"A hófödte Lappföldön egy igazi téli mesevilág és a Mikulás birodalma vár ránk. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Téli csodaország

A hófödte Lappföldön egy igazi téli mesevilág és a Mikulás birodalma vár ránk.

Szikrázó hófödte táj, sűrű fenyőerdő, színpompás esti égbolt, tiszta levegő. Ezekkel a szavakkal jellemezhetnénk a Skandinávia északi részén található Lappföldet, melyet legtöbben egyszerűen csak a Mikulás birodalmaként ismernek. És bár látszólag teljesen logikátlannak tűnik az ötlet, hogy az európai tél beköszöntével a kontinens legtávolibb, leghidegebb vidékére utazzunk, Lappföld vonzása mégis tagadhatatlan. A látogatókat itt szinte túlvilági látvány fogadja.

 

Ez a csodálatos régió Észak-Európában, Skandinávia északi részén, négy ország – Norvégia, Svédország, Finnország, Oroszország – területén helyezkedik el. Fővárosa Rovaniemi, amely 60 ezernél kicsivel több lakossal rendelkezik. A város olyan látványosságoknak ad otthont, mint a Jätkänkynttilä híd, mely Finnország első ferdekábeles hídja, a sarkvidék történetét és jellegzetességeit bemutató Artikum Természettudományi Múzeum, valamint a télapó lakhelyeként ismert Santa Claus Village, illetve a népszerű SantaPark.

 

Lappföldön a tél áltagosan 200 napig tart, ilyenkor a hőmérséklet nappal mínusz 15 és mínusz 25 fok között alakul, de éjszakára akár mínusz 40 fokra is leeshet. Szerencsére minden évszaknak megvan a maga szépsége. Az Északi-sarkkörön túl nyáron a nap 73 napon át nem megy a horizont alá, így szemtanúi lehetünk az „éjféli nap” jelenségének. Ezzel szemben télen körülbelül 51 napon keresztül a sötétség uralja a tájat, amiért azonban a varázslatos színekben tündöklő északi fény kárpótol minket.   

A helyi őslakosok a finnugor nyelvű számik, akik már több ezer éve lakják Lappföldet. Eredetileg vadászatból és halászatból tartották fenn magukat, később pedig réntartással, rénszarvastenyésztéssel foglalkoztak. A modernizáció és a nyugati életforma azonban őket sem kerülte el, így mostanra csupán úgy 10 százalékuk követi az előbb említett évszázados tradíciót. Hagyományos környezeti, kulturális és politikai okokból az északi országok bizonyos régióiban kizárólag a számi népcsoport tagjai foglalkozhatnak rénszarvastenyésztéssel. Az intézkedés célja, hogy megőrizzék a népcsoport archetipikus értékeit és egyedi kultúráját.

 

Azok, akik elég szerencsések ahhoz, hogy egyszer eljussanak erre a gyönyörű vidékre, nemcsak a számik világát ismerhetik meg közelebbről, de Lappföld megannyi látnivalóját és izgalmas programját is felfedezhetik!

 

A legendás északi fény


A világ egyik legszebb természeti csodája minden kétséget kizáróan az Aurora Borealis, mely szeptember második felétől egészen márciusig látható a sarkvidéki égbolton. Mivel azonban az északi fény megjelenésének időpontját nehéz megbecsülni, ha biztosra szeretnénk menni, a legjobb, ha január és március között látogatunk Lappföldre! Az éjszakai égen táncoló színes fényeket kutatók szerint az Északi- és Déli-sarknál a Napból és a naprendszeren kívülről érkező, légkörbe behatoló töltött részecskék idézik elő, csodálatos show-műsorral ajándékozva meg az embereket. Érdemes részt vennünk a számtalan izgalmas északifény-szafari egyikén távol a mesterséges fényforrásoktól, mely hozzájárulhat ahhoz, hogy a megfelelő időben a megfelelő helyen legyünk. Ez kiváló alkalom arra is, hogy kipróbáljuk a motorosszános utazást, vagy részt vegyünk egy vezetett hótalpas kiránduláson! A különböző lappföldi túrák között mindenki megtalálhatja a számára tökéletes programot. Megtapasztalhatjuk, milyen érzés egy csapat husky vagy rénszarvas vontatta szánon utazni, ezáltal pedig egy kicsit elmerülhetünk a sajátos helyi kultúrában is.

 

Télapó mesebeli faluja


Bár messziről egyszerű turistacsapdának tűnik, Lappföldről mégsem távozhatunk anélkül, hogy egy kis kitérőt tennénk Mikulásfalvába. Itt a karácsonyi hangulat garantált! Az Északi-sarkkörön fekvő Mikulásfalva Rovaniemitől 8 kilométerre északra található, és számtalan egyedi élményt tartogat a látogatóknak. Barátságos hangulata és varázslatos fényei még a leghitetlenebbeket is felderítik. Itt a gyerekek megélhetik legszebb álmaikat, a felnőttek pedig lélekben ismét gyermekekké válhatnak. Míg a Mikulás irodájában beszélgethetünk és fotókat készíthetünk az igazi Télapóval, addig a postahivatalában a gyerekek megírhatják karácsonyi kívánságaikat, vagy különleges képeslapokat adhatnak fel szeretteiknek. 

 

Innen mindössze egy rövid sétára találjuk Lappföld „Disneylandjét”, a Santa Parkot. A föld alatti vidámpark az egyik legnépszerűbb turisztikai attrakció Rovaniemiben. Az érdeklődőket manóbemutatókkal, manóműhellyel, játszóparkkal, szántúrával, jégbárral, különleges karácsonyi körhintával, Télapó gasztronómiai kínálatával, valamint számtalan további szórakozási és vásárlási lehetőséggel várják. 

 

Az igazi finn szauna élménye


Az északi fény és a Mikulás mellett Lappföldnek még egy jellegzetes védjegye akad, mégpedig a szauna. A finn szaunákat a világ szinte minden részén ismerik és előszeretettel használják! Jótékony hatásait hosszú órákon keresztül sorolhatnánk. A szaunázás tökéletes alkalmat kínál a relaxáláshoz és a felfrissüléshez. A forró száraz levegő többek között segíthet a baktériumokat, illetve a vírusokat elpusztítani, felgyorsítja az anyagcserét, élénkíti a vérkeringést, méregtelenít, tisztítja a bőrt, és kitágítja a pórusokat.

 

És míg a legtöbb országban modernizálták ezt a gyógyító és szépítő módszert, addig a finnek megmaradtak a szaunázás ősi hagyományainál. Azt mondják, Finnországban több a szauna, mint személyi jármű, ennélfogva szinte bárhol és bármikor kipróbálhatjuk őket: a helyi lakásokban, szállodákban, apartmanokban, vagy akár nyilvános helyeken is. Felejthetetlen élményt kínálnak a Ylläs sícentrum szaunagondolái, melyek lehetőséget teremtenek arra, hogy szaunázás közben a magasból is megcsodálhassuk a lélegzetelállító lappföldi tájat. A faborítású lanovkákba egyszerre négyen ülhetnek be, az út pedig körülbelül 20 percig tart.

 

Jéghotelek és jeges birodalmak


Lappföldön szerencsére nemcsak szaunában, de különleges szálláshelyekben sincs hiány! Bár egy jégbarlangban töltött éjszaka a többség számára nem tűnik éppen álomüdülésnek, a jéghotelok mégis közkedvelt turisztikai attrakciónak számítanak az olyan északi országokban, ahol a körülmények lehetővé teszik a bonyolult kivitelezésű, komplex jégszobrászatot, illetve -építészetet. Persze most nem csupán egy ügyes marketing-fantázianévről van szó, a jéghotelok, híven a nevükhöz, bonyolult igluk, melyekben valóban hideg van. Ugyanakkor nem kell aggódnunk amiatt, hogy fázni fogunk, hiszen a speciális termál hálózsákoknak köszönhetően az éjszaka melegben, kényelemben telik majd.   

Az Északi-sarkkörön túl körülbelül 200 km távolságra található Lainio Snow Village autentikus lappföldi élményt kínál a kalandvágyó turistáknak. A hóból és jégből épült hotel belsejében elegáns jégbár és étterem is helyet kapott. A szobákat és a termeket különböző, jégből készült remekművek díszítik, melyeket Lappföld tehetséges jégszobrászai gondos precizitással faragtak ki. A hotel minden évben átalakul, időről időre változtatja méretét, formáját és belső berendezését, így biztosak lehetünk benne, hogy sosem mutatja kétszer ugyanolyan arcát.   

Persze számtalan egyedi szálláshely közül válogathatunk akkor is, ha nem szeretnénk a jég birodalmában tölteni az éjszakát. A Hotel Kakslauttanen nevű szálloda egyedi üvegkupolás iglui lehetővé teszik, hogy az ágyunkból gyönyörködhessünk Lapföld lenyűgöző havas tájaiban, valamint az északi fényben. A környék számos programot kínál a téli sportok és a kalandok kedvelőinek. Aki szeretne, kirándulást tehet a Jeges-tengerhez, síelhet, vagy akár snowboardozhat is. 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2022. december
címkék:
Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.