"Megismerkedésük előtt Tóth Máté nem gondolta volna, hogy olyan nagy tekintélyű emberrel, mint a mentora, mennyire közvetlenül tud majd beszélgetni."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A feltaláló, az üzletasszony és az egészség

Megismerkedésük előtt Tóth Máté nem gondolta volna, hogy olyan nagy tekintélyű emberrel, mint a mentora, mennyire közvetlenül tud majd beszélgetni.

Tóth Máté évek óta a Tekinvest Holding Zrt. lead designer munkatársa. A lead designerből az utóbbi szó nem „csak” azt jelenti, hogy formatervező, hanem elsősorban – saját megfogalmazása szerint – problémákat old meg.

 

30 éves korára volt már négy sorozatgyártott terméke, és voltak újabb ötletei. Ennek ellenére mentálisan a magától elvárt alatt volt, és önbizalma se nyugodott szilárd alapokon. Pedig volt és van is mögötte támogató háttér: két testvére és Debrecenben élő, József Attila-díjas író édesapja, Tóth-Máthé Miklós, valamint Budapesten a barátnője. Utóbbival hét éve tart a kapcsolata, s nemcsak érzelmeket, hanem a szakmai munkájához segítséget is kap tőle. Barátnője, Burján Katalin textilművész szakon végzett a Moholy-Nagy László Művészeti Egyetemen, ahol Máté formatervezést tanult. „Bármilyen ötletem van, akár csak egy gondolatfoszlány, azonnal elmondom Katának” – meséli. Ha nem tetszik a lánynak, vagy fejben gyorsan összehasonlítva párja többi elképzelésével nemet mond, Máté már hagyja is elszállni. „Kata nekem egy kőszikla, az egyetlen biztos pont itt, a fővárosban” – jelenti ki.

 

Találkozás


Máté az 50 tehetséges magyar fiatal programra önbizalmát növelni jelentkezett, hogy self brandingjét fejleszthesse egy mentor segítségével. A program előtti önmagához képest ma már elhiszi magáról, hogy képes megcsinálni, amit eltervezett. Az eredményeit viszont jóval komolyabban veszi, mint előtte.

 

 

Mentora Kósa Erika lett. Máté szerint a sikeres mentor‒mentorált-együttműködés kulcsa röviden a kommunikáció. Fontosnak tartja az egymás iránti tiszteletet is. Számára a legpozitívabb történet Kósa Erikával kapcsolatban az volt, amikor első alkalommal a mentorprogramon kívül az üzletasszony meghívta őt az irodájába, hogy beszélgessenek. „Tartottam tőle egy kicsit, és nem tudtam, hogyan fog alakulni, mit várhatok, várhatunk egymástól. Aztán annyira kellemes volt, olyan hosszan beszéltem hadarva, csapongó gondolataimat közölve, észre sem vettem, hogy feltartom; a férjével már épp indult valahová” – meséli. Máté számára az is nagyon emlékezetes maradt, amikor meghívták a párjával együtt egy étterembe.

 

Erika a közelmúltban látta az asztmás gyermekeknek tervezett spirométer rajzát, és zseniálisnak tartja Máté munkáját. Orvostechnikai eszközük miatt az azt használó gyerekeket nem csúfolni fogják a társaik, hanem inkább ők is szeretnének majd ilyet. „Funkcióját megtartva, modernizálva, egy hihetetlen dizájnos darabot hozott létre” – mondja lelkesen Kósa Erika.

 

Tóth Máté

III. évad

Mentor: Kósa Erika

A Magyar Iparművészeti Egyetemen (most MOME) végzett. Tanulmányai mellett öt évig több mint negyven építé­szeti projektben vett részt. A HA Építész­irodában Huszár Andrással dolgozott.

A 2015-ben Red Dot díjas Teqball-asztal társtervezője volt. Öt éve a Tekinvest Holding vezető tervezője. Jelenleg négy általa tervezett termék van a piacon, de továbbiak is várhatók. Ezek útját egészen a csomagolásig és a márkakommuniká­cióig neki kell levezényelnie. Az Electrolux nemzetközi ötletpályázatán 2016-ban koncepciójával a legjobb 50 közé került.


Noura projekt


Tóth Máté több sikeres terméket is kifejlesztett, sokan ismerik már friss találmányát, a Nourát. A szó a „nourishment assistant”, azaz táplálkozási asszisztens rövidítése. A mentorprogram elindulásával egy időben kezdett dolgozni rajta, eleinte egyedül. Ma már heten vannak a csapatban. A mentorprogram által Máté sok olyan emberrel találkozhatott, akik érdemben hozzá tudtak szólni a projektéhez, és úgy véli, ezek az inspiráló beszélgetések nagyban segítették a termék alakulását. Az 50 tehetséges magyar fiatal program másik résztvevője, az informatikával, programozással magas szinten foglalkozó, több díjat is nyert Tóth Bence az egyik tulajdonostárs a Noura projektben. „Van egy működő bétánk, április elején-közepén pedig befektetői prezentációra is sor kerül” – tájékoztat Máté.

 

 Utóbbiban segítségére van mentora, aki a legbefolyásosabb hazai üzletasszonyok egyike, aki 2016 októberében társaival létrehozta a Kósa Erika Akadémiát. Egyik oktatási szegmensének filozófiája az angol rövidítése alapján EQ-nak nevezett érzelmi intelligencia, amelynek fejlesztése Magyarországon még gyerekcipőben jár. Tóth Máté büszkén meséli, hogy az egyik akadémiai programon több száz fős közönség előtt fejthette ki véleményét a tehetségről egy beszélgetésen, Holló Márta moderálásával.

 

Kósa Erika azt mondja, sokat köszönhet a La Femme-nak, mert a tehetségprogram keretekbe helyezi a fiatalok támogatását, van rendszere, korlátja, ideje. Érdekes módon a La femme-tól „kapott” mentoráltjai és közte olyan kapcsolat alakult ki, amit nem gondol, hogy bármikor lezárulna. „A Kósa Erika Akadémián havonta egyszer van egy Junior Chillout Partynak hívott rendezvény, ahol olyan fiatalok, illetve a szakmájukban elismert személyiségek találkoznak, akik egymást előrébb tudják vinni” – mondja Máté, aki több alkalommal is részt vett már ilyenen. Erika hozzáteszi, hogy 20‒35 éves fiatalok járnak ide, akiknek a meghívott vendégek 15‒20 perces előadást tartanak, amely után a jelenlévők beszélgethetnek az előadókkal és egymással. Ennek eredményeként nagyon érdekes kapcsolatok alakulhatnak ki.

 

Ki mit tanult


Az üzletasszony határozottan állítja, hogy ő maga is sokat tanult a jellemzése szerint szelíd, jóindulatú és szerény Tóth Mátétól. A világnézetén és a jövőről való gondolkodásán sokat alakított az együttműködésük. „Olyannyira inspirálók a beszélgetéseink, hogy például másféle könyveket kezdtem olvasni, mint korábban” – mondja. A Tóth Mátéval való együttműködésből azt tudja a maga számára lebontani, hogy az embernek mindig nyitottnak kell lennie az új dolgokra. Ő is ezt tanítja, mégis elzárkózott attól, hogy a mesterséges intelligenciát szóba hozza, vagy a jövőkutatás iránt érdeklődjön. Félt, mert minden porcikája tiltakozott a jövő ellen. Aztán Máté azt tanácsolta neki, hogy ne féljen tőle, hanem inkább kezdjen el foglalkozni a jövővel. Erika szerint a Noura az otthoni egészségügyi szolgáltatás részeként nemcsak ma hasznos, hanem a jövőt is befolyásolja. „Ennek kapcsán alakult ki bennem ez a világnézet-változás. Azóta fertőzöm vele a környezetem, és ajánlgatom A szingularitás küszöbén című könyvet mindenkinek elolvasásra” – mondja mosolyogva.

 

„A legfontosabb, amit én megtanultam Erikától, hogy magamat becsüljem” – fűzi hozzá Máté. Minden találkozásuk után feltöltődött, és az ebből származó pozitív energia segítette, hogy ma ott tartson a Nourával, ahová eljutott. Állítja, hogy a Noura projektbe fektetett energiája nagy részét mentorától kapta.

La femme La femme cikke 2018. március
címkék:
Tehetség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.