"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Francia szépségikonok múltja és jelene

Kecsesség, báj, igazi kisugárzás: ők azok az ikonok, akik az évek folyamán új szintre emelték a divatot!

„Egy francia nőben, először a nőt látod meg, csak aztán a ruháit” - mondta Carine Roitfeld, a párizsi Vogue egykori főszerkesztője, amikor a francia stílus lényegéről beszélt, majd hozzátette: a titok nem annyira a ruhák milyenségében rejlik, inkább abban, hogyan párosítjuk őket, hogyan mozgunk bennük, és mennyire elegánsan tudjuk keresztbetenni ülés közben lábunkat. Ezek csupán apró részletek, mégis rendkívül sokat jelenthetnek.

 

Valóban van valami megfoghatatlan elegancia és erotika az olyan nőkben, mint Brigitte Bardot, Jane Birkin vagy Catherine Deneuve, amit egyszerűen nehéz szavakba önteni. Talán a tény, hogy bátran vállalják a korukat, és elfogadják, megélik az idő múlását; de bármi legyen is az oka, ők Párizs macskaköves utcáinak igazi ikonjai!

 

Coco Chanel


Coco Chanel azon kevés tervezők egyike, akiknek sikerült megújítaniuk a divatipart, és megváltoztatni a francia nők öltözködését. Gabrielle Bonheur Chanel, röviden Coco volt az egyetlen olyan designer, aki a 20. században a Time magazin 100 legbefolyásosabb emberének listáján szerepelt.

 

 

A tervező jelentősége abban rejlett, hogy megszabadította a nőket az akkori korlátozó daraboktól és teljesen új, modern irányvonalat teremtett, melyben kombinálta az egyszerűséget az eleganciával és a luxussal. Sportos, mégis klasszikus vonalat képviselt, ezért készített kosztümöket tweed és gabardin szövetből, amelyeket addig csak a férfiak hordtak. Mindez tükrözte a felfogását, mely szerint a nő nem unatkozó vagy kitartott társalkodónő, hanem élettel teli és aktív.

 

Brigitte Bardot


A híres színésznő minden kétséget kizáróan az egyik legnagyobb francia stílusikon. A szőke bombázó szőke tincseiről, macskaszeméről vált híressé. Ezenkívül az egykori modell és színésznő az 50-es, 60-as évek egyik leghíresebb szexszimbóluma volt. Sok férfi csak a rá jellemző mély dekoltázsról ismerte, melynek köszönhetően később róla nevezték el a hatalmas V kivágást, amely láttatja a vállat is. A híres francia ikon először 15 évesen került címlapra, később az 1956-os És Isten megteremté a nőt című filmmel szerzett világhírnevet magának. A színésznő divatot teremtett zabolátlan, természetes szőke fürtjeivel, nem véletlen, hogy a divattervezők és a sminkesek újra és újra előveszik a szexszimbólum jellegzetes stílusjegyeit.

 

 

Jane Birkin


Bár az Egyesült Királyságban született, Jane Birkin a 60-as évektől kezdve a francia populáris kultúra szerves része lett. Híres száma a Je t’aime, mely botrányt kavart szexuális szabadossága miatt és a róla elkeresztelt legendás Birkin-táska révén Jane Birkin beírta nevét a legnépszerűbb francia ikonok közé. A Jane-ről elnevezett időtálló kreáció egy véletlen találkozásnak köszönheti születését. 1981-ben egy Párizsból Londonba tartó repülőgépen Jane Birkint és Jean-Louis Dumas-t, a Hermès akkori vezérigazgatóját a sors egymás mellé ültette. Az énekesnő sűrű elnézések közepette turkált a táskájában, és arról panaszkodott, hogy sosem talál magának megfelelő darabot. Az incidens hatására néhány évvel később a Hermès fejese tervezett egy gyönyörű fekete táskát, hajlékony bőrből, mely bár elsőre nem nyerte el mindenki tetszését, mára státuszszimbólummá vált.

 

 

Marion Cotillard


Marion Cotillard-nak, amellett, hogy nagyon tehetséges színésznő, aki lenyűgözte a közönséget Edit Piaf megformálásával a Rózsaszín élet című filmben, egyedi tehetsége van a divathoz és a stílushoz is. Nem véletlen, hogy 2009 óta az ő nevével és arcával népszerűsítik a Lady Dior táskákat, hiszen megvan benne mindaz, amit a márka képvisel, vagyis a francia nőkre jellemző törékenység és kifinomult elegancia. Cotillard a klasszikus Dior new look sziluett nagy rajongója, előszeretettel visel ceruzaszoknyát, melyhez mindig visszafogott ékszereket párosít. Frizurája visszahozta a divatba a bubi fazont, melynek népszerűsége évek óta ismét töretlen.

 

 

Carine Roitfeld


A párizsi Vogue egykori főszerkesztője maga a francia stílus megtestesítője. Az 59 éves Rotfield nemcsak a divatiparban végzett munkájáról, hanem kifinomult személyes stílusáról is ismert. Miután 2011-ben otthagyta a főszerkesztői széket, mindenki csak találgatott, hogy mihez kezd majd az exszerkesztő. Aggodalomra azonban nem volt ok. Rotfield 2011 októberében könyvet jelentetett meg, melyben a divatvilág alakulásának 20 évéről számolt be saját karrierjén keresztül. Öltözködési stílusának érdekessége, hogy gyakran visel kopottnak ható darabokat, melyek kiemelik az alakját.