"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Számszerűsített szerelem

„A gyémánt a nő legjobb barátja” – Marilyn Monroe-val valószínűleg azok a királyi hölgyek is egyetértettek, akik az alábbi ékszereket kapták.

Tisztelet, családi kötelék és persze a szerelem – ha egy uralkodó valakit nagyon szeretett (vagy őt szerették nagyon), legalább egy felbecsülhetetlen értékű ékszer biztosan fennmarad, hogy bizonyítsa ezt az utókornak.

 

 

 

De miért volt valójában szükség ezekre a pompázatos és pazarlóan drága ékszerekre? Részben azért, mert nem csupán kiegészítőként funkcionáltak: a varázslatos tiarák például – amelyek „hétköznapokon” korona helyett a királyi hölgyek fején díszelegtek – egyben a rangukat is mutatták, így még csak hasonló jellegű ékszert sem illett viselnie senkinek az udvarban (legfeljebb diadémot). A gyémánt továbbá, amely csaknem az összes itt felsorolt ékszer alapja, az állandóságot és az ártatlanságot jelképezi, nem véletlenül álmodozik ma is minden lány gyémánttal díszített jegygyűrűről. Tehát bármilyen felesleges fényűzésnek tűnhetnek is szemünkben ezek a csillagászati árú darabok, ugyanazt a célt szolgálták régen is, amit ma: azé a nő, aki felékszerezi.

 

Tiara és kagylóval díszített melltű

 

A két lenyűgöző ékszert Mária román királyné román királyné számára készítették, aki Edinburgh hercegének, Alfrédnak és Maria Alexandrovna orosz cárnénak a legidősebb nővére volt. A csodálatos, Fabergétől származó melltűt kagylóval és a román királyi család koronás szimbólumával ékesítették, míg a tiara, amely azóta is a román királyi család hagyatékában található, drágakövekkel és arannyal díszített. (Az ékszerek ára nem publikus, és jelenleg magántulajdonban vannak.)

 

Smaragddal és gyémánttal díszített nyakék

 

Olaszország utolsó királynéja, az egzotikus szépségű Maria José viselte ezt a pompás kiegészítőt, messze földön híres ékszergyűjteményének legértékesebb darabját. A virágfüzért mintázó nyakéket a Van Cleef and Arpels készítette, a királyné személyes megrendelésére. (Az ékszer ára nem publikus, jelenleg a House of Savoy Royal Jewels tulajdonában van. )


Art deco stílusú gyémánt nyakék

 

A lélegzetelállító nyakék tulajdonosa Anita Delgado spanyol flamencotáncos volt, aki, akárcsak Grace Kelly, a szórakoztatóiparból került a királyi családba – Kapurthala hercegnője lett. Érdekesség, hogy mielőtt a maharadzsa Anitának adta volna, a nyaklánc kedvenc elefántjának dísze volt (ezek után különös ajándék egy nőnek, annyi szent). A gyémánttal, smaragddal és hegyi kristályokkal ékesített darab mindazonáltal az egyik legértékesebb ékszer, amely a londoni Christie's aukcióján valaha is kalapács alá került. (A lánc becsült értéke nagyjából 100 000 font, 2007 óta magántulajdonban van.)

 

 

Zafírgyűrű

 

Ha már királyi ékszerekről esik szó, nem feledkezhetünk meg arról a 6 cm átmérőjű, csodálatos zafírgyűrűről, amelyet Kate Middleton viselt eljegyzési gyűrűként. Az ékszert eredetileg Dianának csináltatták, aki szintén az eljegyzéstől az esküvőig hordta: a gyűrű közepén lévő hatalmas, ovális zafírt apró gyémántok veszik körül, és a világ legdrágább gyémántgyűrűinek egyikeként tartják számon. (Értéke: 39 488 dollár)

 

Az Infinite Cascade

 

A monacóiak sokáig vártak arra, hogy playboy hírében álló hercegük, Albert végre megnősüljön, és a jég 2011-ben végre megtört: a szeszélyes uralkodójelölt oltár elé vezette a tündérszép polgárlányt, Charlene Wittstockot. Az ara több millió dolláros ékszeresdobozának minden kétséget kizáróan ez a fényűző nyaklánc a legértékesebb darabja: az Infinite Cascade – „végtelen vízesés” – fantázianevű csoda egész pontosan 1237 darab apró gyémántból és 6 hatalmas igazgyöngyből áll, amelyeket 18 karátos fehérarany foglalatba ágyaztak. (Az ékszer értéke nem publikus.)

 

 

Gyémánt- és smaragdberakású tiara

 

Ez a káprázatos ékszer a svéd hercegi család számára készült, később pedig Katharina Henckel nagyhercegnő, a svéd nagyherceg hitvesének tulajdonába került, aki Frízföld kormányzójaként vonult be a történelembe. A tiara a különleges, 101,27 karátos Shizuka-gyémántból, valamint smaragdból készült, és a Sotheby-árverésen adták el 12,76 millió dolláros rekordáron. (Magántulajdonban van.)

 

A windsori hercegné ékszerei

 

A „Prince Charming”, Edward herceg is ugyancsak sokkolta a békés briteket, amikor 1936-ban feleségül vette a nem fiatal, nem szép és nem makulátlan előéletű (elvált) Wallis Simpsont, és a tetejébe még a trónról is lemondott miatta. Bár királynő nem lett belőle, férje mégis akként bánt Wallisszel: uralkodónőkhöz méltó kincsestára volt, amelynek egyik legértékesebb darabja az a gyémánttal, rubinnal, smaragddal és zafírral kirakott, párducot formázó karkötő, melyet a Cartier készített a számára, potom 12 417 369 dollárért. (A kollekció jelenleg a Sotheby’s tulajdonában van, kétszer bocsátották árverésre – 1987-ben és 2010-ben –, de még nem talált új gazdára.)

 

 

Margaret hercegnő gyémánt melltűje és a Poltimore Tiara

 

II. Erzsébet hányatott sorsú húga, VI. György király leánya, a méltatlanul mellőzött Margaret sem panaszkodhatott az ékszeresládikája tartalmára: számos egyéb bámulatos darabon túl ott rejtőzött (és a hercegnő 2002-ben bekövetkezett halála után újra a királyi család tulajdonába került) egy M monogramos, koronás gyémánt melltű, valamint a híres Poltimore Tiara, amely onnan kapta a nevét, hogy eredetileg Lady Poltimore-nak készítették 1870-ben. A tiara különlegessége, hogy többfunkciós – egy csodálatos nyakékre és 11 brossra bontható. (A melltű értéke 344 448 dollár, a tiaráé pedig 1 704 576 dollár, mindkettő a Christie’s tulajdonában van. )

 

 A Riviere Gyémánt és a La Peregrina

 

Mária királynő, Anglia első női uralkodója többek között elképzelhetetlen mennyiségű kincséről volt híres. Nem véletlenül: a katolicizmus nagyasszonya tulajdonában tudhatta a  meseszép Riviere Gyémántot, azaz azt a nyakéket, amely 34 gyémántból készült arany- és ezüstfoglalatban, valamint szintén nyakékbe foglaltatta a híres La Peregrina gyöngyöt, a világ legértékesebb gyöngyeinek egyikét. (A La Peregrina legutóbbi ismert ára 11 millió dollár, a Riviere Gyémánt értéke pedig 1 828 224 dollár. A gyöngy Elizabeth Taylor hagyatékának részeként 2011-ben került árverésre a Christie’sben, és jelenleg a Riviere is magántulajdonban van.)

 

Marie Antoinette gyémánt nyakéke

 

Ki más lehetett volna az ihletője a világ legfenségesebb és legdrágább ékszerének, mint a történelem egyik legnagyobb botrányhősnője, Mária Terézia leánya, a franciák imádatának és gyűlöletének tárgya, Marie Antoinette? És neki bizony valóban a legjobb kellett: nyakéke alapját 8,05 karátos fehér gyémántok alkották platinafoglalatban, amelyek két sárga gyémántot (5,25 karát) és egy pompázatos rózsaszínű gyémántot fogtak közre. A nyaklánc csúcsán egy hatalmas, körte alakú fehér gyémánt függött, amely önmagában 7,06 karátos volt. (A nyakék becsült értéke 3,7 millió dollár, és a forradalom után a királyi pár többi kincsével együtt eltűnt.)

Látva a sok magántulajdonban lévő királyi ékszert, furcsa elgondolni, miért vesz valaki meg egy ilyen darabot azért, hogy az otthoni széfjében rejtegesse (mert felvenni őket valószínűleg csak jelentős testőrgárdával lehet). A válasz talán nem is annyira bonyolult: egy nőt az ékszerei királynővé tesznek, még ha csak rövid időre is.