"Csalog Gábor most a Kurtág együttes vezetőjeként mutatkozik be."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Egy koncert, ami már intézmény

Csalog Gábor most a Kurtág együttes vezetőjeként mutatkozik be.

A Csalog Gábor irányításával indult Ludium együttes változatos összetétele az elmúlt évtized kiemelkedő zeneakadémiai növendékeiből kristályosodott ki. Célja elsősorban a 86 éves Kurtág György életművének ápolása, a szerző szellemével, időnként jelenlétével és instrukcióival támogatva. Az alapítókhoz utóbb Szalai András cimbalomművész, Bodrogi Éva és Szakács Ildikó énekesek, valamint Kemenes András zongoraművész csatlakoztak, utóbbi a szakmai irányításban is részt vesz. Az elmúlt évek koncertjein az együttes teljesítményét a szerző, Kurtág György, valamint a szakma és a kritikusok legmagasabb fokú elismerése kísérte.

 

 

„...benyomásom a művészekről, Csalog fiatal növendékeiről: vidáman komoly, keményen dolgozó, emberi-közösségi kapcsolatba került csapat ... A sok rövid Kurtág-darab közben mind ott szorongtak a dobogón vagy az előtte álló székeken, s úgyszólván percenként váltogatták egymást, így igazi ciklus vált az apró zenei gondolatokból... Remélem, csak kezdetét láttam valaminek. Sok ilyen műhelyre volna szükség, ilyen csendes erőt sugárzó vezetővel.” (Dobszay László, Muzsika, 2010. október)

 

A februári koncert különlegessége a Kurtág-zene groteszk oldalát felmutató, harsonára, piccolóra és gitárra írt Kis csáva. Elhangzik két fontos, ritkán hallható dalciklus: a Tandori-verseket felhasználó Eszká-emlékzaj, valamint a Téli alkony emlékére, közöttük pedig vonósnégyes, cimbalom és zongora számok.

 

„A Csalog-koncert voltaképpen intézmény - írta róla egyik kritikusa, és ez lehet, hogy némiképp túlzás, de az tény: ha Csalog Gábor zongoraművész valahol koncertet ad, arra mindenképpen érdemes odafigyelni. Egyrészt nem teszi ezt túl sűrűn, másrészt hangversenye garantáltan szellemi utazás is.” (Népszabadság)

 

Helyszín: Trafó

Időpont: 2012. február 25. 20:00

A program a Trafó honlapján részletesen is olvasható.

La femme La femme cikke 2012. február
címkék:
koncert | kortárs zene | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.