"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Ezüstlakodalom kortárs módra

A Mini-Fesztivál idén 25 éves. Remek zenével ünnepeljük.

Negyedszázad - kimondani is tekintélyt keltő, ha egy fesztiválról van szó. Elismeréssel vegyes figyelmünk alighanem megsokszorozódik, ha ez az "ezüstlakodalmát ünneplő" hagyomány a kortárs zene - valljuk be, még ma is - fenntartásokkal fogadott ágazatának képviselője. Ehhez a számmal mérhető mérföldkőhöz érkezett a Magyar Zeneművészeti Társaságnak és egykori alapító elnökének, Durkó Zsoltnak a Mini-Fesztiválra vonatkozó nagy ívű elképzelése és törekvése. Azért hangsúlyozzuk a számbeliséget, mert rangját már rég kivívta és megszilárdította a rendezvény. Vállalt küldetésével megkerülhetetlen tényező a jelen és a közelmúlt magyar zeneszerzésének feltérképezésében, s külhoni kitekintései is meghatározók.

 

 

A hagyományoknak megfelelően az első napon (2013. január 25-én) kamaraest várja a hallgatóságot, másnap délután is egy - rövidebb - kamaraműsor lesz hallható, este ezt követi a Wrocławi Leopoldinum Kamarazenekar műsora, míg a január 27-ei zárókoncert nagyzenekari programot kínál.

 

Tanulságos lenne tallózva elmélkedni az egyes művek keletkezését, zenei nyelvét, vagy akár programját, struktúráját illetően; válasszunk most azonban egy látszatra ridegebb szempontot: a közelítsünk a bemutatók felől. A nyitókoncerten duó (Dubrovay László, illetve budapesti premierként Sugár Miklós), trió (Láng István), rézfúvós kvintett (Sári József) reprezentálja az újdonságokat, valamint Fekete Gyula Orion című kompozíciója, amely hangszer-összeállítását tekintve megegyezik Durkó Zsolt Tűz-zenéjével. Ez utóbbi alkotás a "félmúltat" képviseli, Kocsár Miklós Elégiájával egyetemben.

 

Szombat délután dalok tarkítják a hangszeres opusokat. Decsényi János és Serei Zsolt mellett egy-egy új darabjával Megyeri Krisztina, Durkó Péter és két, még a Zeneakadémia hallgatójaként bemutatkozó fiatal, Balogh Máté Gergely és Solti Árpád sorolhatók fel zeneszerzőként. A Mini-Fesztivál legutóbbi éveiben megerősödött ez a típusú, fiataloknak lehetőséget nyújtó szemlélet.

 

Szerencsés ötvözetnek mondható a reprezentatív záróest is. Hollós Máté, Huszár Lajos és Madarász Iván premierjükre váró szimfonikus művei mellett egy, a fesztiválnál közel kétszerte "öregebb", ritkán hallható alkotás, Lajtha László VII. szimfóniája hangzik el.

 

A Mini-Fesztivál mindig is kiváló előadói teljesítményekkel kényeztette el hűséges hallgatóságát, s ez a jubileumi sorozaton is bizonyosan így lesz.