"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Szenvedély és rítusok

Tomboló érzelmek, misztikum és megtisztulás – mindezzel találkozhatnak 2013. április 19-29. között a Budapest Táncfesztiválon.

A Budapest Táncfesztivál idén is gazdag nemzetközi programválasztékot kínál. Fellép a brazil Grupo Corpo, a német Company fabrik Potsdam és a cseh South Bohemian Ballet, de a hazai előadóknak sem kell szégyenkezniük. A fesztiválon részt vehetünk a Közép-Európa Táncszínház Horda és a Magyar Állami Népi Együttes Szarvasének című előadásának premierjén, valamint a Szegedi Kortárs Balett Stabat Materének budapesti bemutatóján.

 

 

­

Az idei Táncfesztivál egyik unikuma az idén húsz éves Bozsik Yvette Társulat 1999-ben bemutatott Tavaszi áldozatának felújított változata, amely a Le Sacre du printemps 1913-as bemutatójának századik évfordulójára készült. A neves centenárium inspirációja visszaköszön a Budapest Táncszínház programjában is, hagyományaikhoz híven április 29-én, a Tánc Világnapján gálaesttel ünneplik a hazai táncszakmát. E napon adja át ugyanis a Táncszövetség a szakmai díjait és ezen az estén kerül sor az Imre Zoltán díj átadására is.

 

A színházról

 

A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központja. Évente negyven társulat közel négyszáz előadásának otthona.  Elsődleges feladata a hazai táncművészet képviselete, menedzselése itthon és külföldön. A hazai táncszakma egyetlen befogadó színháza közel negyven társulattal dolgozik együtt. Anyaépülete a Budai Várban található Várszínház, azonban évadonként száz napon át a Művészetek Palotájának Fesztivál Színházában is láthatók az előadásai. A fellépő társulatok elsősorban a Magyar Táncművészek Szövetségének tagjaiból kerülnek ki, azonban a tagság nem feltétele a fellépésnek.

 

 

A Táncfórumból két évvel ezelőtt Budapest Táncfesztiválra átkeresztelt éves rendezvényének célja, hogy neves külföldi együttesek meghívásával pozícionálja a nemzetközi táncszcénában a magyar fővárost. Az utóbbi időkben a Shen Wei Dance Arts (USA), a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo (USA) vagy a Merce Cunningham Dance Company (USA) lépett fel a Budapest Táncfesztiválon. Repertoárja a néptánctól a klasszikus baletten át a kortárs táncig terjed és nyitott minden korosztály felé. Beavató táncszínházi programján keresztül kiemelt figyelmet fordít a fiatal közönség kulturális nevelésére.

 

A fesztiválról bővebben itt!