"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

A második legnagyobb francia

Lyon Franciaország egyik legnagyobb városa, kulturális, tudományos és gasztronómiai központ, de történelmi óvárosa is gyönyörű.

Lyon azon túl, hogy Franciaország középső részén helyezkedik el, és a Rhône-Alpes régió és Rhône megye fővárosa, ezernyi más területen is központi szerepet játszik. A lyoni selyemszövés és kelmefestés a 16. század óta világhírű, nem véletlen tehát, hogy a 19. században ide telepítették a legnagyobb vegyipari gyárakat, amelyek továbbvitték a ruhagyártás lyoni jellegzetességeit. Egészen mostanáig!

 

 

A textilipar és a könnyűipar ma is vezető szerepet tölt be a régióban. Csak a Village des Créateurs nevű központban negyven különböző bolt várja a kortárs divat és dizájn iránt érdeklődőket. Ugyanakkor a lyoni egyetemek nagy része nemcsak Európa, de a világ vezető intézményei közé tartozik, így a város kiemelt humán tudományos kutatóközpont is. Több mint százezer diák tanul itt, ami fiatalossá teszi a város hangulatát.

 

Sokszínű és sokarcú város

 

Lyonban megfér egymás mellett a dombos és sík vidék, a reneszánsz városmag és a modern operaház, a műemlékek és az ipari területek, zöld és beton, régi és új. A várost két folyó is keresztezi, a kacskaringós, emiatt női folyónak is nevezett Saône, és az egyenes, férfiasabb Rhône. A domborzat is a folyók alakjának megfelelően alakul, vagyis a Saône partja dombos, míg a Rhône melletti részek inkább laposak.

 

 

A város nevéből fakadóan lépten-nyomon oroszlánokkal találkozhatunk, szobor, kép vagy akár szórólap formájában. Az orszlánmentalitás a lyoniak önbecsülésében is tetten érhető: lakói büszkék a városra, arra, hogy ott élnek, hogy lyoni akcentust beszélnek, és boldogan várják a turistákat, akik érkeznek is szép számmal. Okkal teszik, hiszen Lyon nemcsak barátságos és vendégszerető hely, de minden együtt is van ahhoz, hogy az utazás igazi élménnyé váljon. Történelmi és kulturális nevezetességek, természeti értékek és persze világszínvonalú gasztronómia.

 

A séfek hazája

 

Lyon olyan séfek hazája, mint Paul Bocuse, a szakácsdinasztiából származó Michel Troisgros, Georges Blanc vagy a „Hódító Nicolas-nak” becézett ifjú sztár, Nicolas Le Bec. A jelenleg 86 éves Paul Bocuse mára Lyon egyik szimbólumává vált, igazi gasztroikon, az új konyha, vagyis a nouvelle cuisine egyik legfontosabb alakja. Paul Bocuse és a Bocuse d’Or díjáért szakácsok sokasága versenyez évente, a fantasztikus lyoni piacon pedig életnagyságú Bocuse-képpel jelzik büszkén az üzlet tulajdonosai, ha a mester vásárol náluk. Lyon ezenkívül hagyományosan a bouchonok, vagyis a kisvendéglők városa, ahová betérve klasszikus lyoni specialitásokkal találkozhatni, világszínvonalú minőségben. Ilyen például a borjúvese, a tablier de sapeur (rántott pacal), a quenelle de brochet (csukagaluska, nagyméretű halas tésztaféle), vagy a Célestine-csirke, a tejszínes-zöldséges-brandys mártásban, lassan megpárolt fiatal csirkehús, és amelyről úgy tartják, hogy afrodiziákum. A város híres a belsőségekből készült ételeiről, az egyik helyi különlegesség például a sabodet, a sertés fejhúsból készült kolbász. Mindenhol elmaradhatatlan a sajt, több száz féle, minden elképzelhető állagban, ízben és kiszerelésben. A Lafayette-hídhoz közel található a lyoni piac, vagyis a Halle de Lyon. Csak osztrigából van legalább 12 féle, sajtból több száz. Kóstolás mellé elengedhetetlen a fehérbor, automatikusan adják napszaktól függetlenül.
A lyoni piacon a mesterek csak szigorú mestervizsga után árulhatnak.

 

 

A piacon többen is birtokolják a „Meilleur Ouvrier de France” címet, amely azt jelenti, hogy szakmájuk egyik legjobb mestereiként tartják őket számon. Ezt a versenyt három-vagy négyévente rendezik meg, és a címet elnyerni nagyjából akkora büszkeség, mint olimpiát nyerni. A cím birtokosai fehér egyenruhát viselnek, amelynek nyakán a nemzeti trikolor található, a ruha elején pedig azoknak a szerszámoknak a kicsinyített változata, amelyek az adott mesterség műveléséhez elengedhetetlenek. Nem véletlen, hogy Lyont a világgasztronómia fővárosának is

LÉGI JÁRAT
Bitter Suite című dalukban a Marillion nevű angol rockbanda is megénekelte Lyon bibliai egét, mostantól pedig mindez Budapestről is könnyen megközelíthető.
nevezik. Elhelyezkedése miatt az alapanyagokat illetően elképesztően szerencsés helyzetben van. Ráadásul itt található Beaujolais, az ország egyik legrégebbi és leghíresebb borvidéke, amely a Rhône-Alpes és Burgundia lankáin terül el. Az enyhe, szinte mediterrán időjárás a kaliforniai Napa Valley-hez hasonlóan a könnyű, de minőségi vörösborok készítésének kedvez. A régió leghíresebb borfajtája a Beaujolais nouveau, egy alacsony tannintartalmú, tehát kevésbé savas kékszőlőfajtából készülő bor. A Beaujolais nouveau borok jellemzője, hogy kevés ideig erjesztik, és gyorsan palackozzák őket. Emiatt világos, könnyű vörösbor a végeredmény, a piros gyümölcsök aromájával. Akár azt is mondhatnánk, hogy egyszerű, de nagyszerű, hiszen a legjobb minőségű alapanyagból világszínvonalú technológiával készítik ezt a sallangmentes, szép borfajtát. A borvidékhez kiváló, ingyenes katalógust lehet találni a város különböző pontjain, amelyben részletesen leírják a különböző pincészeteket és programokat.

 

Reneszánsz városmag és modern építészet

 

Lyon történelmi óvárosa nem véletlenül szerepel a világörökségi listán. A maga nemében páratlan a 15. századi reneszánsz városmag, amely szinte teljes egészében fönnmaradt. Az évszázados falak között sétálva, a freskókat és kutakat látva megelevenedik a történelem, csatos cipős urak és hosszú kendős hölgyek léptei kopognak a megőrzött múltban.

 

 

A Saône melletti Fourvière dombot a lyoniak csak imádkozó dombnak hívják. A város egyik jelképe a párizsi Sacre Coeur mintájára épült Notre Dame de Fourvière-bazilika. A bazilika 1872 és 1884 között magánadományokból épült, bizánci és neoromán stílusban. Érdekesség a város történelmében, hogy amikor a bazilikát építették, sokaknak nem tetszett, hogy egy egyházi épület lett a város legmagasabb pontja. Ezért aztán 1892 és 1894 között felépítették a Fourvière-i fémtornyot, amely 392 méteres magasságával azóta is a város legmagasabb építménye. A torony a párizsi Eiffel-toronyhoz hasonlít, és azóta – ironikus módon – ugyanúgy Lyon meghatározó építménye és jelképe, mint a bazilika, amelynek ellenében létrehozták.

 

BRIT AIR
Az Air France leányvállalataként működő Brit Air 2012. június 19-től hetente kétszer indít közvetlen Budapest–Lyon járatot, így már Magyarországról is átszállás nélkül megközelíthető a város, amely Franciaország egyik legkedveltebb turistacsalogatója, a statisztikák szerint a második legnépszerűbb célpont Párizs után.
Az egész városra jellemző ez a furcsa harmónia, ahogyan látszólag egymással ellentétben álló stílusok, épületek és látványok mégis egészet alkotnak. A varázslatos középkori városrész mellett ugyanis nagyszerűen elférnek a modern építészet remekei, például az Opera, amelynek eredeti, 1831-ben épült változatát 1993-ban modernizálták Jean Nouvel tervei alapján. Az épület valójában szép metaforája nemcsak a lyoni építészetnek, de a szellemiségnek is: Nouvel meghagyta az eredeti épület falait, majd erre húzta rá az új üveg- és fémkonstrukciót. Jellegzetes modernizálása ez a házaknak Lyonban. Nem felújítják, hanem sok esetben szó szerint újraépítik őket, nem feledve a hagyományokat és az eredeti falakat sem. A La Confluence nevű negyed a modern építészet központja, számos ismert tervező épületeivel. Régi és új, modern és posztmodern Lyonban nem ellenségei, hanem barátai egymásnak. Lenne mit tanulni ebből.

 

Az uralkodó szín

 

Mindezen sokszínűség mellett van egy szín, amely különösen domináns a városban: nevezetesen a zöld. Nemcsak rengeteg park, kert és növény található Lyonban, de a gondolkodás és az életvezetés is környezettudatos és a fenntarthatóságra épül.

 

 

Rengeteg a bicikli, sőt az egyik legnépszerűbb turistaprogram a biciklis idegenvezetés, amelyet egy lelkes és büszke helyi fiú talált ki azért, hogy szó szerint testközelből mutathassa meg szeretett városát az idelátogatóknak. A túra egyik állomása a legnagyobb és leghíresebb park, a Parc de la Tête d’Or, amely – például a berlini Tiergartenhez hasonlóan – egyszerre park, állatkert, botanikus kert és sportcentrum.

 

SAINT-EXUPÉRY
A járat a város neves szülöttjéről elnevezett Saint-Exupéry repülőtérre érkezik, a városközpontba pedig fél óra alatt lehet eljutni a negyedóránként közlekedő gyorsvasúttal.
A park évente több millió látogatót vonz, helyiek és turisták egyaránt szívesen hűsölnek, sétálnak vagy sportolnak benne. Főbejárata az 1901-ben épült hatalmas, aranyozott vaskapu, a Porte des enfants du Rhône, ami magyarul azt jelenti: a rhône-i gyerekek kapuja. Kicsi, nagy és felnőtt gyerekek belépője ez a zöld oázisba.

 

Lyon Európa egyik legmodernebb, legsokszínűbb és legbarátságosabb városa. Ajánlható annak, aki szereti a gasztronómiát, akit érdekel a divat, a selyemfestés, a középkori vagy éppen mai építészet, a borkultúra vagy a vegyipar, tehát nagyjából mindenkinek. Az új Budapest–Lyon járat bizonyára nagyon sikeres lesz, mert Lyon vár és visszavár. Nem érdemes kihagyni.