"Földünk méltán híres nemzeti parkjai felejthetetlen élményt kínálnak a természet szerelmesei számára. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A természet őrzői

Földünk méltán híres nemzeti parkjai felejthetetlen élményt kínálnak a természet szerelmesei számára.

A nemzeti parkok a Föld természeti kincseinek őrzői. A védett területeknek köszönhetően van esély arra, hogy az emberiség még hosszú időn keresztül gyönyörködhessen a különböző országok festői tájaiban, illetve változatos növény- és állatvilágában. Történetük egészen 1872-re nyúlik vissza, amikor Ulysses S. Grant elnök aláírta a Yellowstone Nemzeti Park védelméről szóló törvényt, mellyel a kétmillió hektáros, gejzírekben, kanyonokban és bölénycsordákban bővelkedő területet nemzeti parkká nyilvánították. A cél az volt, hogy a kormányzati hatóságok megóvják a Yellowstone természeti csodáit az ártalmas emberi behatásoktól. Az ötlet hamar támogatókra talált, és hamarosan Ausztrália, Kanada és Új-Zéland is megalapította nemzeti parkjait. A Természetvédelmi Világszövetség (International Union for Conservation of Nature) jelentése szerint mára közel 7000 ilyen park található a világon.

 

Íme, néhány a legszebbek közül, melyeket érdemes felkeresni, ha szeretnénk megtapasztalni bolygónk természeti sokszínűségét!

 

Yosemite Nemzeti Park, USA


A Sierra Nevada hegyvonulatainak nyugati lejtőin fekvő Yosemite Nemzeti Park szintén egyike Amerika első nemzeti parkjainak, egyúttal pedig a Világörökség része. Kristálytiszta tavainak, zöldellő fenyveseinek és havas hegycsúcsainak köszönhetően képeslapra illő látványban lesz része annak, aki erre a területre látogat. A park központi része, illetve legfőbb látványossága a Yosemite-völgy, melyet égbenyúló gránitcsúcsok, fenyves erdők és lenyűgöző vízesések vesznek körül. Persze Yosemite jóval többet kínál egyetlen gyönyörű völgynél, a több mint háromezer négyzetkilométeres területet hatalmas rétek, ősi mamutfenyők, szédítő hegyek uralják. A legjobb, ha tavasszal, kora nyáron keressük fel a nemzeti parkot, amikor megkezdődik a hóolvadás. Májusban és júniusban olyan festői vízeséseknek is szemtanúi lehetünk, mint például a 739 méter magas Yosemite-vízesés, mely azonban augusztusra gyakran szinte teljesen kiszárad. A leghíresebb vízesések között találhatjuk még a Bridalveilt, a Wapamát és a Ribbont. A park talán legismertebb szimbóluma a Half Dome nevű gránitszikla, melynek megmászása igazi kihívás, a csúcsról elénk táruló lélegzetelállító látvány azonban kárpótol minden nehézségért, illetve fáradtságért. Az El Capitan a sziklamászók másik kedvelt célpontja, nem véletlenül, hiszen 2307 méter magasságával a világ legnagyobb gránitsziklája.

 

Fiordland Nemzeti Park, Új-Zéland


Az új-zélandi Fiordland Nemzeti Parkot 1952-ben alapították, és a korábbiakhoz hasonlóan szintén felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. A területen a hegycsúcsok között elterülő néma fjordok, a rohanó vízesések, a buja esőerdők és a kristálytiszta vizű tavak felejthetetlen kirándulásra csábítják az utazókat. A park legfőbb látványossága a lenyűgöző szépségű Milford Sound, melyet Rudyard Kipling a világ nyolcadik csodájaként emlegetett. A szépséges táj a filmvászonról is ismerős lehet, itt forgatták ugyanis a Gyűrűk ura-trilógia Középföldén játszódó jeleneteit. Milford Sound legkáprázatosabb látványosságai között tartják számon a két állandó vízesést: a Stirling 155 méter magasból, a Bowen kb. 162 méterről zuhan alá. A nagy esőzések alkalmával azonban száznál is több átmeneti vízesés fedezhető fel a területen, melyek őrült sebességgel zúdulnak le a sziklákon. A Milford Soundnak azonban nem csupán a felszíne lenyűgöző. Egyedi élővilágának, 690 hektáros tengeri rezervátumának köszönhetően a fjord a búvárok körében is rendkívül népszerű.

 

Canaima Nemzeti Park, Venezuela


A Canaima Nemzeti Park hárommillió hektáron terül el Venezuelában, Guyana és Brazília határán. A terület legnagyobb részét úgynevezett tepuik, vagyis különleges, lapos tetejű hegyek borítják. A tepuik egyedi biogeológiai képződmények, melyeket a geológusok mindig is különös érdeklődéssel vizsgáltak. Canaima mégsem ennek, hanem az Angel-vízesésnek köszönhetően vált híressé, mely 979 méter magasságával ma a világ legmagasabb vízesése. A nem mindennapi látványosság az amerikai pilóta és aranyvadász Jimmy Angelről kapta a nevét, aki 1937-ben fedezte fel. Az óriási magasságból lezúduló vizet, mielőtt földet érne, az erős szél párává változtatja. A csodák sora azonban itt még nem ér véget, ugyanis a Canaima Nemzeti Park hatalmas lagúnáknak, sűrű dzsungeleknek, vizes élőhelyeknek és olyan gyönyörű fennsíkoknak ad otthont, mint ami például a híres Roraima-hegyen is található.

 

Triglav Nemzeti Park, Szlovénia


Szlovénia egyetlen nemzeti parkja, a Triglav Nemzeti Park gyönyörű alpesi vidék az ország északnyugati sarkában, a Júliai-Alpokban. A terület közepén helyezkedik el a 2864 méter magas Triglav, az ország legmagasabb hegycsúcsa. A Bohinji-tónak nincs sziget a közepén templommal, mint Bledben, de messze nyugodtabb és csöndesebb. Ez a festői tó Szlovénia legnagyobb állandó természetes tava, melyet gleccserek formáltak, és morénák vesznek körül. Megszállhatunk a falu melletti faházak egyikében, túrázhatunk a környéken, vagy kajakozhatunk a hegyekkel körülvett kristálytiszta vizű tavon.

 

Serengeti Nemzeti Park, Tanzánia


Tanzánia legrégebbi és legnépszerűbb nemzeti parkja a Serengeti Nemzeti Park a Világörökség része, egyúttal pedig Afrika különleges és sokszínű állatvilágának kedvelt találkozópontja. A kopár szavanna egy körülbelül 30 ezer négyzetkilométeres síkságon fekszik, és Kenya déli határáig terjed. Minden évben több százezer gnú, zebra és Thomson-gazella vonul át ezen a területen, de gyakran találkozni bivallyal, elefánttal, zsiráffal, impalával, oroszlánnal, valamint leopárddal is a nemzeti parkban.

Barta Zsolt Barta Zsolt cikke 2022. június
címkék:
Nemzeti Parkok | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.