"Költő, műkritikus, szerkesztő, egyetemi óraadó, kultúraszervező, irodalmi táborok aktív résztvevője. Olasz, angol, német, spanyol, észt, és szerb fordításban is jelentek már meg..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Áfra János

Teremtő és közvetítő

Költő, műkritikus, szerkesztő, egyetemi óraadó, kultúraszervező, irodalmi táborok aktív résztvevője. Olasz, angol, német, spanyol, észt, és szerb fordításban is jelentek már meg költeményei.

Kisdiákként kezdett verseket írni Áfra János, az önkifejezés szándékával, pedig még nem szerette az irodalmat. A rendszeres olvasás örömét tizennégy évesen fedezte fel magának, a szövegekből merített mintát és erőt a nehéz családi helyzetek feldolgozásához. Publikálni húszévesen kezdett el. A Debreceni Egyetem magyar szakára járt, s az egyetem kiadványában, a Szkholionban jelent meg első verse; később hét évre a lap szerkesztője lett. Közben írásait elkezdte küldözgetni az ország jelentős irodalmi folyóirataihoz, nagy örömére idővel sorra láthatta őket nyomtatásban, többek közt az Alföldben, az Élet és Irodalomban, a Holmiban, a 2000-ben, a Jelenkorban, a romániai Látóban, a szerbiai Hídban. „Nem egy döntés hatására lettem költő, ösztönösen írtam. Mindig egy érzés vesz hatalmába, és ezzel az érzéssel dolgom van. Írásban kell feldolgoznom érzelmeket, élethelyzeteket. Vannak kötött formájú verseim is, de általában szabad versben fogalmazok, és új formákkal is kísérletezem.” 2016-ban Látó-díjjal jutalmazták. Az Alföldnél a szépirodalmi rovat szerkesztője, tíz éven át szerkesztette a prae.hu art and design rovatát, alapító főszerkesztője a KULTer.hu internetes folyóiratnak.

 

Kritikákat ír kiállításokról, tárlatnyitásra is gyakran felkérik. Korábban tanult festészetet. „Sajnos most nem fér az életembe a festés, de később szeretnék foglalkozni vele, legalább a magam örömére.” Az írás és a szerkesztés mellett, a mester- és doktori képzés után óraadó lett a Debreceni Egyetem bölcsészkarán, kortárs magyar irodalmat, kritika- és kreatív írást tanít. Emellett kultúraszervezőként tevékenykedik, a KULTOK konferenciasorozat főszervezője, a József Attila Kör elnökségi tagja. 2017 nyarán immár hatodik alkalommal tart szemináriumokat a kortárs líráról és prózáról a Hajdúböszörményi Írótáborban középiskolásoknak. Együtt elemezi a fiatalokkal szárnypróbálgatásaikat.

 

 

Miközben a diákoknak ő ad tanácsokat egyfajta mentorként, neki is szüksége van mentorra, ezért is vár útmutatásra a La femme 50 tehetséges fiatal programban. „Még nehezen kezelem a stresszhelyzeteket, éjszaka is pörög az agyam, gondolkodom, miként lehetne megoldani a rám váró feladatokat. Szeretném megtanulni, hogyan lehet legalább éjszaka félretenni a gondokat. Javítani kell még a kommunikációs képességemen is, hogy még inkább az irodalom megszerettetésének szolgálatába állíthassam.”

 

Eddig két vereskötete jelent meg, elismeréssel fogadta a kritika. Még idén szeretné megjelentetni a harmadikat. Új költeményei a rituális, mágikus hagyományokkal foglalkoznak, megidézik azt a szemléletet és nyelvhasználatot, amellyel a középkor embere ezekhez és a természethez viszonyult. Első drámáját a debreceni egyetemi színpad alkotócsoportja, a Színláz Stúdió mutatta be, a készülő másodikat is felkérésre írja: általános iskolások fogják játszani, a középpontban pedig a környezettudatosság áll, melyre mindennapi életében is odafigyel.

Révész Zsuzsa
"János igazán tehetséges költő, már az első két kötetével is felhívta magára a figyelmet. A program alatt azon fogunk dolgozni, hogy tehetségével, soraival minél több emberhez tudjon szólni, így minél több fiatalhoz eljusson költészete."