"Fernando de Noronhat sokan nemes egyszerűséggel csak az Atlanti-óceán Galapagosának hívják"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Az Atlanti-óceán gyöngyszeme

Fernando de Noronhat sokan nemes egyszerűséggel csak az Atlanti-óceán Galapagosának hívják

Egyeseknek a Jurassic Park, másoknak a doveri fehér sziklák jutnak eszébe az édeni hely láttán. A sziget nevét egy 16. századi portugál nemesről kapta, aki valójában sosem tette be ide a lábát. Féltve őrzött titkai mostanra nyitva állnak a turisták előtt is. Az UNESCO Világörökségének egy darabja ma az ökoturizmus része, így szigorú környezetvédelmi politika jellemzi. Ha erre a gyönyörű vidékre szeretnénk utazni, jó előre le kell foglalnunk a nyaralást, mivel a helyi erők nagyban szabályozzák az itt megforduló turisták számát és az itt eltölthető időt. A szigeten mindössze 420 turista tartózkodhat egyszerre, emellett érkezéskor köteles mindenki úgynevezett természetvédelmi adót fizetni, melynek kiszámítása aszerint történik, ki hány napot tölt ott. 

 

Sötét titkok


A 21 vulkanikus szigetből álló csoport több mint 480 kilométerre található Pernambuco fővárosától, Recifétől. A magas partokat kisebb-nagyobb öblök és zátonyok tagolják. A fő sziget alig több mint 10 kilométer hosszú és 3,2 kilométer széles. Sokak még börtönszigetként ismerik, ahonnan lehetetlen megszökni, mivel korábban a hatóságok mit sem törődve a környezeti következményekkel, bűnözőket deportáltak ide. Akkoriban folyamatosan irtották az erdőket, hogy a rabok ne tudjanak tutajt vagy más szökési eszközt előállítani. 

 

Bámulatos élővilág


Ma a sziget növény- és állatvilága, különösen madárpopulációja nagyon gazdag. A sziklás zátonyok a tengeri madarak hatalmas kolóniáinak élőhelyei. A szigetek vizei a világ legnagyobb delfinlelőhelyei. Minden délután több száz trópusi delfin hagyja el a védett öblöket, hogy a mélyebb vizekben vadásszon. A Dolphin Bay nevű parton közvetlen közelből figyelhetjük meg ezeket a csodálatos állatokat természetes környezetükben.

Ahogyan a delfinek, a teknősök is szigorúan védett állatnak számítanak. Minden novemberben több mint száz zöldtengeri és veszélyeztetett sólyomcsőrű tengeri teknős érkezik Praia da Leão parthoz, hogy párosodjon. December és május között a strandot tilos látogatni, mivel ebben az időben rakják le az állatok tojásaikat.  Fernando de Noronha igazi búvárparadicsom: a megannyi delfin és teknős mellett a vizek sokféle különleges halnak és több mint 16 cápafajnak adnak otthont.

La femme La femme cikke 2024. május
címkék:
Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.