"Aki megteheti, hogy kiválassza, hol hajtsa álomra a fejét, elképesztő szállodák közül válogathat."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Kacsalábon forgó hotelek

Aki megteheti, hogy kiválassza, hol hajtsa álomra a fejét, elképesztő szállodák közül válogathat.

Melyik tetszik jobban: ahonnan pezsgőfürdőből nézheted a Mont Blancot, vagy ahol a 18. századi Párizs pompája vár, amit Hugh Hefner álmodott meg, esetleg ahol a világ legnagyobb dómja is látható?

Szállodában szinte mindenki volt már életében, mint ahogyan az is ismerős lehet, hogy egy szőrös pók, az eldugult vécé vagy a modortalan, hozzá nem értő kiszolgálás ejt foltot a nyaraláson. Az alábbi hotelekben ilyen típusú veszély senkit sem fenyeget, legfeljebb egy kisebb szívroham az árlisták tanulmányozása közben. Mivel újabb és újabb kacsalábon forgó hotelcsodák próbálják meg túlszárnyalni egymást, nehéz megmondani, melyek a legdrágább szobák a világon. Mi azért megpróbáltuk csokorba szedni az idei toplistásokat.

 

Az élbolyban semmi sem drága

 

Az Abu Dhabiban található Emirates Palace lakosztályait természetesen sejk-pénztárcára szabták, de bárki megszállhat itt, ha hajlandó kiadni körülbelül 10 millió forintot egy egyhetes pihenésért. Mindenütt arany, ezüst és márvány csillan vissza a felületeken, nem beszélve a több mint ezer darab óriási Swarovski-kristálycsillárról.

Ami a méreteket illeti, a komplexum 87 lifttel és 1200 alkalmazottal rendelkezik, továbbá másfél kilométeres saját partszakasszal, pihenő- és kalandmedencével, valamint rengeteg különféle sportpályával. A lakosztályokat olyan nagyságok próbálták már ki, mint Tony Blair vagy Angela Merkel. Itt áll a világ legnagyobb dómja, amely magasabb a római Szent Péter-bazilikánál.

 

Dubaj egyik leghíresebb építménye a mesterséges szigeten épült, 321 méter magas vitorla alakú Burj Al Arab. Minden szobája egyedi tervezésű és panorámájú, és komplex irodai berendezést, valamint egy szuperszéles plazmatévét is tartalmaz. Gombnyomásra működik a világítás, a függöny és a légkondicionáló, a 25. emeleten található elnöki lakosztályban pedig jakuzziban fortyogva lehet nézni az Arab-tenger vadabb hullámait, már ha van nagyjábl napi tízmillió forintunk erre az élményre. Ezek után már senki sem lepődik meg a Rolls Royce-szon érkező alkalmazottakon, a víz alatt található vendéglőn és a tetőtéri helikopter-leszállópályán.

Az arab világot leszámítva a legdrágábbak közé tartozik genfi Hotel President Wilson királyi lakosztálya, amely napi 28 millió forintért meglepően puritán, mind kívül, mind belül. Ugyanakkor ki figyel az ablakon belülre, amikor a kilátás a Genfi-tóra és a Mont Blancra nyílik, a nappaliból és a pezsgőfürdőből egyaránt? Bill Clintonnak, Bill Gatesnek, Michael Jacksonnak és Mihail Gorbacsovnak legalábbis tetszett. A golyóálló ajtók és ablakok a legparanoiásabb hírességeket is megnyugtatják, hogy megtarthatják a világ legmenőbb házibuliját is a legfelső emeleti apartmanban. Ott ugyanis 1680 négyzetméteren 12 szoba, Steinway zongora, két és fél méter széles Bang & Olufsen televízió, biliárd- és konferenciaterem, könyvtár és saját lift, illetve fitneszközpont várja a vendégeket.

 

Aki azonban a túldíszítettség és hivalkodás híve, szálljon meg Indiában a toplistán előkelő helyen szereplő The Raj Palace Hotelban, amelynek elnöki lakosztályát már napi hatmillió forintnak megfelelő rúpiáért kibérelhetjük.

Az Ázsiában is egyedülálló méretű, 1500 négyzetméteres elnöki részleg egy maharadzsáé volt, így akár tizenketted magunkkal tölthetünk itt néhány napot a gazdagon aranyozott, tükrökkel, stukkókkal és elefántcsonttal díszített uralkodói pompában. A privát tetőterasz medencéjéből pedig – a rózsaszín városnak is emlegetett – Jaipurban gyönyörködhet az, aki a keleti luxusra vágyik.

 

Akiknek a luxus önmagában snassz

 

Nem hagyható ki a sorból az egyik legdrágább, ugyanakkor nem a szolid elegancia jegyében építtetett luxusszálló, a Sky Villa Palms Resort sem. A vegasi lebegő lakosztály úszómedencéből a legpazarabb, neonba burkolt felhőkarcolókra nyílik kilátás. A lakosztály gazdagon felszerelt mindennel, ami az önfeledt vegasi szórakozáshoz nélkülözhetetlen: saját bár, a pókerasztal, a beltéri vízesés és a többszemélyes pezsgőfürdő.

A legpazarabb azonban kétségkívül a párizsi V. György Four Seasons Hotel, amelynek szobáit múzeumba illő, már-már túlzsúfolt igényességgel rendezték be. A 18. és 19. századi festmények és bútorok hatására az ember csak azt várja, mikor kerítik körbe álmában egy piros bársonykötéllel, fotózni tilos felirattal. A tágas márvány fürdőszobában – ahol gőzfürdő, szauna és bejárható öltöző is található – egészen átszellemülhetünk, olyannyira, hogy nem is fogjuk érteni, mit keres ott az ünneprontón modern okostelefonunk.

Akinek azonban a luxusfelhozatal egyike sem hangzott eléggé extrémnek, felfedezheti a Fidzsi-szigeteken hamarosan megnyíló víz alatti Posseidon Resort üvegbungallóit, vagy napi 52 millió forintnak megfelelő dollárért kibérelheti a Lover’s Deep Luxury Submarine Hotelt, avagy a valódi tengeralattjáróban kialakított luxus rezidenciát. Esetleg eltölthet pár napot a skót Shieldhill Castle-ben, ahol állítólag egy szürke ruhás hölgy szelleme kísért éjszakánként.

 

Sztárok, akik gumiszobának nézték a hotelszobát

 

Attól, hogy valaki híres, és képes kifizetni egy elit lakosztályt, még nem biztos, hogy viselkedni is tud vagy akar benne. Erre a legjobb és leghíresebb példa a Rolling Stones két tagja, Keith Richards és Bobby Keyes, akik 1972-ben nemes egyszerűséggel kihajítottak egy televíziót a Hyatt West Hollywood Hotel 1015-ös szobájának ablakából. A történet szépségéhez hozzátartozik, hogy ez a szoba a 10. emeleten volt, a turnétársaságot pedig a Led Zeppelin és a The Who alkotta. Az utóbbi banda énekese, Keith Moon utána a saját ablakából is kivágott egy tévét, nyilván a szimmetria és a baráti összetartás jegyében. A velük utazó híres fényképésznek, Robert Franknek hála, az egész huliganista bacchanália megmaradt az utókornak a Cocksuckers Blues című turné-dokumentumfilmben.

A legbizarrabb hoteldekadencia-díj győztese azért mégis Axl Rose, a Guns N' Roses énekese, aki 2006-ban megharapta egy biztonsági őr lábát a stockholmi Berns Hotelben.

 

Állítólag a – természetesen mattrészeg – frontember éppen egy nővel ordítozott a hallban, hogyan merészeli bámulni őt, amikor a biztonsági személyzet közbeavatkozott.

Nem kell rocksztárnak sem lenni ahhoz, hogy a legnevesebb hotelok kitagadjanak. Britney Spears, Paris Hilton, Lindsay Lohan, Mariah Carey, Naomi Campbell és a megboldogult Amy Winehouse – agresszióval, drogokkal és allűrökkel – mind elérték azt a kétes dicsőséget, hogy az intézmények igazgatói egy vastag fekete filccel áthúzzák a nevüket a foglalási listán.

La femme La femme cikke 2022. július
címkék:
Luxus | Szállodák | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.