"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Gyönyör, pompa és csend…

Luxe, calme et volupté – pompa, nyugalom és gyönyörűség.

Baudelaire, a franciák Adyja e szavakkal mondta el a francia Riviéráról azt, amit ecsettel varázsoltak vásznaikra a francia festészet múlt századi nagyjai. Ők teremtették meg a Riviéra mítoszát, azt a sajátos életérzést, melynek hatása alól ma sem vonhatjuk ki magunkat. Gyönyörűség feloldódni az azúrkékségben, élvezni a mediterrán nyár pompáját, a nyugalom csendjét pedig Provence hegyi falvainak fűszer- és levendulaillatú békességében találjuk meg.

 

 

Angol sétány, amerikai sztárok, bolgárkertészek, arab kávézók, török árusok, oroszok, japánok, „kultúrmagyarok”: Ady-nosztalgiázók, Picasso-zarándokok, kulinaristák. Multikulti vircsaft, ahogy az lenni szokott a világ összes fürdőhelyén, de Nizza régóta hozzászokott a népek nagy jövés-menéséhez. Remek fekvését és klímáját sem a franciák fedezték fel, hanem az angolok, nevezetesen Viktória királynő, aki ide vonult el évente hat hétre teljes udvartartásával. Neki köszönhetően a város már a XIX. század közepétől a csodás Azúr-part legjelentősebb idegenforgalmi központjává vált. Sorra épültek a magánvillák és a luxusszállodák a belle époque, a „régi szép békeidők” stílusában. Elsőként a Negresco Hotel, amely előkelőségben máig felülmúlhatatlan. Az angolokon kívül nagy befolyásra tett szert az orosz arisztokrácia is: 1912-ben épült, hat hagymakupolás templomukat a cári család jelenlétében avatták fel.

 

Angol sétány, olasz óváros
NIZZA
"A nizzai Angol sétány a világ talán legszebb promenádja, egykor elegáns hölgyek és urak sétálgattak rajta."

Nizza sokarcú város: az Angyalok öblének kecses ívét követő Angol sétány – Promenade des Anglais – a világ talán legszebbje. Szépanyáink korában elegáns hölgyek sétálgattak rajta földig érő, fehér ruhában, hatalmas, fehér kalapban, napernyővel. Ennél többet nem illett megmutatni magukból a nőknek azokban a régi szép időkben. Most a hátizsákos, bakancsos turisták között görkoris lányok siklanak majdnem semmiben, a tengerparti strandokon a nők is félmeztelenül süttetik barnára magukat.

 

Nizza óvárosa egy kis Itália − piacaival, utcasorokat megtöltő, hangulatos kis boltjaival, sikátoraival, harsogóan élénk színű házaival. Napestig lehet vásárolgatni mindenfélét: provence-i fűszereket, levendulát színes vászonzacskókban, mézsárga fajansztálakat, textíliákat, nizzai olajbogyót és extra szűz olívaolajat, csokoládéval bevont mandulát… 

 

A teljes cikk a La femme 2015. nyári számában olvasható.