"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Hitchcocki komédia a Játékszínben

A Horgas Ádám rendezte 39 lépcsőfok című Hitchcock-filmadaptáció 4 színész bravúros alakításában elevenedik meg a Játékszín színpadán.

A színrevitel különlegessége, hogy a négy szereplőből csak egy színész, Lengyel Tamás alakít egyetlen szerepet, Lévay Viktória négy női karaktert játszik, a maradék, közel negyven (!) figurát pedig mindössze ketten, Nagy Sándor és Szirtes Balázs elevenítik meg – ettől az eredeti kémtörténet bűnügyi komédiába fordul. A színészeknek óriási kihívást jelent a szerephalmozás, ami ugyanakkor virtuóz játékra is lehetőséget ad. A sodró lendületben néha másodpercek alatt kell egyik figurából a másikba ugraniuk, ami számtalan vicces helyzetet eredményez. Ebben a különleges színházi kompozícióban nemcsak a darab karakterei jelennek meg a színpadon, de maguk a szerepcseréket élvező színészek is láthatóvá válnak a nézők előtt.

 

 

Horgas Ádám, szokásához híven, ismét összművészként állította színpadra a produkciót, maga szerezte hozzá a zenét, emellett a koreográfiát és a videoanimációt is jegyzi. „Hitchcock 1935-ben készült filmje olyan klasszikus, amely a kémfilmek stílusát alapvetően meghatározta. Megoldásait később sokan próbálták utánozni. Az ártatlanul megvádolt hős, az összebilincselve menekülés, vagy a vonatos üldözés elsőként a 39 lépcsőfokban jelent meg. A játék során azonban a mai filmes toposzokra szeretnék rájátszani, mint például a szuper lassított akciópillanatok, vagy a horrorklisék, amik tovább erősíthetik az előadás humorát” – emelte ki az olvasópróba után a rendező. A színpadi világ képregényszerűen idézi meg a harmincas éveket, ami a videoanimációkkal együtt varázslatos látványszínházat eredményez. Horgas Ádám alkotótársai Bujdosó Nóra jelmeztervező és Horgas Péter díszlettervező.

 

A 39 lépcsőfok John Buchan 1915-ös regényének és Alfred Hitchcock 1935-ös filmjének adaptációja. A történet szerint a főhős Richard Hannay egy nap véletlenül megismerkedik egy feltűnően csinos nővel, Annabella Smithszel, akiről azonban nem sokkal később kiderül, hogy titkos ügynökök üldözik. Anabella megkéri a férfit, hadd tartson vele a lakásába, ám a nőt reggelre megölik, Richard pedig gyanúsítottá válik, és menekülésre kényszerül.  

 

 

Patrick Barlow 2005-ben, Londonban rendezte meg a színpadi változatot, amely óriási sikert aratott, és azóta bejárta a világot. „Horgas Ádám pergő, sziporkázó rendezésében bravúralakításokra számíthatunk a négy színésztől, az előadás ritka színfolt lesz a budapesti palettán” – mondta Bank Tamás, a színház igazgatója.

 

A Játékszín október 14-i bemutatója után folyamatosan műsoron tartja a krimi-vígjátékot, amely októberben még három alkalommal látható, majd az évad egészében még sokszor megtekinthető.