"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Történelem karneválba öntve

Minden eddiginél látványosabb lesz Szombathelyen a Savaria Történelmi Karnevál augusztus 24. és 26. között.

A karnevál költségvetése idén a támogatásoknak köszönhetően minden eddiginél nagyobb, összesen 155 millió forint, amelyhez 25 millió forinttal járult hozzá a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a rendezvény pedig a fesztiválok közötti minősítésben megszerezte a kiváló fesztivál címet. Ennek köszönhetően a szervezők azt ígérik, hogy az idei, sorrendben már 13. Savaria Történelmi Karnevál minden eddiginél színesebb és látványosabb lesz, sőt új helyszínekkel és programokkal is bővül.

 

 

A Savaria Karnevál Magyarországon páratlan történelmi alapokon nyugvó fesztivál. Szombathely belvárosában, ókori és középkori környezetben zajlik. A 2012-ben zajló fesztivál középpontjába ismét az ókori tematika kerül, az antik idők és későbbi korok történeti hagyományai jelennek meg a társművészetek megjelenítésével a közel 20 helyszínre és kb.-250 programra tervezett fesztiválon. A hagyományőrző elemek felvonultatása, a kulturális- és örökségturisztikai értékek bemutatása a fesztivál unikális jellegének lényege. A kísérleti régészet eszközeinek felhasználásával a fesztivál egyfajta „élő bemutatóterem”, ahol letűnt korok eszközeit, szokásait, viseletét, kultúráját testközelből élvezheti a látogató. Ez a fesztivál egyediségének és innovációjának is alapja: a karneválozó vendég nem csupán kívülálló néző, maga is részese, alakítója az eseményeknek.

 

Maguk a helyszínek is egyediek: a hagyományőrző programok döntően a Történelmi Témaparkban az I. századi római erőd-rekonstrukcióban zajlik. Az erődben elsősorban magyar és nemzetközi hagyományőrzők kiválóságai vonultatják fel autentikus haderejüket. Savaria civil élete a JPI Romkertben, az egykori Fórumon zajlik, ahol a hagyományőrzők bemutatói mellett művészeti programok, színielőadások, rabszolgavásár várják az érdeklődőket.

 

A fesztivál programjainak nagy része ingyenes, korosztálytól függetlenül mindenkinek egyenlő esélyt kínál a minőségi kultúrához. Nemzetköziségét évek óta, az egykori „limes” területén élő, elsősorban antik hagyományokat őrző hagyományőrző csoportok együttműködései, cserekapcsolatai garantálják.

A korábbi évek gyakorlatához képest változás, hogy augusztus 24-én és 25-én is este hét órakor kezdődik a fáklyás felvonulás. A hagyományoknak megfelelően idén is kinyit a karnevál ideje alatt a főtéren az Öreg Város Vására, ahol 170 kézműves kínálja termékeit. Már augusztus 23-án, csütörtökön este megtekinthetik a Tüzes játékot a Ferences-kertben, lesz Borok utcája, Sörtér, folyamatosan üzemel a Fórum Színpad, a Történelmi Témaparkban gladiátorküzdelmek zajlanak, a Romkertben "rabszolgavásárt" is tartanak, de különböző szórakoztató és kulturális programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek utcája, a Kalandvár és az olyan kísérőhelyszínek is, mint a Savaria Múzeum, a Smit Múzeum vagy a Keleti Kávézó és Bazár és a Civil Korzó.

A Savaria Történelmi Karnevál idén sem lehet Karneválszínház nélkül. A megyeháza udvarán felállított színpadon idén Ovidius Átváltozások című darabját adják elő Eszenyi Enikő, Jordán Tamás és Szabó Győző főszereplésével. Az előadásokat a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulata gondozza.

 

Fotó: Ízisz Szentély rekonstrukció Szombathelyen, Wikipedia