"Egyre többet hallani a meseterápiáról mint gyógyítási módszerről. Miről van szó pontosan?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Gyógyítás történetekkel

Egyre többet hallani a meseterápiáról mint gyógyítási módszerről. Miről van szó pontosan?

Gyermekkorunkban a nap egyik legmeghittebb, legvarázslatosabb része az esti mese. Leszáll az est, minden elcsendesül, és végre odabújunk szeretett szüleinkhez, akik álomillatú mesékkel próbálnak minket átsegíteni a pihenés országába. Persze az elalvást még próbáljuk elodázni, „Anya, csak még egy utolsót” – kérleljük megannyiszor. Mesélni persze nem csak este lehet, és nem csak gyermekkorban. A gyermekeknek, de a felnőtteknek is nagy szükségük van varázslatra, királyokra, királylányokra, titkos ajtókra, égig érő fák tövében megbúvó titkokra. A csodára mindannyian vágyunk, bár – legyünk őszinték – csodák leginkább a mesékben vannak.

 

A mesében a jó győzedelmeskedik a rossz felett, és boldogan élünk, míg meg nem halunk. Mindemellett a mese sokszor egyfajta allegorikus megtestesülése egy adott élethelyzetünknek, lelkiállapotunknak, feldolgozandó fájdalmunknak, hiszen a mesehősök is csak az Életet élik, akárcsak mi, földi halandók. A mese valódi elixír, gyógyír a sebekre, kényeztetés a léleknek. A meseterápia mint alternatív gyógyítási módszer – a művészetterápia egyik ágaként – egyre erőteljesebben épül be a köztudatba, egyre többen alkalmazzák releváns gyógymódként, bár hatékonyságát a mai napig sokan megkérdőjelezik. Lássuk, mit tudhatunk erről a terjedőben lévő módszerről.

 

Szelíd és szép gyógymód

 

Szakértők szerint a meseterápia számtalan lelki probléma – szerelmi bánat, gyász, különböző elfojtott szorongások – feloldására szolgálhat hatékony gyógyírként, de alkalmazták már kómás betegek gyógyításában is. Az eljárás pártolói szerint azonban nemcsak lelki, de fizikai bajokra is hatásos gyógyír lehet. A módszer elvileg bármilyen korosztály tagjainak körében alkalmazható, de leginkább a húsz és ötven év közöttiek körében népszerű – ám az is előfordult már, hogy a terápiát újszülött kisbabáknál alkalmazták sikeresen. Hazánkban a meseterápia legfőbb képviselője Boldizsár Ildikó, aki egyben a Metamorphoses meseterápiás módszer megalkotója is. Számtalan könyve, publikációja jelent meg a témában, folyamatosan kutatja a meseterápiában rejlő lehetőségeket, és maga is aktívan részt vesz a mesékkel zajló gyógyításban.

 

Már az elején fontos leszögezni, hogy a meseterápia tematikájába ne keverjük bele a különböző televíziós csatornákon látható digitális retteneteket, itt elsősorban a mese ősi formájával dolgoznak. A módszer lényege, hogy terapeuta és a páciense együtt megkeresi az adott probléma mesebeli megfelelőjét, párját, és azon keresztül próbálják megtárgyalni, feloldani az adott blokkot. A mesék több ezer éves, kódolt üzeneteket tartalmaznak, amelyek egyfajta kollektív tudatalattiban gyökereznek. Érdemes megemlíteni, hogy a mese eredetileg felnőtt műfaj volt, amelynek elsődleges célja a tanítás, a nevelés volt. Az ősi felnőttmesék segítettek rávilágítani a jó és rossz közötti különbségre, és segítségünkre voltak abban, hogy életünkben, illetve különböző élethelyzeteinkben ráleljünk a helyes irányra. Aztán pár száz évvel ezelőtt a mesék kikoptak a felnőttek életéből, és a gyermeki lét, illetve az elalvás előtti rituálé privilégiumává lettek. Azzal, hogy a mese kiszorult a felnőttek életéből, egyben egyfajta elfojtási folyamat is kezdetét vette: akárcsak a felnőtt Pán Péterről szóló filmben a főhős, a valós életben az átlagfelnőtt is megfeledkezett a gyökereiről, és szép lassan elhagyta azt a képességét, amelynek segítségével megérthette a mesék valós üzenetét.

 

Mesék személyre szabottan

 

Akárcsak a nyugati gyógymódok esetében, a művészetterápiás módszerekben – következésképpen a meseterápiában – is, a kulcsszó a személyre szabottság. Minden ember, minden lélek különböző, és különböző gondokkal küzd, így a gyógymódok sem lehetnek univerzálisak. A meseterápiáról is elmondható, hogy minden problémás élethelyzetnek megvan a maga mesebeli párja, így első körben ezt érdemes megkeresni. Boldizsár Ildikó szerint a páciens és a mesehős közötti legfőbb különbség az, hogy míg a páciens keresi a válaszokat a problémára, addig a számára kiválasztott mese hőse már rendelkezik a válaszokkal. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, gyógyítani egyaránt lehet magyar népmesékkel, az Ezeregyéjszaka meséivel, Csipkerózsikával, a három kismalaccal… minden mese hordoz magában olyan kódolt üzenetet, amely valahol a nagyvilágban valakinek a segítségére lehet. Persze a megfelelő mese megtalálása komoly kutatómunka eredménye.

 

A meseterápiában – és minden egyéb alternatív gyógymódban – lehet hinni és nem hinni. Egy dolog azonban biztos: ha visszatekintünk a gyermekkorunkra, látnunk kell, hogy az abban a néhány varázslatos évben megismert történetek nélkül az életünk sokkal, de sokkal szegényebb lenne.

Hernádi-Bozi Eszter Hernádi-Bozi Eszter cikke 2021. október
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.