"Mindig azzal foglalkozott, ami igazán érdekelte, például búvárkodással, keleti kultúrákkal, képző- és iparművészettel, a Mediterráneum történelmével, régészettel. Nem akart..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Böszörményi Edit

Régész a vízben!

Mindig azzal foglalkozott, ami igazán érdekelte, például búvárkodással, keleti kultúrákkal, képző- és iparművészettel, a Mediterráneum történelmével, régészettel. Nem akart egyikkel sem felhagyni, és így jutott el a tengeri régészethez.

Lényegében a Debreceni Búvárklubban nőtt fel Böszörmányi Edit, uszonyos és búvárúszóként versenyzett. Édesapja és édesanyja is barlangászott, de az ő karrierjének anyukája volt az energizáló motorja, aki nem tudott úszni, és éppen ezért szerette volna, hogy Edit megtanuljon.

 

Elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi Karát, amit ugyan több külföldi ösztöndíjjal megalapozott, de még így is nagyon papírszagúnak érzett, ezért aztán átnyargalt a Southamptoni Egyetemre, ahol a régészeten keresztül megismerkedett a geológiával, a molekuláris biológiával, a paleontológiával. Rengeteg olyan területre nyert bepillantást, amelyek itthon nem tipikusan a bölcsészképzés részei.

 

Ezt fontosnak is tartja hangsúlyozni a tengeri régészetről tartott előadásai során, mert szeretné, ha a fiatalok tisztában lennének azzal, hogy milyen színes a továbbtanulási lehetőségeik skálája, és nem csupán az a húsz szak létezik, amelyről hallottak. „Szerencsés az időzítésünk nekünk, fiataloknak, mert egyre több lehetőségünk van. Számomra ilyen lehetőség a tengeri régészet. Minden alkalommal rajongással kezdek egy új projektbe, és a jövőben kutatni, illetve tanítani szeretnék” – mondja.

 

Fő kutatási területe, a Délkelet-Ázsiai országok víz alatti kulturális öröksége, Vitenamot, Thaiföldet és Kambodzsát vizsgálta az esettanulmányaiban. A korábban Indonéziában szerzett ismereteit szeretné továbbfolytatni a PhD tanulmányai során is az archeometria irányában. Most ehhez keres iránymutatást a La femme 50 tehetséges fiatal programjának segítségével, hiszen kicsit elveszve érzi magát ezen a még felfedezetlen terepen.

 

„Alapvetően nem azt nézem, hogy egy adott témát hol tanítanak, hanem azt keresem, hogy kihez köthetők olyan kiemelkedő kutatások, amikhez kapcsolódni szeretnék, és ő melyik egyetemen oktat, mert én abba az intézménybe szeretnék bejutni, ahogyan ez a mester diplomám megszerzésénél is történt. Sosem egy helyhez kötődöm, hanem azt tartom szem előtt, hogy mit akarok csinálni, és a világ végére is elmegyek érte” – nevet a szabadságot mindenekfelett kereső Böszörményi Edit, aki a városi maratont is csak városnézésnek, egy tó körbefutását is kirándulásnak tekinti, miközben országos bajnok ultramaraton-futó – hogy végül ezt ki ne felejtsük.


"A mentor személye még nem végleges. "