"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Új életmóddal a fogyásért

Egyre többet hallunk a 160 grammos szénhidrátdiétáról. Mit takar pontosan ez a fajta életmód?

Pár hét van már csak hátra a nyárból, de bölcs előrelátással már most elkezdhetjük a felkészülést a következő bikiniszezonra, hogy idejében megszerezzük – vagy épp megőrizzük – legjobb formánkat jövőre is. A vágyott fogyáshoz vezető utat, bár nyilván ezt szeretnénk, nem lehet pár nap alatt megtenni. Míg néhány évvel ezelőtt óriási népszerűségnek örvendtek a villám-, illetve monodiéták, addig mára ezek inkább háttérbe szorultak. Egyre kevesebben hisznek az egy-két hét alatt csodát ígérő koplalásnak, egyre többen teszik le voksukat a kevésbé drasztikus, hosszú távú életmódváltás mellett.

 

Mese azonban nincs, az eredmény magától nem jön, a csodás alakért és az egészségért bizony tenni kell. Az utóbbi időben egyre többet hallhatunk az úgynevezett 160 grammos szénhidrátdiétáról, amelyet annak idején inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, illetve egyéb anyagcsere-betegségekben szenvedő páciensek számára dolgoztak ki – a vércukorszint szinten tartása, illetve fogyás céljából –, mára azonban egyre több olyan követője van, akik egész egyszerűen fogyni szeretnének, illetve egy egészségesebb életvitelt szeretnének elsajátítani.

 

Miért éppen 160 gramm?

 

„Mivel ma a rengeteg rejtett cukornak köszönhetően sokkal több szénhidrátot eszünk, mint amit fizikai aktivitásunk indokolna, aki betartja a 160 grammot, feltételezhetően fogyni fog” – állítja Vrábel Krisztina. A gasztroblogger maga is évek óta a diéta követője és népszerűsítője, ugyanis néhány évvel ezelőtt az orvosok inzulinrezisztenciát állapítottak meg nála. A szakértő elmondása szerint napi szinten nagyjából 200-220 gramm szénhidrátbevitel tekinthető normálisnak, ezzel tudjuk testsúlyunkat szinten tartani. A modern kor átlagembere azonban ennél jóval többet fogyaszt, köszönhető ez az élelmiszeripar áldásos tevékenységének és az ezzel járó fokozott cukorbevitelnek (nem titok, hogy a feldolgozott élelmiszerek többsége nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaz). Ha ehhez hozzáadjuk még a fizikai aktivitás hiányát, nem lepődünk meg azon, hogy mennyien szenvednek elhízásban, 2-es típusú cukorbetegségben, illetve egyéb borzalmas kórságokban. „Nem lehetetlen, hogy valaki pusztán a megivott üdítőkkel, egy kis nasival fedezze napi szénhidrátszükségletét, ráadásul rossz szénhidráttal, miközben még egy falat rendes ételt sem evett” – tette hozzá a gasztroblogger.

 

A 160 gramm egyébként hozzávetőleges, egyéni adottságoktól és fizikai aktivitástól függően 150–180 gramm közé tehető az ajánlott napi mennyiség. A 160 grammos diéta lényege az, hogy naponta 160 gramm szénhidrátot kell úgy elfogyasztanunk, hogy vércukorszintünk, illetve inzulintermelésünk nagyjából egyenletes legyen, és ne törjenek ránk falásrohamok. Ennek fényében az ajánlott szénhidrátmennyiség 30 gramm reggelire, 20 gramm tízóraira, 50 gramm ebédre, 20 gramm uzsonnára és 40 gramm vacsorára.

 

Mit szabad, és mit nem?

 

Vrábel Krisztina szerint a diéta (de nevezzük inkább életmódnak) népszerűsége abban rejlik, hogy nem eszement megszorításokon alapszik, és minden ajánlott, ami természetes. A manapság szintén divatos diétákkal szemben nem kell komplett tápanyagtípusokat száműznünk az étrendünkből, egyedül a hozzáadott cukrot és a feldolgozott, finomított, azaz „rossz” szénhidrátokat tartalmazó ételeket kell kerülnünk. Fontos, hogy étrendünk teljes értékű legyen, naponta fogyasszunk megfelelő mennyiségű szénhidrátot, fehérjét és zsírt. A szénhidrát kétféle lehet: gyors vagy lassú felszívódású. Előbbiek közé tartoznak a gyümölcsök és a tejtermékek (a bennük lévő tejcukor miatt), utóbbiak közé pedig a legtöbb zöldségféle, illetve a teljes értékű gabonák. Ezeken túl beszélhetünk még az úgynevezett „nem számolós” táplálékfélékről, ilyenek a különböző hús- és halfélék, a tojás, a zsiradékok, ezek nem számítanak bele a napi 160 grammba, mivel nincs szénhidráttartalmuk. Az ajánlás szerint a napi szénhidrátbevitel nagy részét a fent említett lassú felszívódású szénhidrátok alkossák, ezzel biztosítva az egyenletes vércukorszintet.

 

A napi öt étkezésből 4 tartalmazzon zöldséget, gyümölcsöt pedig naponta egyszer fogyasszunk. Az olyan magasabb szénhidráttartalmú ételeket, mint például a teljes kiőrlésű tészta, érdemes rostban gazdag zöldségekkel könnyíteni, illetve savas, ecetes salátákkal kísérni, hogy felszívódásukat tovább nyújtsuk. Szakértőnk szerint egyébként ez a típusú életmód bárkinek ajánlott, aki szeretne fogyni, és egy kicsit egészségesebben élni, ugyanis a jó minőségű ételek mellett a sport is szerves része a diétának. Vrábel Krisztina saját bőrén tapasztalta meg a 160 grammos diéta hosszú távú, pozitív hatásait, több ruhaméretet fogyott, az étkezés után jelentkező diszkomfortérzet a múlté, és sosem érezte még magát ennyire energikusnak – és mindezt valóban éhezés és önsanyargatás nélkül.