"A Gránitbank Zrt.vezérigazgatója"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 
Hegedűs Éva

Hegedűs Éva

Apja lánya

A Gránitbank Zrt.vezérigazgatója

Az embernek a maga erejéből kell előrejutnia – tanították szülei, és ő pontosan így tett. Az egykori vidéki lány, akit mindig a kiemelkedő teljesítmény elérése motivált, nemcsak az államigazgatásban futott be karriert, hanem a bankszférában is.

 

Vannak, akik maximalistának, munkamániásnak látják a Gránitbank vezérigazgatóját. Ő ezzel nem foglalkozik, egyszerűen csak azt mondja: szerencséje volt eddigi életében, mert számára valóban örömforrás a munka.

 

„Édesapámnak és édesanyámnak nem volt diplomája. Nagy szeretetben neveltek bennünket. A szülői házban azt szívtam magamba, hogy a munka érték, és az eredmény sem marad el, ha reális célokat tűzünk ki magunk elé, és azért keményen dolgozunk” – mondja. Kitűnő tanuló volt, sokáig a jogi pályával is kacérkodott, végül a közgazdaságtant választotta. „Mindig fontos volt számomra, hogy a rám bízott feladatot a lehető legjobban oldjam meg, ezt folyamatos tanulással, a nemzetközi tapasztalatok megismerésével, kiváló kollégák segítségével talán meg is tudtam valósítani. Mindig nyitottságra törekedtem, mások véleményének megismerésére, az okok megértésére. Ezt az elvet az élet minden területén igyekeztem érvényesíteni” – magyarázza.

 

Diplomával a zsebében tudományos tanácsadó lett, a 70-es évek végétől az ezredfordulóig az államigazgatásban lépkedett fokról fokra; állítja: eközben tanulta meg, hogyan kell rendszerben gondolkodni, nem csupán az aktuális feladatot látni. Minisztériumi osztályvezetőként, majd helyettes államtitkárként a magyar gazdaság kulcsfontosságú jogszabályainak megszületésénél bábáskodott, és magas fokon elsajátította a diplomácia művészetét, hiszen egy-egy törvénytervezet megszövegezése előtt olykor érdekszövetségek tucatjainak véleményét kellett közös nevezőre hoznia.

 

Főosztályvezetőként, huszonkilenc évesen ment szülni. A két fiával töltött együttlét minden percét élvezte. Amikor visszament dolgozni, részt vett a kilencvenes évek bank- és adóskonszolidációs programjának végrehajtásában. Ő dolgozta ki azt a hitelgarancia-rendszert, amely a mai napig is segíti a kis- és középvállalkozások hitelhez jutását, ő készítette azokat az elemzéseket is, amelyek alapján létrejött az Eximbank vagy az Exporthitel Biztosító Rt., vezetésével született meg a villamosenergetikai piacnyitást lehetővé tevő jogszabályok egész sora.

 

Közben egyre jobban vonzotta a versenyszféra. „Szerettem volna kipróbálni magam olyan területeken is, ahol a teljesítményt kizárólag objektív pénzügyi mutatókban mérik” – mondja.

 

Ismerősei szerint személyiségének része a kitartás és egy olyan problémamegoldó mechanizmus, amely mindig bekapcsol, amikor úgy tűnik: innen nincs tovább – ez a képessége magánéleti kérdésekben és a gazdasági krízis kezelésében is nagy segítségére volt. Kollégái szerint ilyenkor sugárzik belőle, hogy számára nincs lehetetlen. Édesapja nemrég halt meg, és Hegedűs Éva most úgy érzi, az ő emlékéért még jobbnak kell lennie az élet minden területén. „Ha mások szerint munkamániásnak számítok, akkor feltétlenül családmániásnak is tekintem magam. Szoros a kapcsolatom a fiaimmal, mégis számtalanszor eszembe jut, mennyi mindent nem mondtam még el nekik, nem kérdeztem meg tőlük” – vallja be.

 

Egyáltalán nem éli meg rosszul, hogy már nem harmincéves. Jóban van magával, élvezi az életét. Legjelentősebb terve, hogy a Gránitbankból erős, korszerű szolgáltatásokat nyújtó, tőzsdeképes bankot építsen. „Az egész eddigi életem arról is szól, hogy ha valaki el akar érni valamit, és azért keményen dolgozik, az eredmény sem várat magára. Szeretnék a jövőben több hátrányos helyzetű fiatalnak segíteni, hogy legyen bátorságuk és kedvük küzdeni” – mondja.

 

 

A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett, majd az Ipargazdasági és Üzemszervezési Intézet tudományos munkatársa volt, kormányhivatalokban dolgozott, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára, a Földhitel- és Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese, 2000 és 2002 között a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára volt. Jelenleg a Gránitbank kisebbségi tulajdonosa, egyben alelnöke és vezérigazgatója.

Willin-Tóth Kornélia Willin-Tóth Kornélia cikke