"Számtalan díjat tudhat magáénak a 17 éves ifjú. Élvezi, hogy szinte minden formában foglalkozhat az irodalommal, a magyar nyelvvel, és tevékenységét még pódiumokon is népszerűsítheti."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Bánki Benjámin

Versmondó, költő, slammer

Számtalan díjat tudhat magáénak a 17 éves ifjú. Élvezi, hogy szinte minden formában foglalkozhat az irodalommal, a magyar nyelvvel, és tevékenységét még pódiumokon is népszerűsítheti.

Közgazdász édesapja imádja a verseket, gondolta, fiaival is megszeretteti őket. Benjáminnal és öccsével rendszeresen verses CD-ket hallgattatott, már kisiskolás korukban. Egyetértett vele az angoltanár édesanya is, így a pécsi családban örültek, hogy a túlságosan mozgékony fiúkat egy időre sikerül a lemezjátszó elé ültetni. „Elsősorban Latinovits-lemezeket hallgattunk, számomra ő az örök kedvenc. Kezdetben kicsit kötelező jellegűnek tűnt a vershallgatás, de egy idő után már átfordult nagy-nagy szeretetbe” – emlékezik. Ma is kicsit fájón gondol vissza arra, hogy az általános iskolában még nem jutott tovább versmondásban az „osztálykimittudból” az iskolai döntőbe, igaz, nyolcadik osztályban már a Szép magyar beszéd országos verseny Kazinczy aranyjelvényese lett, majd megnyerte a Baranya megyei szavalóversenyt.

 

Később kárpótolták a további díjak, melyeket az immáron Pécsi Tudományegyetem Gyakorlóiskolájának tanulójaként az első három gimnáziumi éve alatt nyert. Még felsorolni is sok őket, de azért álljon itt néhány elismerés. 2016-ban a Kaleidoszkóp Nemzetközi VersFesztivál díjasa lett. Több száz pályázó közül választották ki és hívták meg 2016 tavaszán a Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázat sárvári irodalmi táborába, idén pedig a Kárpát-medencei Madách–Mikszáth vers- és prózamondó versenyt nyerte meg. A Kismenők című televíziós tehetségkutató versenyen egy ország ismerhette meg tudását.

 

 

Sokat olvas, főleg magyar irodalmat. Kedvenc költői Szilágyi Domokos, valamint Lackfi János: „Ő sem az a zárkózott típus, ő is minden médiafelületet megragad, hogy továbbítsa üzenetét.” Bánki Benjámin 12 éves korában kezdett el verset írni: „Mindennap törekszem arra, hogy olvassak, és írjak sorokat, mert meg szeretném mutatni, ami bennem van. Mindennek, ami körülvesz minket a világban, megvan a maga líraisága és szépsége, ezek foglalkoztatnak, amikor verset írok.” Ifjú költőként sem maradtak el a díjak. 2015-ben a Magvető Kiadó Költőállomás pályázatán szabadvers kategóriában lett első. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Felfedezettjeink pályázatán közönségdíjas lett. Tavaly pedig elnyerte a Nemzet Fiatal Tehetségeiért program ösztöndíját. Belekóstolt a slam poetry előadói műfajába is: 2015-ben a Ki Mit Tube online videoverseny abszolút nyertese lett.

 

A La femme 50 tehetséges magyar fiatal programjában határozott célja van: „Szeretnék olyan társakat találni, akik teljesen mással foglalkoznak, mint én, mégis tudnánk közös produkciót létrehozni. Azt is szeretném, ha még többen megismernének. Szeretném, ha mentorom egyszerre tudna nekem tanácsot adni, miként lehetnék jobb, s segítene pályám menedzselésében.”

 

Jövőre érettségizik. Egyetemen szeretne tanulni, de még bizonytalan, merre is tovább. Csak egyben biztos: „A jövőben is szeretném ápolni a magyar nyelvet, terjeszteni a magyar kultúrát, közelebb vinni a diákokhoz, mindenkihez.”

Lackfi János
"Beni a papíron is jól bánik a szavakkal, és közönség előtt se jön zavarba. Márpedig ilyen irodalmárokra szükség van. Beninek az egyensúlyt kell megtalálnia színi és írói énje közt, s akkor játszva elbírja azt a terhet is, hogy már most ismert ember!"