"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Az olasz nő gasztrotitkai

Olaszország egyesek szerint a világ legfinomabb ételeinek és legcsinosabb nőinek a hazája. De mi a titka a Dolce Vita életérzésnek?

Életörömük, stílusérzékük és tökéletes alakjuk mindig is irigylendő volt. Nemzetközi kutatások szerint a nők várható élettartama a világon Olaszországban a legmagasabb, jelenleg 84 év. Nincs ez másképp a testsúllyal sem, a felmérések szerint Európában csak a svájci nőknek szebbek az idomaik. Talán nem meglepő, hogy ebben nagy szerepet játszik az étkezés, mely nem csupán az isteni tészták, pizzák, sajtok és a remek borok kombinációjának köszönhető. Nemrégiben néhány ismert olasz színésznő, séf és táplálkozási szakértő osztotta meg az édes élet titkait!

 

Az étkezés rítusa


„Az emberek itt órákig is tudnak enni, mert az étkezés többről szól, mint az evésről. Rengeteget tanulhatsz az emberekről annak alapján, ahogy esznek. Ez egy meghitt, privát pillanat, melynek során megismerjük egymást” – mondja Monica Belucci, aki akárcsak a többi itáliai nő, tisztában van vele, hogy a hosszan elnyújtott étkezés az egészség egyik kulcsa. Ebben a világban a színésznő szerint ismeretlen fogalom a rohanás, és a gyorséttermeknek jóval kisebb a jelentőségük, mint máshol a világon. Az olasz államvezetés emellett komoly erőfeszítéseket tesz, hogy megóvja a fiatalokat a gyorséttermi ételektől, és folyamatos kampányokkal próbálja egészséges életmódra nevelni a gyerekeket.

 

 Főzni szeretettel


„Szeretek azoknak főzni, akiket szeretek. A főzéssel a szeretetünket mutatjuk ki, nem igaz? Vigyázol azokra, akiket fontosnak tartasz az életedben. Ezért folyamatosan recepteken agyalok, régiek újratervezésén és újakon” – mondta az olasz moziikon, Sophia Loren. Az olaszok életében köztudottan a család játssza a főszerepet. A generációk közel laknak, és mindig támogatják egymást. Náluk minden étkezés a kölcsönös szeretet és megbecsülés ünnepe. Többek között ennek is köszönhető nagyszerű egészségi állapotuk: tanulmányok bebizonyították, hogy ezek a családi összejövetelek pozitív hatással vannak a vérnyomásra és a stressz szintjére. Több kutatás is bebizonyította, hogy ha több generáció él együtt, a szívroham esélye minimálisra csökken.

 

Minél több olívaolaj, annál jobb!


„Ami Franciaországban a sajt és a vaj, nálunk, Olaszországban az olívaolaj. Ebből látszik, hogy sokkal inkább tisztában vagyunk a zsírok fogalmával” – mondja a táplálkozási szakértő Maria Rosa D'Isanta. Az olasz nők semmit sem sütnek zsírban, kizárólag olívaolajban vagy saját zsiradékban. Az olívaolaj magas egyszeresen telítetlen zsírsavtartalmának és a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően igen jó hatással van az egészségre, íze pedig karakteressé teszi az ételeket. A sűrű, sötétzöld olíva a legjobb salátára, mozzarella-paradicsomra vagy ruccolára. Az aranyszínű, könnyebb olaj tökéletes a főzéshez. D 'Isanta szerint, ha az olajat elsősorban salátákhoz használjuk, csúsztathatunk az üvegbe néhány bazsalikomlevelet, tárkonyt és kakukkfüvet.

 

Nem kell túlkomplikálni


„A legjobb dolgok mindig egyszerűek. Egyértelmű, könnyű receptek. Persze sokszor a legegyszerűbb receptek a legnehezebbek, mert ilyenkor nem igazán lehet elrejteni a hibákat” – mondta Lidia Bastianich, az olasz tévéséf. A szakács az olívolajos-fokhagymás tésztára esküszik, amely bár első hallásra könnyűnek tűnik, mégis egyszerű elrontani a fokhagyma odaégetésével.


 

A kenyér nélkülözhetetlen


„Az olaszok számára a kenyér olyan, akár az élet. Én nem tudom elképzelni nélküle a mindennapokat. Egyetlen étkezés sem telik el itt anélkül, hogy ne ennénk kenyeret” – mondta Anna del Conte gasztroújságíró. Természetesen az olasz kenyérből sem maradhat ki az olívaolaj és persze a biga. Utóbbi olasz kovász vízből, élesztőből és lisztből. Olaszországban 20 régióban 20-féle kenyeret sütnek. Nem csupán kulináris, de kulturális és társadalmi különbségekről is szó van, mely még ebben a globalizált világban is tartja magát.

 

Helyi és szezonális


„Nem csupán az egészség miatt fontos a helyi élelmiszerek vásárlása. Ez arról is szól, hogy egy közösség tagjai vagyunk, akik belenéznek azok szemébe, akik az egyes összetevőket maguk termesztették. Ezek a kapcsolatok adnak színt az életnek” – mondta az amerikai–olasz színésznő, Marisa Tomei. A színésznő szerint mindig szem előtt kell tartani, hogy a zöldségek és gyümölcsök szezonálisak, nem egész évre szólnak. Nem szabad egész évben használni őket.

 

 

Halételek fontossága


„Mehetsz bárhová Olaszországba, ahol a tenger közelében vagy, meglátod, az olasz halászlé mindenhol alapnak számít. Ez egyesíti és egyúttal el is választja az olaszokat, mert annyiféle recept létezik régiónként. Függ attól, hogy milyen helyi halfajta, illetve más összetevők állnak rendelkezésre” – mondta Giorgio Locatelli, az olasz séf és étteremtulajdonos. A hal rendkívül fontos az olasz konyhában, az itt élő emberek legalább kétszer egy héten tengeri halat esznek. Így nem csupán az egészségüket óvják, de a bőrük szépségét is megőrzik.