"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Több mint 30 fontos szűrés az Egészségvárosban

A Richter Gedeon népszerű országjáró prevenciós programsorozata idén három állomásra látogatott el. (x)

Kaposváron, Miskolcon és Kiskunhalason több mint 30 fontos szűrésen, tanácsadáson, egészséges életmódhoz kapcsolódó előadáson vehettek részt a júniusi eseményekre látogatók.

 

A résztvevők a saját egészségük megőrzése mellett a helyi egészségügyi intézményekért is tehettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért és előadáson való részvételért 300 forintot érő adománypont járt. A járványhelyzetre való tekintettel a Richter Gedeon Nyrt.

RICHTER EGÉSZSÉGVÁROS
Több mint 422 millió forint adomány az egészségügyi intézmények számára!
alapadománya ezúttal megemelt összegről, 3 500 000 forintról indult minden állomáson, ezt gyarapították tovább a résztvevők. A lakosok aktivitásának köszönhetően az elmúlt 12 évben támogatott 82 egészségügyi intézmény összesen több mint 422 millió forint adományban részesült a hazai gyógyszercégnek köszönhetően. 

 

Az idén 120 éves Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros programot, melynek egyik legnagyobb előnye, hogy egy helyen és időben számos fontos szűrővizsgálaton vehetnek részt az érdeklődők, ráadásul nemcsak lakhelyükhöz közel, de ingyenesen is. A kezdeményezés eseményein eddig 82 városban több mint 200 ezren vettek részt. Ezalatt több mint 210 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig 422,9 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő egészségügyi intézmények javára.

 

Egészség ezreknek, milliók a kórházaknak

 

Az egész napos rendezvényre kilátogatók minden egyes aktivitásukért – szűrésen, tanácsadáson, előadáson való részvételért – 300 forintot érő adománypontot kaptak, az így összegyűlt összeg pedig hozzáadódott a Richter által minden alkalommal felajánlott, jelentősen megemelt, 3,5 milliós alapadományhoz. 2021 júniusában a Kaposi Mór Oktató Kórház számára 5 343 800 forintra, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórháznak 5 353 100 forintra, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház számára pedig 8 706 800 forintra gyarapodott a lakossági összefogásnak köszönhetően az alapadomány.

A saját egészségügyi eredményeik megismerésén túl a lakosok részvételükkel idén olyan adománycélok megvalósításához járulhattak hozzá, mint egy mobil szűrővizsgálatokhoz szükséges mini labor beszerzése a Kaposi Mór Oktató Kórház számára, C-íves sebészeti képerősítő a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórháznak, illetve a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház infrastruktúrájának fejlesztése és a szülészet-nőgyógyászat eszközparkjának bővítése.

Előadások és különleges programok

 

A szűrések és tanácsadások mellett a résztvevő egészségügyi intézmények szakemberei sokszínű előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is.

A szűrések mellett plusz aktivitásokkal is találkozhattak a rendezvényre látogatók. A kiskunhalasi Egészségváros egy igazán különleges programmal indult: ugyanis a reggeli órákban a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház helikopter-leszállópályáján egy igazi mentőhelikoptert, valamint egy tűzoltóautót lehetett megtekinteni. Ráadásul személyesen csatlakozott az eseményhez Dr. Szlávik János infektológus szakorvos is, aki a 21. század járványairól tartott érdekes előadást.

 

Rekord eredménnyel zárult az online pontgyűjtés

 

A Richter Egészségváros hivatalos Facebook-oldalán is követhették az előadásokat azok az érdeklődők, akik személyesen nem tudtak kilátogatni a rendezvényekre. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért, mint a személyes részvétel. Az élő, online közvetítésekhez fűzött aktivitásokkal az érdeklődők összesen több mint 1,6 millió forintot gyűjtöttek az egészségügyi intézményeknek.

 

A kiskunhalasi esemény egyúttal meg is döntötte a rekordot: az eddigi hét online közvetített esemény között kiemelkedett az érdeklődők aktivitása, és összesen 1 357 200 forintot gyűjtöttek a kórház számára.

 

Ősszel újra!

 

Bár egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról, a szűréseken való részvétel még mindig messze elmarad az elvárttól. Az egészség, mint érték általában csak betegség esetén kerül előtérbe, illetve az egészségi állapot felmérésére is legtöbbször már a konkrét probléma esetén kerül sor. Pedig az egészségtudatosság és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel hozzájárul az egészségben eltöltött évek számának növekedéséhez. A betegségek időbeli diagnosztizálása életeket menthet.

A prevenciós szemlélet kialakítása azonban egy hosszú távú edukációs folyamat, amely a Richter Egészségváros célkitűzése között szerepel a kezdetek óta. A rendezvénysorozat az elmúlt tizenkét év során az ország minden régiójába eljutott, de ismertségének és hiánypótló szerepvállalásának köszönhetően még mindig nagyon sok megkeresést, felkérést kap városoktól, egészségügyi intézményektől.

 

Ezért a Richter 2021 szeptemberében tovább folytatja a rendezvénysorozatot. Az esemény tervezett őszi állomásai: Budapest, Dorog, Pécs és Szolnok.