"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Bartókra hangolva

Temesi Ferenc negyven évvel ezelőtt határozta el, hogy megírja Bartók Béla, a világhírű magyar komponista és zongoraművész regényét.

Temesi műve a totális 20. század, de a jelenlegibe is belefut. Életrajzi regény abban az értelemben, hogy az író feldolgozta a könyvtári, levéltári forrásokat, az elemzéseket, a visszaemlékezéseket és leveleket, és a műben végigkövethetjük Bartók Béla életútját. Mégsem tekinthető hagyományos életrajzi regénynek. A szerző ugyanis a kronológiából kilépve, nem-lineárisan építi fel Bartók Béla „életjárását”.

 

 

A regény a Fibonacci-számsoron alapszik, az aranymetszésen.  Három szálon fut.  Az egyik szál Bartók Béla sorsa itthon, Magyarországon (1881-1940.) A másik szál az életút záró szakaszát dolgozza fel, az Egyesült Államokban töltött éveket (1940-1945.) A harmadik szál pedig a szerző – vagy ahogy magát nevezi: Életrajzoló – emlékeinek, jegyzeteinek, kommentárjainak, önelemzésének vonulata (1989-2009.)

 

A szálakat nem az időrend, vagy ha úgy tetszik, a történelem szövi össze, hanem olyan vissza-visszatérő „rímek”, mint az utazás, a vasúti kocsik, a nyelv (mint közeg, identitás és játék), a furcsán ismétlődő, egymásra felelő emberi helyzetek.

A mű mindvégig élő, szenvedélyes módon kapcsolódik a jelenhez. És a 21. század egyik alapkérdéséhez: az identitáshoz, az identitáskereséshez. Vajon miből építkezik önazonosságunk? Mit jelent bartóki módon magyarnak lenni?

 

Temesi Ferenc nagyregénye, a Bartók felkavaró életírás.  A mai magyar irodalmi élet jelentős eseménye. Hosszú várakozás előzte meg, előreláthatólag nagy visszhangja lesz.

A könyvet az Alexandra kiadó az Ünnepi Könyvhét keretében 2012. június 9-én mutatja be az A38 hajón. A Bartókra hangolt összművészeti eseményen Tarján Tamás és Vallai Péter mutatják be a regényt. Közreműködnek többek között Török Ádám és a Mini Trió, Dresch Mihály és Lukács Miklós duója, David Yengebarian, Duda Éva és társulata. Az eseményt Böhm György rendezi.

 

Barbárok
Időpont: 2012. június 9. szombat 19 óra
Helyszín: A 38 hajó
Belépőjegy: 500.- forint. Azoknak, akik az Ünnepi Könyvhéten és a helyszínen Temesi Ferenc Bartók című regényét megvásárolják, a belépés ingyenes!