"Listákat készíteni és listákat olvasni remek szórakozás, pedig az élet dolgait és hús-vér embertársainkat nem lehet rangsorolni."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Hatalmasok klubja

Listákat készíteni és listákat olvasni remek szórakozás, pedig az élet dolgait és hús-vér embertársainkat nem lehet rangsorolni.

A patinás, 1917-ben alapított Forbes magazin immár márkanévvé vált a listakészítés műfajában. Kezdetben csak a leggazdagabb személyeket rangsorolták, de az üzlet beindult, és ma már száznál is több témában készítenek éves lajstromot. Osztályozzák a nagy és kisvállalatokat, a befektetési cégeket, az egyetemeket, a sportegyesületeket, a legélhetőbb és a legszennyezettebb városokat, a legfelkapottabb ingatlanokat, a legdrágább autókat vagy éppen a legszínvonalasabb repülőtereket. A legnagyobb várakozás természetesen a milliárdosokat és a hatalom birtokosait rangsoroló listák éves megjelenését előzi meg. Ma már ezekből is tucatnyi van: Ausztráliától Indonézián át Koreáig külön összeállítások készülnek a helyi tehetősekről, de még a halott celebritások pénzügyeibe is belekukkanthatunk. Utóbbi listára nyilván senki nem akar önként felkerülni, a többin élvonalba jutni azonban komoly presztízssikert és büszkeséget jelenthet, még ha ezt az érintettek nem feltétlenül vallják is be.

A listák listája egyértelműen a világ leggazdagabb embereit megnevező összeállítás, részben azért, mert mind közül ez a legkevésbé szubjektív. Vitathatatlannak ez sem nevezhető, hiszen az érintettek valós anyagi helyzetét nem lehet százszázalékos bizonyossággal felmérni, noha a Forbes munkatársai minden tőlük telhetőt megtesznek: nemcsak a jelölteket próbálják meginterjúvolni, hanem az alkalmazottaikat, riválisaikat és a gazdasági elemzőket is. Figyelik azt is, ki mikor, mire költi a vagyonát, mennyit jótékonykodik, mibe fektet be. Az így kapott végösszeg azonban még ez után sem feltétlenül tükrözi a valóságot. A tényleges és a lehetséges érték között sokszor komoly differencia lehet. Példának okáért, ha Bill Gates hirtelen úgy döntene, hogy eladja az összes Microsoft-részvényét, aligha találna elég vevőt. A kínálat tehát nőne, viszont a kereslet változatlan maradna, így a részvények ára leesne.

 

Gates anyagi helyzetéért persze aligha kell aggódni, ő az a személy, aki az elmúlt tíz évben a legtöbbször végzett a lista elején; jelenleg 56 milliárd dollárból gazdálkodhat. A számítógépek 85 százalékán a Microsoft termékei futnak, így ez az eredmény semmiképp sem nevezhető meglepőnek. Gates annak ellenére képes a topon maradni, hogy vagyona jelentős részét eljótékonykodja (eddig 28 milliárd dollárt fordított erre). Feleségével közösen vezetett alapítványa a világ legnagyobb filantróp szervezete. Tavaly decemberben ráadásul sikerült két másik milliárdost, Warren Buffettet és Mark Zuckerberget is rávennie arra, hogy nyilatkozatban vállalják: vagyonuk legalább felét jótékonysági célokra fordítják.

 

Írásunk folytatása a La femme Az 50 legbefolyásosabb nő című különszámában olvasható!

Kemenes Tamás Kemenes Tamás cikke 2011. szeptember
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.