"Munkái már sikert arattak a Berlinalén és Karlovy Varyban is. Ezernyi szállal kötődik a Vajdasághoz, ahol született. Legújabb, nem csak filmes tervei is e térséghez fűzik."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

K. Kovács Ákos

Fesztiválnyertes operatőr

Munkái már sikert arattak a Berlinalén és Karlovy Varyban is. Ezernyi szállal kötődik a Vajdasághoz, ahol született. Legújabb, nem csak filmes tervei is e térséghez fűzik.

Zentán született, Szabadkán nőtt fel, hét éve Budapesten él, de K. Kovács Ákosnak Kosztolányi városa jelenti az igazi otthont: „Ott tudok igazán elmélyülten gondolkodni, ahol a gyökereim vannak” – magyarázza. Kamerát is Szabadkán fogott a kezében életében először, szüleitől kapta ajándékba. Édesanyja újságíró, édesapja színész, csakúgy, mint öccse. „Amikor közönség előtt mutattam be első kisfilmjeimet, és a nézők azokon a pontokon kezdtek nevetni, ahol szerettem volna, boldogság öntött el, hogy a film nyelvén is tudok beszélni a világról.” A középiskolások vajdasági művészeti vetélkedőjét mind a négy, őt is érintő évben megnyerte műveivel. Majd a magyar fővárosba költözött, hogy felsőfokon kapjon kameramanképzést. 22 évesen készített El (Away) című diplomafilmje kijutott a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválra, külön elismerést kapott költői képi világáért. Remek indulás volt mind Ferge Roland rendező, mind az ő számára.

 

A Budapesti Metropolitan Egyetemen kapott mesterképzést, tanulmányait 2016-ban fejezte be. Tanára Hajdú Szabolcs volt, aki gondolt egy merészet, és osztályának hallgatóit kérte fel, legyenek játékfilmje operatőrei. Tizenhárman vettek részt az Ernelláék Farkaséknál című játékfilm munkálataiban, a Kristály Glóbusz-szobor, a fődíj lett az övék a Karlovy Vary A kategóriás nemzetközi filmfesztiválon. „Nem az a fontos, melyik részt forgattam én, hanem az, hogy részese lehettem egy közösségnek. Volt, hogy én mentem ételért, vagy vigyáztam a gyerekekre. Rendkívüli közösségi élményt kaptunk Szabolcstól, egy vérprofi rendezőtől, aki egyszerre volt családapa, férj, lakástulajdonos és tanár úr. Megerősített abban, hogy igazi tehetséggel nagyszerű dolgokat lehet elérni.”

 

 

A La femme 50 tehetséges magyar fiatal programban is azt várja mentorától, hogy szakmai és baráti kapcsolatba kerül vele, és segítségével tovább tud fejlődni. Jelenleg dokumentumfilmet forgat, kamerájával két fiatal amerikai vállalkozó tevékenységét követi Magyarországon. Nagyjátékfilm-terve is van: Tolnai Szabolccsal és Oláh Tamással hárman írtak forgatókönyvet Aaron Blumm Biciklizéseink Török Zolival című regényéből. „Egy vajdasági lány élettörténetét meséljük el. Olyan képekben szeretnénk bemutatni az ottani közösséget, amilyenekben még nem látta a közönség Vajdaságot.”

 

A filmezés mellett más művészeti elképzelései is vannak. Hamarosan beindítja a Vajdaság első online-galériáját, kortárs vajdasági, képzőművészek, alkotók műveit fogják kiállítani, értékesíteni. Nagy szükségét látja egy vajdasági video- és filmarchívum létrehozásának, összegyűjtenék azokat a filmeseknél, újságíróknál, családoknál rejtőző mozgóképeket, melyek a térség politikai, társadalmi, művészeti életének emlékei. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet lesz az anyag őrzője, K. Kovács Ákos pedig szakmai munkájával segíti az első magyar délvidéki filmarchívumot. Akár saját családjának felvételeivel is kezdheti, hiszen édesanyjának vannak felvételei 1999 márciusából, Újvidék és Szabadka bombázásáról, a rendszerváltást övező több hetes tüntetésekről.

Herendi Gábor
"Azt gondolom, hogy a bölcsesség, ami az évek tapasztalásaiból rakódik össze, olyan kincs, amit feltétlenül tovább kell adni a fiataloknak. Talán mi, mentorok is ugyanannyit profitálunk az ő fiatal szellemiségükből, mint amennyit ők kaphatnak tőlünk."