"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Hegyi menedék világsztárokkal

Gstaad a luxus, a diszkréció és a tökéletes kiszolgálás szinonimája a svájci Alpokban; egy gyöngyszem a hegyek között.

A városban tökéletesen megférnek egymás mellett az alpesi faházak, a lankákon legelésző szarvasmarhák – melyek a csúcsgasztronómiai termékek alapanyagainak egy részét is adják –, az elegáns szállodák és a luxusüzletek. Nem hiába nevezte a The Times egyszerűen csak „a helynek” (The Place – a Szerk.) már a ’60-as években.

Ami az Egyesült Államokban Aspen, az Európában Gstaad, vagy talán még több is, hiszen az év minden évszakában kínál pazar és sokszínű programokat. Nem véletlenül érkeznek és térnek ide vissza időről-időre a világ legigényesebb vendégei: Gstaad a felső tízezer, a jet set kedvelt üdülőhelye: királyi családok tagjai, milliárdosok, híres filmcsillagok választják feltöltődésük helyszínéül a települést. Olyan hírességeknek szolgál(t) ideiglenes menedékként vagy éppen állandó lakóhelyként, mint Sir Roger Moore, Grace Kelly, Julie Andrews, Brigitte Bardot, Elizabeth Taylor, Johnny Hallyday, Roman Polanski és Bernie Ecclestone. 

Gstaad nimbuszát a világhírű svájci iskolák alapozták meg: a L'Institut le Rosey 1917 óta minden télen tíz hétre Gstaadba helyezi át campusát, a szomszédos saaneni John F. Kennedy School a szupergazdagok gyerekeinek iskolája, és persze ne feledkezzünk meg a Gstaad International School-ról sem. Az intézmények diákjai és családtagjaik nagykövetekként terjesztik a gstaadi életstílust szerte a világban. Gstaad nagy presztízsnek és nemzetközi hírnévnek örvend, ugyanakkor megtartotta elegáns báját, visszafogottságát és alpesi hagyományait. A színészlegenda Julie Andrews-t idézve: „Gstaad az utolsó paradicsom az őrült világban.”

 

Hol járunk pontosan? 

 

A legenda szerint Isten egy rövid pihenőt akart tartani, miközben a világot teremtette. Az ő kezének lenyomata alakította ki a Saanenland régiót. Öt ujja formálta a völgyeket, amelyek között Gstaad alapító atyái megtalálták a maguk helyét. A panoráma egyszerre félelmetes,

SIKKES, KÖNNYED LUXUS
Gstaad egyszerre kozmopolita és nagyon svájci: hagyomány, luxus, vendéglátás, csodás hegyek és harapnivalóan jó levegő.
fenséges és megunhatatlan, a helyiek megértően és mosolyogva bólogatnak, amikor azt látják, hogy a turistáknak leesik az álluk az Alpok hegyei láttán; ők már megszokták a látványt, ugyanakkor értik és tudják, hogy nem egy hétköznapi hely az otthonuk. Svájc dél-nyugati szegletében, Bern kanton német nyelvű részén, a francia határ közvetlen közelében járunk; Genftől és Zürichtől is nagyjából kétórányi autóútra, a Berni Felvidék és a Vaud Alpok határán. Gstaad állandó lakossága körülbelül 9200 fő, 1050 méterrel a tengerszint felett fekszik négy lankás völgy között. (Gstaad mellett a régióban további 9 faházas falu található, amelyek 1000 és 1400 méter közötti magasságban fekszenek, ezek is megérnek egy hosszú hétvégét.)

 

Gstaad igazi klasszikus síparadicsom

 

 …ahol szokatlanul sokat süt a nap, a napszemüveg itt kötelező kellék. Gstaad kiindulóponttal 250 kilométernyi remekül karban tartott és mindenféle nehézségi fokozatú síterepet járhatunk be. Garantált a nagy mennyiségű könnyű és pelyhes hó a szezon kezdetétől – vagyis már októbertől – egészen április végéig, amit aztán ratrakokkal  – széles, pengeszerű lánctalpakkal rendelkező, némileg marsjáróra emlékeztető pályakarbantartó-gépekkel – éjjelente hoznak újra és újra síelésre alkalmas állapotba.

A széles és enyhén lejtő terepeken leginkább kezdő és haladó pályákat találunk: a barátságos, gyerekek számára is biztonságos kék pályák hossza meghaladja a száz kilométert. Azok is megtalálták a tökéletes helyszínt, akik életükben először síelnek: kezdésre, gyakorlásra a Schopfen nevű lejtő a legalkalmasabb, amely 1253 méter magasságban várja a kezdőket. A gyakorlott síelők választhatnak egy-egy jól karbantartott középnehéz piros pályát is, amelyek időnként mesebeli, háborítatlan, területek mellett vezetnek. A középhaladóknak szánt pályák közül az egyik legnagyobb az Eggli, amely két várost is átszel. Természetesen profiknak ajánlott, fekete pályákat is találunk Gstaad környékén, mintegy negyvenöt kilométer hosszan. Akik unják a lesiklást, azokat sífutó és snowboard pályák is várják. Ráadásul Gstaadt sípályáinál elfelejthetjük a felvonóknál való várakozást, mivel mintegy hatvan (!) sífelvonó üzemel, hogy minél gyorsabban feljuthassunk a kiválasztott szakaszra, tetszés – vagy éppen a szeszélyünk  -  szerint variálva a pályákat.

Este a híres – és természetesen autómentes – sétány „veszi át” a síelőket; itt találkozik mindenki, aki számít, és persze azok is, akik őket akarják meglesni vagy hozzájuk akarnak hasonlítani. Pazar üzletek, Michelin-csillagos éttermek, felkapott galériák és persze minden

FELSŐKATEGÓRIÁS KÉNYELEM
A Le Grand Bellevue egy nagy szálloda előkelőségét és szolgáltatásait ötvözi a családias hangulattal és a több évtizedes tradíción alapuló vendégszeretettel, de a zsúfoltság élménye nélkül.
igényt és különleges kívánságot kiszolgáló szállodák várják a felső középosztálybeli és a vastag pénztárcájú vendégeket, érkezzenek azok a világ bármely pontjáról. Aki itt nincs jelen, az szinte nem is számít; egymás mellett sorakozik a Burberry, a Chloé, a Dior, a Dolce&Gabbana, a Louis Vuitton, a Moncler, a Prada vagy éppen a Cartier és a Chopard butikja. A Chopard olyannyira komolyan veszi a helyet, hogy az egyik legdrágább órájának is ezt a nevet adta: Chopard Gstaad.

 

Külön fejezetet érdemelnek Gstaad híres luxusszállodái: az Alpina Gstaad, a Gstaad Palace, a Le Grand Bellevue, a Park Gstaad, a Hotel Olden és az Arc En Ciel mind-mind legenda a maga nevében, egyediek, összehasonlíthatatlanok és persze méregdrágák. A konyhák – kell-e mondani – a világ élvonalába tartoznak, és híresek a kifinomult ízléssel megtervezett éjszakai szórakozóhelyek is, ahol akár hajnalig is táncolhatunk.

 

Nem csak síparadicsom

 

A vendéglátók azokra is gondoltak, akiket nem vonzanak a téli sportok. Változatos szabadidős lehetőségek sora vár mindenkit – korosztálytól függetlenül: a látogatók mintegy harminc százalékát a családok teszik ki, akik közül sokan már generációk óta ide járnak. A játszóterektől az állatsimogatóig, a nyári raftingtól a téli vidámparkokig számtalan gyermekprogram közül választhatunk. Télen és nyáron egyaránt túrázhatunk, teniszezhetünk, vagy kipróbálhatjuk a hőlégballonos repülést a páratlan szépségű Alpok ezres hegycsúcsai felett.

Sokakat vonzanak a tradicionális tehenészetek, de ezek nem múzeumok, hanem működő tehenészetek, amelyekre a helyiek joggal büszkék: Gstaadban 200 hagyományos gazdaság működik, amelyek közül 80 még mindig az alpesi legelőket használja, ami mintegy 7000 - amúgy svájci módra, gyönyörűen karbantartott, szemet gyönyörködtetően ápolt - tehenet jelent. A lankás hegyoldalakon ősszel gombatúrákra indulhatunk, mondjuk a Grossi Vorschess, a Rellerli és Saanenmöser közötti túraútvonalon, ahol grillezőhelyeket is kialakítottak, odakészített tűzifával. Mi ez, ha nem láthatatlan, de mégis mindenre kiterjedő vendégszeretet? A sütögetést kiegészíthetjük némi fondüvel és egy pohár borral. Hogy a fondü nem épp túrázás közbeni fogás? Ha a gstaadiakat kérdezzük, igenis az: piknik fondükészletet is beszerezhetünk a mesevároskában.

 

Évente több mint ezer kulturális és sportesemény várja a látogatókat, köztük nemzetközi hírű csúcsesemények. A Gstaadban üdülők a természet, a wellness és a szabadidős tevékenységek egyedülálló keverékéből álló programcsomagot állíthatnak össze mind a sport, mind a kultúra területén. Nyáron a régió ad otthont a Menuhin Classic zenei fesztiválnak, az ATP teniszbajnokságnak, januárban pedig a Chateau-d'Oex-i hőlégballonfesztiválnak. Apropó, tenisz: a Swiss Open Gstaad az egyik leglátványosabb ATP-torna. Amikor az egyébként svájci Roger Federer 2003-ban megnyerte első wimbledoni bajnoki címét, a lelkes helyiek egy tehenet ajándékoztak neki…

Gstaad kiváló úticél azoknak is, akiket inkább a csúcsgasztronómia vonz: Gstaad az ínyencek mennyországa. A Gault Millau étteremkalauz rendszeresen kiemelkedően magas pontszámokat ad az itt dolgozó főszakácsoknak, a Michelin helyi beágyazódását már említettük. Annak sem kell elkeserednie, aki nem kap asztalt valamelyik csillagos étteremben; a „Saveurs Gstaad” gourmet fesztiválon nemzetközi élszakácsok főztje kóstolható meg. A helyi specialitások közé tartoznak a különféle sajtok, a simmentáli szarvasmarhák szárított húsa és a meggypüréből készült saaneni mustár. Ezeket mi is beszerezhetjük a helyi piacok valamelyikén, és ha már ott járunk, érdemes megkóstolni az olyan hagyományos alpesi ételek valamelyikét, mint a Hobelkäse nevű kézműves sajtkülönlegesség.

 

A vadászati szezonban a vadételek hoznak változatosságot az egyébként sem unalmas étlapokra. Néhány Gstaadhoz közeli étterem, mint például a Posthotel Rössli vagy a Hotel Kernen a helyi vadászok vadkülönlegességeit kínálja, köretnek örök sláger a házi készítésű „spätzli”, a vöröskáposzta és a karamellizált gesztenye, és abban is biztosak lehetünk, hogy a sommelier a világ legjobb boraiból fog ajánlani egy, a menünkhöz tökéletesen illő nemes nedűt.

 

Gstaad egyszerre kozmopolita és nagyon svájci: hagyomány, luxus, vendéglátás, csodás hegyek és harapnivalóan jó levegő. Hogy kinek ajánljuk? Aki minőségi és tartalmas kikapcsolódásra vágyik, kompromisszummentes luxusra és kényeztetésre.