"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Tilos a belépés

A feltételezések szerint a jól őrzött kapuk mögött értékes történelmi iratok, titkos társaságok és fontos katonai létesítmények bújnak meg.

A globalizációnak és a technológiai fejlődésnek köszönhetően az ember számára kinyílt a világ. Olyan korban élünk, amelyben a műholdak elől szinte semmi sem marad rejtve, s az internetnek hála, végtelen információtenger áll rendelkezésünkre. Valós időben követhetjük nyomon a világ eseményeit, a közlekedési vívmányok segítségével pedig még a legtávolibb földrész is csupán „egy karnyújtásnyira” van. Bármennyire szeretnénk is azonban, bizonyos helyekre az átlagember sosem léphet be!

 

A Vatikán titkos archívuma

 

Neve ellenére maga az archívum egyáltalán nem titkos, vagyis szinte bármilyen benne őrzött dokumentumot megtekinthetünk, ha kívánjuk. Fontos azonban, hogy az archívumba nem léphetünk be, az ott dolgozók kizárólag kérésre adnak ki anyagot, kivéve persze a 75 évesnél fiatalabb dokumentumokat, amelyeket diplomáciai, illetve kormányzati okokból titkosítottak. A Vatikán titkos archívumában becslések szerint a polcok hossza legalább nyolcvanöt kilométer hosszú. A különleges gyűjteményben történelmi levelek, állami papírok, pápai üzleti könyvek és egyéb fontos dokumentumok rejtőznek. Itt találjuk például Michelangelo pápának írt levelét is, amelyben a művész figyelmezteti őméltóságát, hogy a vatikáni őrök immár három hónapja nem kaptak fizetést, és félő, hogy emiatt elhagyják posztjukat. De fellelhetjük akár azokat a vatikáni kézírásos iratokat is, amelyek az eretnekséggel vádolt templomos lovagok vagy a csillagász Galileo Galilei peréről készültek.

 

 

Zártkörű társaság Disneylandben

 

Létezik egy hely Disneylandben, ahova csak az igazán szerencsések léphetnek be. A Club 33-kapui nem nyílnak meg a nagyközönség előtt, az épületbe ugyanis kizárólag klubtagokat engednek be. A New Orleans téri titkos klubot még maga Walt Disney alapította 1967-ben, hírességek, politikusok és befektetők szórakoztatására. Az épület antik berendezését állítólag maga Disney és a felesége választotta ki, s azóta is ez az egyetlen hely Disneylandben, ahol alkoholt szolgálnak fel. A tagok számát 500 főben korlátozták, így ha csatlakozni szeretnénk az exkluzív klubhoz, körülbelül 14 éves várólistára számíthatunk. A beugró 25 ezer dollár, erre jön még rá az éves tagsági díj, amely jelenleg 10 ezer dollár körül mozog. A klubtagok természetesen számtalan kedvezményben részesülnek. A szolgáltatások között van például a saját parkolóhely, az évi 50 darab parkba szóló belépőjegy és a privát kisvasút.

 

 

A rejtélyes 51-es körzet

 

Az amerikaiak mindig is nagy rajongói voltak az összeesküvés-elméleteknek, a Nevada déli részén található 51-es körzetként emlegetett katonai bázis pedig mára számtalan, ufókkal kapcsolatos feltevésnek nyújtott termékeny talajt. Filmek és tévéműsorok tucatjai – pl. az X-akták és a Csillagkapu című tévésorozat, A függetlenség napja, valamint az Indiana Jones és kristálykoponya királysága című film – ábrázolták rejtélyes légi bázisként ezt a helyet, ahol a kormány földönkívülieken kísérletezik. A környék lakói már az 50-es évek óta emlegetnek furcsa repülő tárgyakat, különös jelenségeket. Mint ahogyan a Loch Ness-i szörny tavát, az 51-es körzetet is előszeretettel választják átverésekhez, beugratásokhoz, valódi bizonyíték azonban még nem támasztotta alá a beszámolókat.

Bár a bázis elsődleges célja ismeretlen, a legvalószínűbb, hogy kísérleti repülőgépek, illetve fegyverek tesztelését és fejlesztését támogatja. Az 51-es körzetet övező terület, beleértve az itt található Rachel nevű kisvárost, népszerű látványosság a turisták körében. Ezt a helyiek ki is használják, nem véletlen, hogy az itt vezető autópályát átnevezték „Földönkívüli sztrádára”.

 

 

A legexkluzívabb londoni klub

 

Minden kétséget kizáróan a White’s Gentlemen’s Club az egyik legexkluzívabb klub Londonban. A társaságot az olasz származású Francesco Bianco alapította még 1693-ban, eredetileg az újonnan felfedezett forró csokoládé árusítására. Végül azonban a sors úgy hozta, hogy elegáns klub lett belőle, melynek pontos célja és tevékenységi köre máig ismeretlen. Állítólag a tagok előszeretettel kötnek nagy összegű fogadásokat mindenféle bizarr témában. Egy alkalommal például 3000 fontot tettek fel arra, hogy két esőcsepp közül melyik csúszik le gyorsabban az ablaküvegen. Alapszabály, hogy a klubba nők nem léphetnek be, férfiak pedig csak egy olyan tag meghívására csatlakozhatnak, akit a döntésben két másik úriember is támogat.  

 

 

RAF Menwith Hill

 

Ez a különös kinézetű, óriási fehér gömbökkel borított terület egy brit katonai bázis, mely összeköttetésben áll a globális Echelon kémhálózattal. A hírek szerint ezen az elzárt birtokon található a világ legnagyobb elektronikus megfigyelőállomása. Magát az Echelont eredetileg azért hozták létre, hogy figyelemmel kísérjék a Szovjetunió és a keleti blokk katonai, illetve diplomáciai kommunikációját a hidegháború alatt. Egyesek szerint a háború vége óta a létesítmény terrorista összeesküvések, valamint kábítószerkereskedők után kutat, illetve kiemelt szerepet játszik a politikai és diplomáciai hírszerzésben is.