"A Földközi-tenger keleti részén létezik egy sziget, amelyet sokszínű kulturális öröksége, tengerpartjai és 9000 éves múltja tesz kihagyhatatlanná. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A napfény és szerelem szigete

A Földközi-tenger keleti részén létezik egy sziget, amelyet sokszínű kulturális öröksége, tengerpartjai és 9000 éves múltja tesz kihagyhatatlanná.

A legenda úgy tartja, hogy élt egyszer egy isten, Uranosz, aki szégyellte a gyermekeit, ezért a föld mélyére száműzte őket. Szerető édesanyjuk azonban egy nap megelégelte férje kegyetlenségét, és úgy határozott, bosszút áll rajta. Fiát, Kronoszt bízta meg a feladattal, aki egy váratlan pillanatban gyémántsarlójával megszabadította apját a férfiasságától, melyet a tengerbe hajított. Ekkor történt, hogy a habokból kiemelkedett Aphrodité, a szépség és szerelem istennője, aki kagylóba szállt, majd útnak indult a tengeren. A délkeleti szél végül egy apró szigethez sodorta. Miután Aphrodité kilépett a partra, amerre járt, lába nyomán csodás növények és fák keltek ki a földből. Ez az apró sziget volt Ciprus, mely  három kontinens (Európa, Ázsia, Afrika) találkozásánál fekszik, a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete Szicília és Szardínia után. 

 

 

A megosztottság szigete


A bronzkor idején Ciprus valóságos kereskedelmi központtá vált, ahol a Kelet találkozott a Nyugattal. Ezekben a korai években a sziget gyümölcsöző kapcsolatokat alakított ki szinte minden környező kultúrával, és látványos fejlődésnek indult, végül pedig jelentős hatalomra tett szert a Földközi-tenger térségében. Ciprus történelmi jelentősége és helyzete egyértelműen túlnőtt apró méretén. Természeti adottságai és kedvező pozíciója hódítók tömegét vonzotta ide: föníciaiak, asszírok, frankok, velenceiek, törökök és britek mind hagytak nyomokat a szigeten. A római színházak és villák, bizánci templomok és kolostorok, középkori várak, török mecsetek és őskori települések azt bizonyítják, hogy Ciprus számos hódítási kísérlet tárgya volt.

 

A megosztottság a mai napig érezhetően jelen van, ami külön egzotikum a látogatók számára. A hosszan tartó török uralom után Ciprus 1878-ban brit kézre került, és 1925-től egészen 1960-ig koronagyarmat volt, így ma a szigeten szinte mindenki beszél angolul, baloldali a közlekedés, és a státuszszimbólum továbbra is a Bentley. Brit katonák a függetlenség kivívása óta is állomásozhatnak a sziget egyes részein, az alkotmányban pedig rögzítették a görög közösség és ciprusi török kisebbség 70–30%-os részesedését a hatalomból. A megosztottságot csak tovább erősíti, hogy 1983-tól a sziget északi része az Észak-ciprusi Török Köztársasághoz tartozik, ám ezt az országot ez idáig egyedül Törökország ismerte el hivatalosan. Mindezek ellenére Ciprusnak valahogyan mégis sikerült megőriznie görögös identitását, sokoldalúságának, illetve természeti szépségeinek köszönhetően a turisták körében is kedvelt úti céllá változott.

 

Édeni tengerpartok és egy kis történelem


Ebből a sokszínűségből kaphattunk némi ízelítőt ciprusi utunk során, mely végül megcáfolta azt az általánosan elterjedt tévhitet, miszerint a szigetet csupán tengerparti pihenés céljából érdemes látogatni. Persze akit mégis elsősorban az itt található strandok vonzanak a szigetre, az sem fog csalódni. Az első napon Agia Napával ismerkedhettünk meg. Kristálytiszta víz, csodálatos, fehér homokos tengerpartok – ez az, ami az itt található strandokat jellemzi. Ezen a partszakaszon található a világszerte méltán híres Nissi Beach, melyet sekély, áttetsző, türkizkék vize tesz igazán különlegessé. Tökéletes azok számára, akik szeretnek a sekély tengerben hosszan besétálni, miközben gyönyörködnek a táj magával ragadó látványában.

 

 

Agia Napa az ifjúság kedvelt célpontja, a vibráló éjszakai életnek és a szórakozóhelyek sokaságának köszönhetően. Tömegével sorakoznak egymás mellett a tavernák, bárok, éttermek, illetve klubok. Nyáron fiatalok hömpölygő tömegére és főképp hangos bulikra számíthatunk Agia Napán. Nehéz elképzelni, hogy ezen a részen, melyet most szállodák népesítenek be, 1974-ig egyetlen hotel sem állt, csupán végtelen krumpliföldeket lehetett látni. 1974 után, amikor a turisztikai központ funkcióját korábban betöltő Famagusta  török megszállás alá került, tulajdonosaik elkezdték a krumpliföldeket értékesíteni, majd szép lassan kialakult a ma ismert Agia Napa üdülőhely. Az első szállodák között volt a 70-es években épült, négycsillagos Nissi Beach Resort, a Földközi-tenger egy magánpartszakaszán. Igazi üdülőparadicsom, egyedülálló, 100 000 m²-es trópusi kertjének és széles, homokos tengerpartjának köszönhetően, melyet nagyméretű édesvizű medence, pool bar és különböző sportolási lehetőségek tesznek teljessé. A kilátás a főépület szobáiból is lenyűgöző, ám még így is elmaradnak a kert exkluzív bungalói kínálta látványtól, hiszen ezek csupán egy karnyújtásnyira fekszenek a tengertől. Ha Agia Napán járunk, ne hagyjuk ki az 1530 körül alapított Agia Napa-kolostort sem, mely Ciprus egyik legrégebbi és legszebb kolostora. A barlang köré épült 15. századi velencei épület gyönyörű fákkal szegélyezett udvarában olyan érzésünk támad, mintha megállt volna az idő. Boltíves tornácai, ősi épületegyüttese azt a kort idézi, amikor Agia Napa még csupán egy álmos kis halászfalu volt.

 

 

Agia Napa központjától mindössze 10 perces autóútra található a Greko-fok, az egyik legtökéletesebb hely az aktív kikapcsolódásra vágyóknak, akár biciklizni akarnak, akár szikláról ugrálni vagy búvárkodni. Ez a rész természetvédelmi terület, így az utazót 400 hektáron sértetlen természet fogadja. A festői tájnak, a barlangoknak, a fáknak és a mélykék víznek köszönhetően a fotózás szerelmesei egyszerűen rajonganak Ciprus ezen részéért.

 

Persze nem Agia Napa tengerpartja az egyetlen jó választás, innen nem messze, Protarasz üdülőfalujában sem fogunk csalódni. A Fügefa-öböl Protarasz legismertebb strandja. Kristálytiszta, kékeszöldes vizével, finom homokos partjával és vadregényes, sziklás környezetével magával ragadó látvány. Az előkelőbb Protarasz már nem annyira a bulizni vágyók célpontja, sokkal inkább a fiatal párok, a családosok és az idősebbek körében kedvelt nyaralóhely. Ez a falu is 1974 után épült ki, és hasonlóan nagy népszerűségnek örvend, mint Agia Napa az aranyhomokos öblöknek köszönhetően.

 

 

Nyugat felé, Paphosz irányába haladva már sziklás, kavicsos strandokat láthatunk. Errefelé találjuk a legendás Petra tu Romiut, azt a helyet, ahol a monda szerint Aphrodité kiemelkedett a habokból. A lenyűgöző szépségű vad táj teszi ezt a partszakaszt igazán közkedveltté Cipruson. A strand igencsak csábító, ám a hullámzás és az áramlatok miatt érdemes óvatosan fürdeni. A gyanútlan turista rossz időben, a feltámadó hullámzásban könnyen a tenger áldozatává válhat. A partszakaszhoz számos monda és történet fűződik. Ilyen többek között, hogy aki szív alakú követ talál a parton, arra örök fiatalság és örök szerelem vár. De elterjedt az a legenda is, mely szerint azok a párok, amelyek közösen háromszor körbeússzák Aphrodité híres szikláját, elnyerik az örök szerelmet, és mindörökre együtt maradnak.

 

 

Paphosz mindenki számára tartogat valami különlegeset, nem véletlen, hogy 2017-re elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet. Festői vidékek, kozmopolita üdülőhelyek, romantikus kikötő, műemlékek, érintetlen természetvédelmi területek, széles strandok, part menti öblök kínálnak nyugalmat és szórakozást egyszerre. A régióban egy időben élvezhetjük a part menti területeket és a hegyvidéki tájakat, miközben ízelítőt kapunk a sziget kultúrájából a világhírű régészeti lelőhelyeknek köszönhetően. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Régészeti Park, közel a tengerhez, az ókori város romjait tárja fel. A legtöbb lelet a római korból származik. Az itt található római villák padlómozaikjai világhírűek, eredetük a 3. századba nyúlik vissza, mindegyik a görög mitológia egy-egy jelenetét ábrázolja. Az elsőt 1962-ben fedezték fel állítólag Dionüszosz házában. A Régészeti Park emellett olyan különleges látnivalóknak ad még otthont, mint az agora, avagy a település hajdani főtere, vagy az ősi Odeon Színház. De Paphoszon a világörökség részét képező Királysírok is a kötelező látnivalónak számítanak.

 

 

Az itt található St. George Hotel egyike a régió legszebb szállodáinak,  mindössze pár percre Paphosz festői kikötőjétől. Kifinomult, modern enteriőr jellemzi, továbbá különböző pihenési és szórakozási formák teszik lehetővé a teljes kikapcsolódást. A homokos apró kavicsos strand és gyorsan mélyülő, mólóval védett terület, ideális az úszás szerelmesei számára. A napfény és a kék tenger találkozása csodálatos látványt, és tökéletes kikapcsolódást kínál. Ideális kiindulási pont búvároknak a Korall-öböl tengeralatti élővilágának felfedezéséhez, és az Akamasz-félsziget nemzeti parkjának meglátogatásához. 

 

 

Innen pár kilométerre az Akamasz-félsziget is megér egy látogatást, a sziget ezen része igazi természetes vadon, zord partvidék és homokos öblök váltogatják egymást egy lélegzetelállító szépségű területen. Itt a túraösvények hálózata lenyűgöző kilátást kínál a Földközi-tengerre. Felfele haladva az ösvényeket szentjánoskenyérfák, eukaliptusz, boróka és fenyőfák szegélyezik, és gyönyörű kirándulóhelyekre bukkanhatunk. Egy kis túraösvény végén húzódik meg a sűrű növényzettel körbevett természetes barlangfürdő, melyben maga a szerelem istennője fürdött egykoron. A legenda úgy tartja, hogy errefelé találkozgatott egymással Aphrodité és szép kedvese, Adónisz.

 

Ha az Akamasz-félsziget közelében szeretnénk megszállni, a közeli Latchi régió számos pihenésre alkalmas hotelt kínál az ideérkező számára. Az egykor apró halászfalunak napjainkban megnőtt jelentősége, mindemellett mégis sikerült megőriznie egyedi báját, romantikus hangulatát. Mára láthatóan Ciprust is elérte a meditációs központok sikere. A Zening Resort wellness- és relaxációs központ igazi kikapcsolódást nyújt. Festői környezet, jóga és meditáció, pihentető wellness-kezelések, egészséges házilag készített ételek várják azokat az idelátogatókat, akik szeretnének egy kis időre elszakadni a stresszes hétköznapoktól. A szálloda minden szobáját és lakosztályát a természet ihlette, a mediterrán finomságokhoz a hozzávalókat maguk termesztik, és az étlapon a vegán és vegetáriánus vendégek is könnyen találhatnak maguknak kedvükre való fogásokat. Itt minden a pihenésről és a kikapcsolódásról szól.

 

Városi élet


Ciprus fővárosa, Nicosia nem annyira a szépsége, mint inkább megosztottsága miatt érdekes. A sziget közepén fekvő város egyértelműen a legnagyobb Cipruson, nemzetközi üzleti és pénzügyi központ, egyben az egyetlen kettéosztott főváros a világon. A két évvel ezelőtti ciprusi bankválság nemigen érezteti hatását a mindennapokban. Mindenki gépkocsival közlekedik, ezért viszonylag fejletlen a tömegközlekedés. Az egészségügy irigylésre méltóan jó, ennek és a mediterrán étkezésnek köszönhetően a várható ciprusi átlagéletkor a világon az egyik leghosszabb. Az 1974-es török megszállást követően a harcok két részre tagolták a szigetet, melynek északi részét a török ciprióták, déli részét görög ciprióták lakják. A sors különös fintora, hogy a demarkációs vonal a fővárost is kettészeli. Az északi és déli részek között elhelyezkedő ütközőzónában az ENSZ békefenntartó erői járőrőznek. Különösen szomorú látvány a csillogó főutcából betekintve a hordókkal, kerítéssel, illetve szögesdróttal elzárt semleges terület, egy utcasor Nicosia szívében, amelyre régóta sem görög, sem török ciprióta nem lépett be. Mostanra a határ a turisták előtt is nyitva áll, számítsunk azonban arra, hogy a görög területre való visszatérve egy-egy olcsón vásárolt árut könnyen elkobozhatnak tőlünk. A görög ciprióták ugyanis minden héten más árut tesznek tiltólistára, vélhetően a törökök bosszantására, így ezt nem árt figyelemmel kísérni, amennyiben vásárlásra adjuk a fejünket.

 

Ciprus második legnagyobb városában, Limassolban találjuk a Földköz-tenger egyik legforgalmasabb kikötőjét, mely egyúttal a sziget legnagyobb kikötője is. Limassol hangulatos kozmopolita település,  a helyi borászati iparág központja, ahol a helyiek imádnak szórakozni. Nem véletlen, hogy itt fesztivál fesztivált, karnevál karnevált követ. A kikötőben egymást érik a kávézók, éttermek és bárok, így ha erre járunk, érdemes egy finom ciprusi kávéra betérni, miközben gyönyörködünk az elénk táruló tenger látványában.

 

 Rejtett kincsek a Troodos-hegységben


Ciprus sokszínű természetéhez hozzátartozik, hogy míg nyáron a tengerparton pihenhetünk, addig télen a hegyekben síelhetünk. A monda szerint a vulkanikus eredetű Troodos úgy emelkedett ki a földből, mint Aphrodité a habokból. Ezen a festői hegyes-völgyes vidéken megannyi kis hangulatos falu várja, hogy felfedezzük. A friss hegyi levegő menedéket nyújt a helyieknek a nyári forróság elől, ezért az itt élők előszeretettel választják a Troodost üdülés céljából. A bűbájos szőlőskertek, macskaköves kis utcák, illetve teraszos lejtők a táj meghatározó részei. A 700 méter magasan fekvő Omodost kanyargós utcák, narancs- és citromfák és a helyiek vendégszerető gondoskodása jellemzi. Ebben a kis faluban biztosan akad olyan helyi lakos, aki megpróbál beinvitálni minket, hogy tekintsük meg otthonát, vagy kóstoljuk meg ciprus egyik különlegességét, a házi készítésű édes ciprusi mazsolabort.

 

A Lania nevű kis falu, mely a Commandaria desszertbor-gyártásáról híres, egy másik rejtett gyöngyszem a Troodosban. A falu állítólag Dionüszosz, a bor istenének lányáról kapta a nevét. Az 575 méteres tengerszint feletti magasságból nagyszerű kilátás nyílik a dimbes-dombos tájra.

 

Ciprus tehát jóval többet nyújt a fehér homokos tengerpartoknál vagy a görögös életérzésnél. Ez az a sziget, ahol még novemberben is úszni lehet a tengerben, napozni a parton, kirándulni a hegyekben, miközben betekinthetünk a letűnt korok, városok titkaiba. Kiváló ételek, és italok, sokszínű környezet, mítoszok és szerelem, amerre csak nézünk: ez Ciprus! 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2018. július
címkék:
Történelem | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.