"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Nőktől nem csak nőknek

Három női koreográfus munkája egy esten – ez a Gyöngyszólam. Március 8-án a Nemzeti Táncszínházban.

A Gyöngyszólamban a három koreográfus-rendező egyéni darabja és sajátos látásmódja különleges egységet alkot. Mindhárom hölgy teljesen más témát jár körbe a koreográfiájával.

 

Furik Rita álomszerű képekben idézi meg a nő és férfi között születő esküig – az esküvőig – vezető érzelmi utat. Horváth Zsófia Göröngyös meséjében egy érett asszony idézi fel múltjának mozzanatait. A táncképekben mozaikszerűen homályos emlékfoszlányok elevenednek meg, az asszony pedig hol részese, hol külső szemlélője a történéseknek.

 

– A nővé érés időszaka szerintem egy nő életének legizgalmasabb szakasza. Ilyenkor megváltozik, kinyílik körülöttünk a világ. Veszélyes, sebezhető, érzékeny, sokszínű és soha vissza nem térő korszaka ez a női létünknek. Ekkor szakadunk el az édesanyánktól, és ez egyben új életszakasz kezdetét is jelenti. Ezt az időszakot a tánc nyelvén bemutatni nagy kihívás, de egyben remek feladat. A lányok gyerekkorban tanulnak, majd az édesanyjuktól szerzett tudást örökítik tovább, hiszen ez a nők feladata: továbbadni, hogy ne vesszen el a tudás. Ilyen a tánc is: megtanuljuk, majd továbbadjuk, hogy élni tudjon a hagyomány – mondta a harmadik művész, Kocsis Enikő a Fehérnépek! című koreográfiája kapcsán.

 

A március 8-ai bemutatóra a normál jegyek mellett vacsorával egybekötött páros jegyek is kaphatók, ezek ára 13 000 forint két főre. A csomag ára tartalmazza a belépőt a táncelőadásra és a háromfogásos borvacsora árát is a Borbíróság étterembe. Részletek a www.tancszinhaz.hu oldalon.

 

A Nemzeti Táncszínház 2011-ben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. A színházat a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma alapította a Táncfórum 20 éves eredményes működésének jogutódjaként, engedve a táncművész szakma több évtizedes kérésének.

Az elmúlt tíz évben a Budai Várnegyedben található színház a magyar táncművészet otthona lett.
A teátrum műfaji kötöttségek nélkül biztosít fellépési lehetőséget a hivatásos magyar táncművészet képviselőinek. A programban a folklórtól, a klasszikus baletten és a kortárs táncszínházon át, a tangóig minden megtalálható.

A Nemzeti Táncszínház Galériája magyar képzőművészek időszakos kiállításainak ad otthont, míg a Kerengő Galériában rendszeresen fotókiállításokat szerveznek.