb nagyáruháztól már lehet saját személyi vásárlót, esetleg stílustanácsadót bérelni, aki segít a pénzes, de tanácstalan vásárlóknak. Többféle lehetőség közül válogathat az, aki igénybe venné a szolgáltatást. A Home Shoppingnál a személyi vásárló a ruhákat házhoz szállítja, így kényelmesen otthon választhatjuk ki a szükséges darabokat. A Day Shoppingnál viszont közös vásárlókörúton vehetünk részt a szakemberrel, aki segít a döntésekben.

 

Professzionális ágytesztelő


A feladat: egy kis blogolás, egy kis alvás. Igazi álommunkának tűnik. Roisin Madigannek, a 22 éves médiaszakos lánynak luxushotelek számára kifejlesztett ágyakat kellett tesztelnie napi 8 órában havi 1000 fontért, tapasztalatait pedig blogban osztotta meg az emberekkel. Az ilyen jellegű munkáknak természetesen van némi marketingháttere is, azaz általában promóciós céllal hirdetik őket.  

 

 

 

Vadvilág-gondozó

 

A tökéletes vadvilág-gondozó az Australia Tourism szerint olyan, aki mély szeretet és érdeklődést táplál a vadon élő állatok iránt, megfelelő tudással rendelkezik a gondozásukhoz, és szívesen barangol érintetlen tájakon. Vadvilág-gondozóként gyakran nyílik lehetőségünk arra, hogy oroszlánfókákkal úszkáljunk, esetleg nagy fehér cápákkal találkozzunk, sebesült koalákon segítsünk, és különböző természetvédelmi projektekben vegyünk részt. Felfedezhetjük a csodálatos tájakat kajakkal, biciklivel és hajóval egyaránt. És a legjobb? Hogy ezért még fizetést is kapunk!