"Április 28-án fergeteges hangulatú koncertet ad Budapesten Eliades Ochoa, a Buena Vista Social Club sztárja. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Kubai fieszta Budapesten

Április 28-án fergeteges hangulatú koncertet ad Budapesten Eliades Ochoa, a Buena Vista Social Club sztárja.

A világhírű Buena Vista Social Club egyik sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes ismét hazánkba látogat, hogy igazi kubai hangulatot varázsoljon 2018. április 28-án, az Akvárium Klubba. Ezúttal Grupo Patria zenekarával, európai turnéjuk egyik állomásaként érkezik hozzánk, melynek keretében népszerűsíteni szeretné a tavaly elkészült új Buena Vista Social Club: Adios című dokumentumfilmet.

 

Egy gitár és egy kalap hevert a földön 1957. január 6-án Santiago de Cuba egyik utcasarkán. Valaki odalépett, és beledobott egy ötcentest – ez tekintélyes összeg volt akkoriban egy utcazenésznek. Eliades Ochoa mindössze tizenegy esztendős volt ekkor, s még nem sejtette, hogy az a sarok lesz az első színpada, az a járókelő az első közönsége, és az az érme az első fizetése. Így kezdődött minden.

 

Később bárokban játszott, majd kilenc évig egy kubai népzenei rádióműsorban dolgozott. A zenélést soha nem hagyta abba, különböző formációkkal rendszeres fellépő volt a santiagói zenei élet központjának nevezhető Casa de la Trovában, ahol később a Cuarteto Patria énekes-gitárosaként is fellépett. Az 1939-ben kvartettként alakult Patria együttes armónico gitárral, rumbatökkel, nagybőgővel és gitárral alakította ki ősi hangzásának alapját. Pancho Cobas, az együttes zenei vezetője 1982-ben kérte fel Eliadest, hogy vegye át a zenekar vezetését, keltse új életre és terjessze az üzenetét Kubán kívül is. Ekkor ő úgy döntött, hogy a még ritmikusabb hangzás érdekében ütős hangszerekkel gyarapítja az addigi összeállítást. Beutazták a világot, és nagy sikerű lemezeket vettek fel. Ám az együttes folyamatosan kereste az újat, s idővel két trombitával és egy zongorával is bővültek: így jött létre a mai is aktívan koncertező Grupo Patria.

 

 

1997-ben született meg a Buena Vista Social Club produkció, amely eleinte egyetlen album elkészítését jelentette. Ry Cooder és Nick Gold hívta össze a kubai zenészeket, többek között Ochoát is. A lemez Grammy-díjat nyert, és világszerte milliós példányszámban kelt el. Legnagyobb slágerük, az Eliades Ochoa és Compay Segundo által énekelt Chan Chan, ma is a koncertek elmaradhatatlan része. Két évvel később Wim Wenders dokumentumfilmet készített a zenészekről, amely egy csapásra ismertté tette őket. Többször bejárták a világot, a kubai zene nagyköveteiként.

 

Eliades Ochoa első szólóalbumát 1999-ben készítette el Sublime Ilusión címmel, olyan különleges vendégek közreműködésével, mint Charlie Musselwhite, David Hidalgo a Los Lobos zenekarból, valamint Ry Cooder. Ez az album lendítette tovább a karrierjét: amerikai és európai turnék következtek, gitárjátéka és hangja világszerte a Son Cubano, vagyis Santiago de Cuba tradicionális zenéjének szimbólumává vált. Tributo al Cuarteto Patria című lemezével (2000) a zenekar alapításának 60. évfordulóját ünnepelte, amely amellett, hogy elismerését fejezi ki Pancho Cobas és társai munkássága iránt, egyben a kubai zenéhez írott valóságos szerelmes üzenetnek is tekinthető.

 

Eliades mindig kereste az újat és a különlegeset. Így született meg 2010-ben az AfroCubism című lemeze, amelyet zenekarával és Maliból származó zenészekkel készített, s mellyel világkörüli turnéra is indult. Életének kiemelkedően fontos albuma lett a 2014-es El Eliades que soy – Grammy-díjra jelölték –, amely nemcsak a zenekar zenei történetét eleveníti fel, hanem Eliades személyes és szakmai pályafutását is.

 

Napjainkig több mint húsz lemezt vett fel, számos országos és nemzetközi díjat – többek között Grammy-díjat – nyert, a Buena Vista Social Clubbal és saját zenekarával többször is beutazta a világot. Hangja és zenéje mellett mára védjegyévé vált különleges héthúrú armónico gitárja és cowboykalapja is, amely a countryhangulatot idézi zenéjében.

 

Eliades Ochoa, vagy ahogyan ma nevezik, a kubai Johnny Cash tavaszi budapesti koncertjén fülbemászó dallamok, vérpezsdítő ritmusok, kihagyhatatlan slágerek és egy igazi kubai fieszta várja a közönséget.

La femme La femme cikke 2018. február
címkék:
Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.