"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Formabontó tervekből valóra vált álmok

Nem egyszerűen bicikliket tervez, munkájával mások életét, és a kerékpározás élményét szeretné jobbá tenni.

Nagyratörő tervei most tehetségének, szorgalmának és a tehetségprogram nyújtotta támogatásnak köszönhetően egy saját vállalkozás képében válnak valóra. A fiatal formatervező és mentora együttműködését nemcsak az életkori közelség könnyítette meg, hanem a közös hobbi is.

 

 

Túri Tamás fiatal kora ellenére formatervezőként már számtalan alkalommal bizonyította kreativitását és rátermettségét. Óvodás kora óta folyamatosan rajzol, eltökéltsége még akkor sem hagyott alább, amikor elsőre nem nyert felvételt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre. Kitartásának és a Budai Rajziskolában Egri Zoltán rajztanár támogatásának köszönhetően később mégis bekerült a MOME formatervező szakára, ahol tavaly nyáron sikeresen lediplomázott. Az évek folyamán számtalan komoly elismeréssel és díjjal jutalmazták munkáját: 3D-nyomtatással tervezett 3bee nevű biciklijével, valamint Cero nevű elektromos triciklijével kétszer is elnyerte a nemzetközi A’ Design Awardot.

Az 50 tehetséges magyar fiatal program kezdetén figyelemre méltó és nemes célt tűzött ki maga elé: egy saját vállalkozás alapításán kezdett el gondolkodni. Mint mondja, célja az emberek tárgyakhoz fűződő viszonyának megváltoztatása és olyan, a mostaniaknál kedvezőbb áron elérhető, esztétikus termékek készítése, amelyekkel levehető végre a mozgáskorlátozottaknak szánt járművekről a rájuk ragasztott orvosisegédeszköz-bélyeg.

 

 Megtalálták a közös hangot


Végül ez a merész elhatározás vezette el az 50 tehetséges magyar fiatal programhoz is, elsősorban ismeretségi körét szerette volna bővíteni, illetve kommunikációs készségeit fejleszteni. „Előbbi szinte rögtön a tehetségprogramhoz kötődő első találkozók után teljesült, hiszen sok lehetőség volt a kapcsolatteremtésre mind a mentorokkal, mind a többi mentorálttal” – mondta Tamás, majd azzal folytatta, hogy céljai elérésében nagy segítségére volt mentora, dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár is. „Nagyon örültem, hogy dr. Illés Boglárkát kaptam mentorként, nem is számítottam rá, hogy valaki ennyi időt és energiát lesz hajlandó a mentorálásomba fektetni!”

 

Mentor és mentoráltja hamar megtalálta a közös hangot. „Tamás nagyon figyelmes és érdeklődő, a párbeszédben aktívan és intenzíven részt vesz, így kifejezetten kellemes hangulatban teltek a beszélgetéseink. De persze az is szerepet játszott a jó kapcsolat kialakításában, hogy több szempontból is hasonlóan gondolkodunk. Társadalmi érzékenységünkből adódóan bizonyos ügyek, illetve kiemelt társadalmi kérdések mindkettőnket ugyanúgy vagy hasonló módon foglalkoztatnak, továbbá közös bennünk a sport és a kerékpározás iránti rajongásunk is, azonnal nagyszerű alapot adott a beszélgetéshez” – mondta dr. Illés Boglárka.

 

Túri Tamás

III. évad

Mentor: Dr. Illés Boglárka

A Budai Rajziskolában tanult grafikát, és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen forma­tervezést. Formatervezőként már az egye­­tem kezdetétől fogva a kerékpárok érdekelték leginkább. Rögtön első egyetemi tervével elnyerte a világ legnagyobb zsűrizett di­zájn­versenyének elismerését, a nemzetközi A’ Design Award Iron fokozatát. A 3bee ötlete, a 3D-nyomtatás révén teljesen egyénre szabható kerékpár koncepciója egy tanórán született meg. Egy olyan vállalkozás elindításán gondolkodik, amely mozgáskorlátozottak számára gyártana a rehabilitáció során is felhasználható sporteszközöket.


Tehetséggondozás partnerekkel


A közös munka során Tamás és mentora elsősorban az önmenedzsment, illetve az üzleti kommunikáció területére helyezte a hangsúlyt. „Tamás azzal fordult hozzám, hogy szeretné az általa kitalált, esetleg már prototípusként létező terveket sorozatgyártásban is megvalósítani. A cél tehát egyrészről az volt, hogy olyan vállalkozási és pénzügyi ismeretekre, valamint kommunikációs és prezentációs képességekre tegyen szert, amelyek segítségével képes lesz eladni tervét a piacon. Mindemellett pedig fontos volt az is, hogy beazonosítsuk, illetve megtaláljuk a lehetséges befektetőket. Én elsősorban arra vállalkoztam, hogy felkutatom azokat a szereplőket és személyeket, akik lehetővé tehetik a sorozatgyártás megvalósulását, illetve megismertetem Tamást a Magyarországon rendelkezésére álló lehetőségekkel. A tehetséggondozás terén több olyan partnerrel is kapcsolatban állunk, akiknek kifejezetten az a feladatuk és az a fő célkitűzésük, hogy programjaikkal, információikkal és kapcsolati hálójukkal fiatal vállalkozók innovatív ötleteit támogassák, és egy befektető bevonásával lehetővé tegyék vállalkozások megvalósulását” – mondta dr. Illés Boglárka.

 

Hisznek abban, hogy mindenki tehetséges valamiben – közölte az államtitkár –, a segítség ahhoz kell, hogy a tehetségterület beazonosítása után a fiataloknak legyen lehetőségük kibontakoztatni és fejleszteni képességeiket. „A Helyettes Államtitkárság, illetve a Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság irányítása alatt álló Nemzeti Tehetségprogram, valamint az annak támogatásával megvalósuló olyan programok, mint az 50 tehetséges magyar fiatal is, ennek szellemében születtek meg. Célunk, hogy a tehetséges fiatalok rendelkezésére álljon az az eszköztár, amely a személyes képességeiken és tudásukon túl is segítséget tud nyújtani nekik. Az, hogy a program mennyire sikeres, és mennyire tud társadalmi hatást kifejteni, illetve mennyiben tudja a tehetséges fiatalokat támogatni, leginkább azon múlik, hogy a fiatalok milyen visszajelzéseket adnak évek múltán.”

  

Közösség épül


Tamás saját bevallása szerint az 50 tehetséges magyar fiatal program pontosan azokon a területeken segített neki fejlődni, amelyeken erre szüksége volt. Kitartó munkája eredményeképpen tervei hamarosan testet öltenek, ötletei végre piacra kerülhetnek. A fiatal formatervező nemrégiben Németországban, egy kerékpártervező cégnél kapott munkát, mellette pedig már saját vállalkozását építgeti egy amerikai befektető segítségével. Az együttműködés keretében már meg is kezdődött a formatervező legújabb kreációja, a Revo gyártása. „A Revo egy ideális városi közlekedésre tervezett bicikli, különlegessége, hogy flat pack technológiával készült, fa és 3D-nyomtatott műanyag felhasználásával, emellett a nyergét a robogók széles és hosszúkás ülése inspirálta.Előnye, hogy ha postázásra kell kiküldeni, akkor nem csak kisebb helyet foglal, de költséghatékonyabb is, plusz megvan az a varázsa, hogy tulajdonosa saját magának szerelheti össze a készterméket” – ismertette Tamás. Mentora támogatása, illetve tanácsai nagy szerepet játszottak abban, hogy tervei most sorozatgyártásban valósulhatnak meg.

 

 

Dr. Illés Boglárka azt ígérte, a mentorprogram befejeztével is figyelemmel követi majd Tamás pályafutását. „Az 50 tehetséges magyar fiatal program nemcsak a mentor–mentorált-kapcsolat miatt különleges, hanem azért is, mert egy olyan közösséget épít, amelynek tagjai támogatják egymást akár a hivatalos mentorprogram keretein túl is.”