"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Egy luxushajó titkai

A tengeri nyaralások sosem mennek ki a divatból. Mi vár ránk egy luxushajón?

„A Titanicról azt mondták, hogy az álmok hajója, és az is volt, valóban az volt” – hangzik el az elsüllyeszthetetlennek tartott gőzösről szóló nagy sikerű filmben. És valóban, az óceán/tengerjáró, más néven cruise hajókat a mai napig egyfajta időtlen varázs és elegancia lengi be. Egy ilyen hatalmas luxushajón egy mágikus világba csöppenünk, amelyben arra a röpke pár napra, esetleg hétre szinte semmissé lesz a kinti világ. A végtelen tengeren szeli a habokat egy úszó város, amely rengeteg meglepetést tartogat a vállalkozó kedvűek számára.

 

Adott egy fiatal pár, akik az óriási felhajtás elől menekülve azt az utat választják, hogy egy tengerjáró hajón fogadnak örök hűséget egymásnak, és töltik el a mézesheteket. Hiszen mi sem lehet romantikusabb annál, mint hogy az embert a világ zajától távol, az azúrkék Földközi-tengeren egy igazi hajóskapitány adja hozzá élete párjához? Így hát felkerekedtek, és nyakukba vették a világot. Egy kimerítő, hosszú utazással töltött forró nap végén hőseink végre megérkeztek a kis olasz kikötővárosba, Livornóba. Mikor végre a kikötőbe érve megpillantották „álmaik hajóját”, tudták, hogy a legjobb döntést hozták.

 

 

Határtalan luxus

 

Egy tengerjáró hajóra feljutni nem egyszerű történet. Vonatkoztassunk el egy pillanatra a Balaton partján megszokott hajóállomásoktól, helyette képzeljünk inkább magunk elé egy repülőtéri becsekkolást. Átvilágítás, útlevél-ellenőrzés, kézfertőtlenítés – a biztonsági óvintézkedések tárháza végtelen. De amint a lelkes turistára rámondják az áment, és megnyílik a biztonsági kapu, egy új világ tárul elé, egy fényűző és monumentális világ. Az ember valóban úgy érzi, mintha a pompázatos Titanic fedélzetére került volna, leszámítva persze a tragikus végkifejletet. Csillogás, pompa, amerre csak a szem ellát. Az emeletek között lifttel közlekedhetünk, és a díszlet minden egyes darabja maga a megtestesült fényűzés. A labirintusszerű folyosókon nem nehéz eltévedni, mintha minden sarok titkokat sejtetne. A hajózás egyébként egy klasszikus tengerparti apartmanozáshoz képest meglehetősen költséges nyaralás, viszont nem nehéz kifogni kedvező ajánlatokat, amelyekkel az eredeti ár töredékéért vehetjük igénybe a szolgáltatást.

 

Egy cruise hajón – kis túlzással – minden van. Éttermek, bárok, kozmetika, fodrászat, edzőterem, kültéri medencék, játszóház, teniszpálya, színház – lehetetlenség lenne mindent felsorolni, nincs olyan igény, amelyet itt ne lehetne kielégíteni. Természetesen mindennek megvan az ára, de a választás lehetősége a miénk. Ha akarjuk, egész nap áztathatjuk habtestünket a medencében, este látványos, zenés színházi előadást élvezhetünk, majd egy hajnalig tartó táncos mulatságon szórakozhatunk a rengeteg bár és szórakozóhely valamelyikén, esetleg részt vehetünk a számtalan napi program egyikén, amelyeket lelkes animátorok vezényelnek le. De ha úgy tartja kedvünk, a nap meghatározott szakaszaiban egy kis városnézés erejéig elhagyhatjuk az úszó erődöt, hiszen a hajó szinte mindennap más országban köt ki néhány órára. És persze ott a varázslatos tenger. Amikor a luxus zárt falai közül kilépünk a fedélzetre, új világ nyílik meg előttünk. A biztonságot és a stabilitást jelentő szárazföld fényévekre van tőlünk, csak mi vagyunk és a kietlen természet. A nyílt víz hihetetlen energiája úgy tölti fel az embert, akár a legnemesebb üzemanyag.

 

Kulináris mennyország

 

Kulináris szempontból egy cruise hajó maga a mennyország. Érdemes megemlíteni, hogy a tengerjárókon teljes ellátást kapunk, a pazar lakomák jozzátartoznak a programhoz. A napot egy bőséges, svédasztalos reggelivel kezdjük, amelyben csak az nem található meg, ami nem létezik. Tojás minden fellelhető formában, palacsinta, gofri, péksütemények, müzlik, felvágottak, sajtok, zöldségek, gyümölcsök minden mennyiségben – itt úgy reggelizhetünk, akár egy király. Az ebéd és a vacsora sem kevésbé impozáns: választhatunk a büfé- és az à la carte étterem kínálata között. Érdemes egyébként az ebédhez a büfét választani, amely kevésbé formális és időigényes, hiszen napközben a strandolás és a rengeteg egyéb elfoglaltság mellett könnyebb időt szakítani egy gyorsabb, svédasztalos étkezésre. A vacsora, az már más történet, annak érdemes megadni a módját. Szép ruha, gyertyafény, zongoraszó és sok apró, de különleges fogás, mindegyikük egy-egy apró költemény. Kísérőként persze a legfinomabb nedűk közül választhatunk. Itt bizony nem mennyiségi, hanem igazi minőségi étkezés folyik, a szó legnemesebb értelmében. De ha esetleg valami másra vágynánk – például sushira –, külön költségre a hajó bármelyik éttermében, bárjában elkölthetjük ebédünket, vacsoránkat.

 

Egy elmaradt esküvő margójára

 

És, hogy mi is lett hőseink előre eltervezett esküvőjével? Hát úgy tűnik, nemzetközi vizeken frigyre lépni mégsem annyira egyszerű, mint azt a házasulandók először gondolták, ugyanis a hajón köttetett házasságokat a törvény nem ismeri el. Persze nagy vész azért nincs: ha úgy tartja kedvünk, potom 500 euróért a kapitány boldogan „összeadja” a vállalkozó szellemű szerelmeseket. Ezért a „jelképes” összegért a ceremónián túl jár még egy romantikus, pezsgős vacsora és egy díszes oklevél. Történetünk szereplői végül mégis úgy döntöttek, hogy otthon, a szeretteik körében fogadnak örök hűséget egymásnak, de a tengeren közösen átélt naplementék örök életre szóló élményként szolgáltak a számukra.