"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Legendás formatervezők Pesten

A Design Hét Budapest fesztivál idén tizedik évébe lép; a jubileumi eseménysor októberben is tart.

2013-ban a fesztivál a kortárs design határátlépéseivel foglalkozik, vagyis azokkal a közös halmazokkal, melyeket a design alkot az építészettel, képzőművészettel, kézművességgel vagy éppen a digitális technológiákkal. Ehhez a tematikához kapcsolódik a Metszéspontok X Crossovers címmel a Design Terminálban megvalósuló nemzetközi nyitókiállítás. A számos országból válogatott, több mint hatvan munka mögötti tervezői csúcsteljesítmények alapja a designerek saját működési területét kiterjesztő kíváncsiság. Egyedi tárgyak, kísérleti projektek és díjnyertes munkák mutatnak rá a tudományos kutatások, a biotechnológia, a digitális hátterű gyártási folyamatok, illetve a megújuló hagyományok, a kézművesség és a történetmesélés kölcsönhatásaira az emberi környezet alakításában.

 

 

 

Alessandro Mendini fotelje az Iparművészeti Múzeumban

 

Az idei az első év, hogy a Design Hét vidéken folytatódik: a budapesti nyitókiállításhoz Debrecenben is kapcsolódik egy külön válogatás. A debreceni MODEM-ben október 11-től várja a látogatókat a Természetrajzok – Metszéspontok X Crossovers című kiállítás, mely a test, a természet, az élet határait járja körül. Akár az élelmiszerek jövőjéről, akár az orvostudomány eszközeiről, akár ökológiai rendszerekről van szó, a biotechnológiai fejlesztések és a kutatólaboratóriumok mellett megkerülhetetlen szerepe van a tervezőknek az eredmények kialakításában és kommunikációjában is. Ez elmossa a természeti és tervezett világ közötti határokat és a design számára is új, a formaadáson messze túlmutató feladatokat teremt.

 

 

Folytatva az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendő kezdeményezést, a jubileumi Design Hét Budapest a világ egyik design nagyhatalmát, Olaszországot köszöntheti a fesztivál díszvendégeként. Ma már történelem, hogy a 20. század derekán tehetséges formatervezők és ambiciózus gyártók együttműködésének eredményeként hogyan vált egy életstílus jelképévé az olasz design, és az is közismert, hogy az olasz formatervezés a mai napig olyan példamutató iparág, melyben harmonikusan simul össze művészet, kézművesség és sorozatgyártás, humor és funkció, stílus és kreatív szaktudás.

 

Gaetano Pesce műve az Iparművészeti Múzeumban

 

Az Olasz-Magyar Kulturális Évad részeként, az Olasz Nagykövetséggel és az ICE – Olasz Külkereskedelmi Intézettel való együttműködés eredményeként megvalósuló díszvendégség programjai során számos világhírű olasz márka bemutatásán keresztül ismerkedhet meg a nagyközönség a kortárs itáliai design legnagyobb alakjaival, eredményeivel. A kiállítások, bemutatók, előadástok széles körét felvonultató programsor fénypontja a világ egyik legfontosabb designmúzeuma, a Triennale di Milano Maestri címmel az Iparművészeti Múzeumban szeptember 27. és november 24. között megtekinthető, 21 legendás olasz designer munkásságát bemutató tárlata. Ugyancsak a díszvendégséghez kapcsolódva látogat el hazánkba és tart előadást október a MOME Auditóriumában a kortárs olasz design egyik meghatározó alakja, Michele De Lucchi építész, formatervező, akinek munkássága napjainkban is iránymutatónak számít.

 

A Design Hét Budapest saját szervezésében valósul meg a Design Terminál emeleti kiállítótermében, szeptember 28. és november 4. között megtekinthető, olasz design lámpákat felvonultató ChiaroScuro kiállítás, ahol a népszerű design klasszikusok mellett kevésbé ismert lámpatestek illusztrálják, milyen sokféle is lehet a fény forrása, hányféle átmenet létezhet világosság (chiaro) és sötétség (scuro) között.