"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Ilyen a világ legnagyobb üvegfalú tengeralatti étterme

Vacsora a víz alatt, búvárkodás, tengerbiológiai központ – ezt kínálja Hurawalhi ötcsillagos üdülősziget.

Hogy milyen elkölteni egy fenséges vacsorát, miközben fölöttünk, mellettünk mit sem zavartatva úszkálnak az Indiai-óceán különleges halai? Páratlanul izgalmas! A Hurawalhi Resort különlegessége az öt esztendeje megnyílt 5.8 Undersea Restaurant. Közel hat méterrel vagyunk a tengerszint alatt, a domború, átlátszó üvegfallal borított étterem két oldalán, a víztömeg közvetlen szomszédságában állnak az asztalok. Ez a világ legnagyobb üvegfelületű tengeralatti étterme, melynél hangulatosabb vízközeli élményt nehéz elképzelni.

Egy hatvan méter hosszú hídon sétálva juthatunk el a bejárathoz, majd csigalépcsőn az étterembe. Nem kell hát búvárfelszerelést öltenünk az élményért, még csak vizesek sem leszünk. Ellenben a falakon elhelyezett fényképekről megtudhatjuk, miként készült és került helyére ez a 400 tonnás építmény. Elegáns, minimalista stílusa nem harsogja túl az érintésközeli élővilág szépségét. Lábunk alatt, a fapadlón puha tengerkék szőnyeg, körülöttünk a tökéletesen átlátszó biztonsági üvegkupola. Ebédünket a szikrázó napfényben pompázó korallok és színes halak társaságában költhetjük el, napnyugta után pedig erős reflektorok teszik láthatóvá a vízalatti világot. A személyzet készségesen segít felismerni az idesereglő kisebb-nagyobb élőlényeket. A ráják, teknősök mellett az angyalhalakat, ajakoshalakat, fűrészes sügéreket, denevérhalakat, a többszázas rajban úszó kis üveghalakat. De jönnek papagáj-, lepény-, lepke- és ravaszhalak, csak győzzük őket megjegyezni…

Az öt- vagy hétfogásos fine dining menüsor mellett választhatunk vegán kínálatból, s ha ebéd vagy vacsoraidőn kívül látogatnánk el az étterembe, arra is van lehetőség. Délutánonként – külön díj ellenében – egy koktélra vagy fotózásra is felkereshetjük ezt a különleges „fordított” óriásakváriumot, amelyben bennünket vesz körbe a lenyűgöző vízi világ.

 

Hurawalhi vízfelszín fölötti éttermei egyenként is hosszabb beszámolót érdemelnének. A neves japán építész, Yuji Yamazaki által megálmodott központi épületben kapott helyett a Canneli névre (ami maldív nyelven Sárgaúszójú tonhalat jelent) keresztelt főétterem. A kizárólag természetes alapanyagokból épült, lenyűgözően tágas belső tér minden pontjáról az óceán látványa tárul elénk. Már ha a nem eleve a teraszon ülve, közvetlenül a hullámok mellett élvezzük a kortárs gasztronómiai kínálatot.

A Coco Bar mellett található JFK (Junk Food Kitchen) kínálata „hazarepít” bennünket, ha a számtalan tengeri fogás végigkóstolása után egy szaftos hamburger vagy ropogós sültkrumli ízére vágynánk. Hurawalhi büszkesége a fúziós ázsiai konyha legjavát felvonultató Kashibo Restaurant. Az intenzív fűszerezésű thai, indonéz, kínai és vietnámi fogások mellett megtaláljuk az étlapon a helyi, maldív ízvilágot is. Az étterem pazar tengeri kínálatából kihagyhatatlan a thai homárfarok, amely gyömbéres rizzsel és selymes vajmártással kerül a tányérunkra.

 

Sokszínű élővilág

 

Ha az ötcsillagos Hurawalhi magán üdülőszigeten nyaralunk, természetesen nemcsak étkezés közben élvezhetjük a tenger élővilágának varázslatos látványát, hanem búvárkodás vagy snorkelezés közben is. A resort a Maldív-szigetek legnépszerűbb merülési helyszíneinek egyikénél, a több mint ötven szigetből álló Lhaviyani-atoll északi zátonyánál található; hidroplánnal 40 perc alatt érhető el a fővárosból, Maléból.

Profi és amatőr búvároknak egyaránt megkapó látvány a térségben merülni. A Maldív-szigetek sokszínű élővilága a vízfelszín közvetlen közelében is élvezhető, így kezdők számára is teljes élményt nyújt. Rövid oktatást követően, máris lehetőségünk nyílik a víz alá bukni, és snorkelezve felfedezni a sziget körüli zátony élővilágát. A helyi búvárközpontban persze azt is tudják, hogy a számtalan merülési hely közül melyeket kell választani az amatőröknek, és melyeket ajánlhatják bátran a profiknak, akik már több száz merülésen vannak túl.

 

A legtöbb hal tudomást sem vesz a búvárkodókról, élik és ússzák tovább mindennapi életüket. Ha szerencsénk van, közelről láthatunk manta ráját, tengeri teknőst, de a teljesen ártalmatlan szirti cápák sem ritkák errefelé.

 

Tengerbiológiai központ: nem csak kutatás, megőrzés

 

Az Indiai-óceán kékségébe, bársonyos, kristálytiszta vizébe nem nehéz beleszeretni. A környezeti ártalmak azonban a világ e paradicsomi vidékét is fenyegetik. Hurawalhi nem csak az idelátogató turistáknak, hanem egy tengerbiológiai központnak is otthont ad, így szakavatott tengerbiológusoktól tudatjuk meg, hogy néhány lépésnyire tőlünk található a világ egyik legnagyszerűbb biológiai sokszínűsége. A Lhaviyani-atoll több keskeny és sekély csatornából áll, amelyek tápanyagban gazdag vizet áramoltatnak Hurawalhi közvetlen közelébe. A sziget két ilyen csatorna között helyezkedik el, az áramlatok, a napsugárzás és a hihetetlenül tiszta víz több mint kétezer halfaj és több mint kétszáz korallfaj számára nyújt ideális, akváriumszerű feltételeket, amit testközelből csodálhatunk meg. Arra is van esélyünk, hogy akár három méter szárnyfesztávolságú mantát is láthassunk úszni a sziget zátonyai mellett.

Hurawalhi korallreprodukciós programjába és tengerifűmentő projektjébe nyaralásunk idejére magunk is bekapcsolódhatunk. Kevesen tudják, hogy ez utóbbiak nem csak számos tengeri élőlény számára szolgálnak táplálékul vagy épp búvóhelyként, hanem a légköri széndioxid megkötésében is fontosabb szerepük van, mint például a föld esőerdejeinek.

 

Luxusvillák minden igényre

 

A Maldív-szigeteket kétségkívül a fantasztikusan gazdag tengeri élővilág, az ideális víz- és levegőhőmérséklet, a lengedező pálmafák, a strandolásra csábító fehérhomokos part teszi vonzó úti céllá. De korántsem mindegy, nyaralásunkon milyen szolgáltatásokra, gasztronómiai élményekre számíthatunk. Hurawalhi ebben is kiemelkedő, miként az öt különböző típusú, összesen 90 villa felszereltségében és kényelmében is túlszárnyalja a legtöbb szigetet a régióban.

 

Az ötcsillagos üdülőhely kizárólag felnőtteket fogad, így ideális nászutasoknak vagy olyanoknak, akik elbűvölő helyen akarnak elbújni a világ elől. Már utazás előtt könnyen eldönthetjük, hogy az elsőosztályú kényelemmel és káprázatos kilátással rendelkező villák közül a tengerparton fekvők vagy a víz fölött, cölöpökön állók közül válasszunk magunknak ideiglenes otthont. Szállásunk lehet 105 vagy akár 132 négyzetméteres, csodásan berendezett hálóval, nappalival, fürdőszobával, napozóterasszal.

A cölöpökre épült Ocean Villák napozóteraszáról pár lépcsőfok a zöldeskék tenger. A Romantic Ocean elnevezésű villában akár kültéri fürdőkádból élvezhetjük a naplementét, míg a Pool Villákban saját medencénkből figyelhetjük, ahogy reggelenként a horizont fölé emelkedik, vagy épp esténként az óceánba bukik a nap.

 

Valamennyi légkondicionált, színes televízióval, wifi-szolgáltatással, vízforralóval, kávégéppel és rengeteg kényelmi eszközzel felszerelt. Ha valamiben mégis hiányt szenvednénk a szolgálatunkra rendelt házigazdánk (butler) a nap 24 órájában rendelkezésünkre áll. Legyen szó éttermi foglalásról, sport vagy más programról, esetleg egy privát piknikről és napozásról a Dream Island homokpadon, egyetlen szavunkba kerül és mindent pillanatok alatt elintéz, megszervez számunkra.

Programjainkat és foglalásainkat a Hurawalhi okostelefonra letölthető alkalmazásában követhetjük, amelyben valamennyi szolgáltatásról, éttermi kínálatról és aktualitásról is információt kaphatunk.

 

A mindössze 400 méter hosszú, 165 méter széles apró szigetet percek alatt bejárhatjuk. Garantáltan nem fogunk eltévedni! Otthonosan mozgunk majd, s a villánkból indulva rövid sétával eljuthatunk a wellness- és rekreációs központba, a vízisport centrumba, vagy a négy étterem egyikébe.