"Az idő pénz – szól a jól ismert mondás, de ha valaki nagyon ragaszkodik a szó szerinti értelmezéshez, könnyen találhat rá példát a gyakorlatban is. Méregdrága órák közt..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Egész vagyon a csuklón

Az idő pénz – szól a jól ismert mondás, de ha valaki nagyon ragaszkodik a szó szerinti értelmezéshez, könnyen találhat rá példát a gyakorlatban is. Méregdrága órák közt válogattunk.

A luxuskarórák mostanra kétségtelenül státuszszimbólummá váltak: bár a kijelzővel ellátott mobiltelefonok, iPhone-ok és társaik feleslegessé tették a karóra használatát, sokan előszeretettel hordják még most is. Vagy ragaszkodnak a hagyományokhoz, vagy egyszerűen ékszerként viszonyulnak az órához. Jól ismerjük bizonyos filmeknek azt a közhelyes, de érzékletes mozzanatát, amikor az áldozat azért kerül bajba, vagy éppen azért figyelnek fel a társadalmi hovatartozását rejteni próbáló illetőre, mert magán felejtette a Rolexét.

 

 

A hordozható órák a 16. század elejétől kezdve váltak népszerűvé – az első híres zsebóra az ún. Nürnberger Ei, azaz a Nürnbergi Tojás volt, amelyet Hele Péter alkotott meg. A karóra idővel a mindennapok elengedhetetlen kelléke lett: olyannyira beleolvadt az egyetemes tárgykultúrába, hogy a csukló felemelése és vizslatása, vagy annak ujjal mutogatása már önmagában, az óra hiányában is tökéletesen érthető mozdulat a világ minden pontján. Ezért nem árt ügyelni arra, hogy milyen szituációban pillantunk rá az óránkra: tárgyaláson, interjún vagy randin például a másik fél egyértelmű célzásként értelmezheti a sokszor öntudatlan gesztust – magyarázkodni pedig ugye senki sem szeret.

 

Ékszer, használati tárgy és generációs szimbólum

 

Karácsony idején törvényszerűen megugrik az értékes és nívós karórák iránti kereslet, hiszen a státusz – gazdasági világválság ide vagy oda – mégiscsak státusz marad: aki megteheti, feltehetően ilyen körülmények között sem adja alább. A Business Insider ennek tudatában nemrég kimerítő

ÓRÁK KAVALKÁDJA
Órák kavalkádja
válogatásban gyűjtötte össze a jelenleg kapható legdrágább karórákat: többek között ezek közül szemezgettünk, amikor a legek után kutattunk – ezúttal hatot emelünk ki a pazar kínálatból.

A bekerülés előfeltétele a Business Insider listájára az volt, hogy az adott óra 100 ezer dollárnál többe kerüljön, és sorozatban gyártsák. Szerencsére a feltűnő gyémántok és drágakövek nem gyakori vendégek ezeken a darabokon, különlegességük leginkább abban a finommechanikában rejlik, amellyel a készítők elérik, hogy az órák generációkon keresztül a lehető legpontosabb időt mutassák. Sokszor valóságos művészet, amit az órakészítő mesterek véghezvisznek: az ún. tourbillon szerkezetek (az első ilyen 1795-ben készült) lényege, hogy átlagosan javítani tudnak a gravitáció káros és a pontosságot befolyásoló hatásán. Néhány éve egyébként Becsei Áron Primus nevű, három tengelyen mozgó, drágakő csapágyas tourbillonjáról szóltak a hírek, amely a maga nemében az első és akkor még egyetlen ilyen óra volt a világon.

 

Méregdrága Fekete Kaviár – Hublot Black Caviar Bang

 

Valószínűleg senkinek nem mondunk újdonságot azzal, hogy a legdrágább órák készítőinek  listáján nagy százalékban a svájciak képviseltetik magukat. Az 1980-ban alapított Hublot vállalat órái elsőként jöttek ki természetes kaucsukszíjjal, és ők tudhatják magukénak azt a beszédes Black Caviar Bang fantázianévre hallgató, 1 millió dollárt kóstáló darabot, amelyet fekete gyémántok borítanak. Persze nem csak a felhasznált nyersanyag adja ki az árát: száz százalékban karcmentes, antiallergén, ráadásul néhány hét híján egy évig tart az összerakása. A Hublot Tourbillon Solo Bang elnevezésű modell ehhez képest „aprópénzért” elvihető: mindössze 122 ezer dollárba (közel 28 millió forintba) kerül.

 

Parmigiani Kalpa XL Tourbillon

 

 Az eredetileg órarestaurátorként dolgozó Michel Parmigiani 1976-ban kezdett el órákat készíteni, mostanra pedig a legnevesebb márkák között találjuk az általa felépített brandet. A Parmigiani-órák elkészítése egyenként közel 400 órát vesz igénybe – derül ki a Business Insider válogatásából. A 150 ezer dollárért kapható Kalpa XL Tourbillon ékszeralkatrészekben, zafírban, platinumban és aligátorbőrben sem szenved hiányt. A cég jegyzi egyébként a Bugatti Veyron szuperautóba épített óraművet is, amely kiérdemelte a japán média által 2006-ban odaítélt Watch of the Year Awardot.

 

IWC Grande Complication Perpetual

 

 Bár az IWC az utóbbi években leginkább Tom Cruise révén került reflektorfénybe, érdemes kiemelni, hogy a cég több mint 100 éve gyárt minőségi órákat. Ez a modelljük egész pontosan 659 alkatrészből és 71 drágakőből áll, ráadásul egy, a következő 500 évre érvényes öröknaptárral is rendelkezik, amelyet egy fényezett holdkőből készült holdfáziskijelzővel fejeltek meg. Évente mindössze 20 darab készül belőle, így nem is csoda, hogy 240 ezer dollárt kérnek érte.

 

Vacheron Constantin Les Cabinotiers

 

A Vacheron Constantin a legrégebbi azok közül a ma is működő óramanufaktúrák közül, amelyek üzletmenetében nem okozott szünetet semmilyen történelmi esemény: 1755 óta készítenek órákat.  A vállalatot a Patek Phillippe-pel és az Audemars Piguettel együtt a három legjobb tradicionális órakészítő-műhely egyikeként tartják számon.

A Vacheron Constantin-órák korábbi tulajdonosai közt olyan hírességeket találunk, mint például Napóleon, IX. Pius pápa vagy éppen Harry Truman. A meglepően vékony Vacheron Constantin Les Cabinotiers foglalata 18 karátos rózsaaranyból készült, a szerkezetet kézzel lehet felhúzni – ára: 387 ezer dollár.

A világ állítólag legkomplexebb órája is Vacheron Constantin: a másfél millió dolláros Tour de L’lle 834 részből áll, összeszerelése 10 ezer munkaórát vesz igénybe.

 

Girard-Perregaux Opera Three

 

 A Business Insider nemes egyszerűséggel a mérnöki munka remekművének nevezi ezt a 420 ezer dolláros modellt, amely szerkezeti elemeinek köszönhetően egészen úgy szuperál, mint egy zenélő mini ékszerdoboz. Az óra ugyanis mechanikus módon állítja elő a zenét, amelyet a tulajdonos a saját ízlése szerint állíthat be – ez teszi a világ egyik legkülönlegesebb órájává. Ránézésre egyáltalán nem tűnik olyan ördöngös szerkezetnek, mint eddig felsorolt társai, így a szolidabb darabra vágyók igényeit is maximálisan kielégíti. Fehéraranyból, zafírkristályból és aligátorbőr szíjból készült, 50 méter mélységig vízálló.

 

Patek Phillippe Sky Moon Tourbillon 5002P

 

 Végül, de nem utolsósorban a világvezető óramárkák közt helyet foglaló Patek Phillippe legbonyolultabb modelljére is érdemes egy pillantást vetni: a másfél millió dolláros darab 686 alkatrészből áll, amelyek közül némelyik mikroszkopikus méretű. Két számlapja van, a hátlapon a teljes éjszakai égbolt látható, így a csillagok mozgása mellett megfigyelhető rajta többek közt a hold pályája is. A hírek szerint évente összesen két darabot gyártanak belőle – nagy lehet érte a sorban állás.

La femme La femme cikke 2012. január
címkék:
Divat | luxus | óra
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.