"Egyszerre férfias és nőies, pimasz és bájos, finom és felháborító. Bemutatkozik az androgün trend!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A nemtelen divat felemelkedése

Egyszerre férfias és nőies, pimasz és bájos, finom és felháborító. Bemutatkozik az androgün trend!

Az androgün stílusirányzatot mindig is érdeklődés és intrika vette körül. Ahogy a társadalmi határok megváltoztak, a férfi-női határok is kezdenek néhol elmosódni, ami a divat egy teljesen új, különös arcának kialakulásához vezetett. A női gardróbokat egyre inkább uralmuk alá veszik a férfiaknak szánt darabok.

 

Az androgün stílus, vagyis a nőies és férfias elemek keverése a divatban, egyre nagyobb népszerűségnek örvend, annak a titokzatos és csábító kétértelműségnek köszönhetően, amelyet ezek az összeállítások sugallnak. Az irányzat, bár folyamatosan fejlődik, nem új keletű, hosszú múltra tekint vissza. A történelemkönyvek tele vannak olyan példákkal, melyek az androgün mozgalom előretörését vetítik előre. Számos olyan nagy személyiséget említhetünk, köztük Beau Brummelt, David Bowie-t, Coco Chanelt és Marlene Dietricht, akik nem féltek megtörni a konvenciókat, és fellázadtak a társadalmi normák ellen. Az elfogadható fogalma azonban azóta jelentősen megváltozott, és a kirekesztettek bekerültek a mainstreambe. 

 

A modern androgün felemelkedése


Egy olyan társadalomban, ahol az egyének által eljátszott szerepek nyilvánvalók, a szabványos visszautasítása természetesen érdeklődést gerjeszt. Hiszen az androgün egyszerre férfias és nőies, pimasz és bájos, finom és felháborító. Nem csupán egyszerű divatirányzatról van szó, hanem kritikáról, egy újfajta nemi szemléletről. Az, hogy mi a társadalom számára az elfogadható, folyamatosan változik. Ma már az, hogy egy nő nadrágkosztümöt visel, általános, és nem mondható meghökkentőnek.

 

A 90-es években azonban egyszer csak a női megjelenés jelentős fordulatot vett. A 2000-es években megjelentek a tetoválások, piercingek és a szexuális magabiztosság. Mára a divatvilág olyan modelleket is előszeretettel foglalkoztat, mint Freja Beha Erichsen. Az andorgün modellek nyíltan melegek vagy biszexuálisok, jellemzőjük pedig, hogy vonzók lehetnek mindkét nem számára. Az androgün forradalma mostanra egybeforrott Andrej Pejic nevével. A 2011-es év gyakorlatilag Pejic éve volt a divatvilágában. Egy férfi modell feminin vonásokkal, aki bár kezdetben férfikollekciók bemutatóin lépett a kifutóra, később azonban átevezett a női ruhaosztályra.

 

Maszkulin darabok nőiesen a kifutón


A kétneműség már korábban is számos tervezőt megihletett. Elég csupán Marc Jacobsot, Jean Paul Gaultier-t vagy Karl Lagerfeldet említeni. A Chanel híres tervezője 2004-ben óriási felháborodást keltett, amikor férfiruhákat csempészett a női kollekcióba, Rad Hourani pedig már couture-i magasságokba emelte az androgün stílust. Egyes tervezők visszafogottan játszanak a nőies és férfias elemek kombinálásával, míg mások egyszerűen fogták magukat, és egyenesen a férfi ruhásszekrényből kölcsönözték a női kollekciók darabjait. Az androgün modellek erőteljes fellépése után a folyamat lelassult.

 

A kifutót időről-időre elárasztják a férfias stílusú cipők, maszkulin szabású blézerek és túlméretezett ingek. A férfias ruhatár nem érvényesül azonban teljes egészében, a legtöbb designer inkább csak férfias részleteket emel be a ruhatárba. A kulcs a jól összeválogatott, réteges öltözködés. Viktor & Rolf, Victoria Beckham és All Saints is ezt a módszert alkalmazta.

 

Stella McCartney maszkulin hatású kollekciójának elkészítésekor a túlmértezett darabokat részesítette előnyben. Fontos azonban, hogy a túlmértezett ruha nem egyenlő a túl nagy ruhával. Lazának és könnyednek kell lennie, ugyanakkor mégis illeszkednie kell a test vonalához, méreteihez. Éppen ezért érdemes egy szándékosan túlmértezett darabot megvenni, ahelyett hogy a férfiruhásszekrényből válogatnánk.

 Calvin Klein, Daks és más designerek a maszkulin együtteseket kombinálták minimál stílusú modern fehér darabokkal. A tavaszi―nyári trendekben most a fehér összeállítások örvendenek nagy népszerűségnek, segítségükkel egyszerre lehetünk elegánsak és sportosak.

 

A maszkulin megjelenés még nem jelenti azt, hogy búcsút kellene intenünk a szoknyáknak. A térdig érő, midi hosszúságú darabok igazi slágernek számítanak az idei szezonban, Viktor & Rolf lapos talpú cipőkkel és laza, sportos felsővel kombinálta őket.

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2024. szeptember
címkék:
Divat | Szépség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.