"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Bűvös, vörös rudacska

Az egyik legősibb és egyben a legkedveltebb szépítőszer: szinte minden retikül mélyén ott lapul.

A rúzs a felmérések szerint a legnépszerűbb sminkszer. Nem csak a hölgyek rajonganak érte. A férfiak szerint is a rúzs az első számú arcfesték, mert hangsúlyozza és csábítóvá teszi a nők ajkát. Az erősebb nem képviselőinek véleménye arról azonban már igencsak megoszlik, hogy milyen a hódító szín. A legszélsőségesebben a vörösre festett szájról nyilatkoznak.

Hogyan készül a rúzs?


A rúzsban lévő festékpigmentek alapanyagát a kvarcpor, a természetben fellelhető szürke csillám adja, amelyet a kibányászás után laboratóriumokban dolgoznak fel.

KÖZPONTBAN AZ AJKAK
Központban az ajkak
A finom porrá őrölt csillámpelyheket fehér és színes metáloxidokkal vonják be, amelyek a kívánt színt adják. Ezután a festékpigmenteket összekeverik a többi alkotórésszel: méhviasszal, parafinolajjal, lanolinnal. Az így kapott masszát felolvasztják, és simára keverik. Majd a krémes állagú anyagot formákba öntik, és hideg helyen pihentetik, amíg meg nem keményedik. A folyamatot állandóan ellenőrizni kell, mert a legcsekélyebb színeltérés is befolyásolhatja a szilárdságot.
Ezzel elkészültek a rúzsok, de még nincsenek tokban. A rúzsok hidegen kemények, így az öntőformákból könnyen kivehetők. A rudacskák minőségét szigorúan ellenőrzik. Egyetlen hajszálrepedés vagy apró légbuborék miatt is kiselejtezik a hibás stifteket. A tökéletes minőségű kis rudacskákat beillesztik a műanyag tokokba, és máris kész a drogériákba kerülő rúzs.

 

Ma már csupán néhány kozmetikai világcég – például a Chanel és a Dior – alkalmazza a hagyományos, kézi munkamódszert. E márkáknál szorgos kezek alakítják a rúzsokat tökéletes formára. A luxuskategóriás rúzsokat gyártó cégek szakértői szerint az ember pontosabban dolgozik a legmodernebb gépsoroknál is.

 

A szájfestés története


A piros női ajkat régóta csábítónak tartják a férfiak. Az ókori Egyiptomban Nefertiti királynő is festette száját. Növényi nedveket, hennát, okkert és cinóbert kevert össze, majd vékony nádszárral kente ajkára a festéket.

A korai középkorban a keresztény Nyugaton tiltották a boszorkánymesterségnek tartott sminkelést, ám a keresztes hadjáratoknak köszönhetően nálunk is elterjedt a piros ajak divatja. A lovagok a keleti asszonyok gyönyörűen kifestett arcát látva, rúzsrecepteket hoztak magukkal térségünkbe. Ekkoriban okker és bíbortetű főzetéből készültek a szájfestékek. A 14. században a királyi udvarokban ismét társadalmilag elfogadottá vált a sminkelés. Az ajkat hennával színezték, nem törődve azzal, hogy irritálhatja a száj nyálkahártyáját.

 

A rokokó idején – 1730-tól – a szájfestéket disznózsírból, piros szantálfából és színes bogáncsból állították össze, így igen kellemetlen szaga volt. Nagy Katalin orosz cárnő (1762–96) sajátos módszerhez folyamodott: a fontos találkozók előtt szobalányaival harapdáltatta az ajkát, hogy vérvörös legyen!

 

A ma is használatos, stift alakú ajakfestő az 1883-as amszterdami világkiállítás idején született meg. A híres francia színésznő, Sarah Bernhardt nyilvánosan reklámozta „Erósz varázspálcáját”, egy selyempapírba csomagolt, törékeny készítményt. Az értékes olajokból, piros festékből és szarvasfaggyúból előállított kozmetikumnak borsos ára volt: 100 német márkának megfelelő összegért lehetett hozzájutni. Ekkor még mindig elítélték a rúzst használó nőket, és csak a húszas években, a boldog békeidőkben vált elfogadottabbá a szájfestés. A divatot követő fiatal lányok feltűnést keltettek bubifrizurájukkal, cigarettaszipkájukkal és vérvörösre festett szájukkal.


A negyvenes években, Amerikában találták fel a ki-becsavarható rúzstokot. Az egyszerű alkalmazásnak köszönhetően világszerte népszerű lett a rúzs. A hatvanas évek nőideálja, Brigitte Bardot divatba hozta a szélesre festett, érzéki ajkat. A hetvenes években megjelent a szájfény.

 

Többfunkciós sminkszer


Az utóbbi évtizedekben folyamatosan változik a szájfestés divatja. A feltűnő és természetes hatású színek, a fényes, illetve matt tónusok rengeteg változatban jelennek meg. A klasszikus, csak színt adó rúzsokat felváltották a többet nyújtó szájfestékek. A tartós hatású, az ajkat ápoló és a fényvédő tulajdonságú rúzsok ma már sok sminkmárka palettáján megtalálhatók.

 

Divatos színek

 

A mai sminktrend nagy szabadságot ad a rúzsválasztásban. A matt, az enyhén fénylő és a gyöngyházasan csillogó árnyalatok egyaránt jelen vannak. A meleg narancsos, barnás, a hideg rózsaszínes, a lágy mályva és az élénk mélybordó tónusok közül ízlésed és öltözéked szerint választhatod ki a tökéleteset. A klasszikus divat szerint a rúzs és a körömlakk színe megegyezik. Ám ez a szabály ma már nem kötelező. Az a lényeg, hogy az árnyalatok harmonizáljanak.