"A pezsgőről azt tartjuk, hogy ennél franciább ital nincs is. Az ital születése egy vak szerzetes, Dom Perignon nevéhez fűződik."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A csillagok íze

A pezsgőről azt tartjuk, hogy ennél franciább ital nincs is. Az ital születése egy vak szerzetes, Dom Perignon nevéhez fűződik.

A pezsgő csakis a tradicionális méthode champenoise vagy méthode traditionnelle módszerrel készülhet. Nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy a palackban történik a másodlagos erjedés. És ez volt az, amit szerzetesünk képtelen volt kiküszöbölni, de amikor megízlelte az új ital pezsgését, így kiáltott fel: „Érzem a csillagok ízét!”

És mégis, mindez legenda, mert valójában az angolok találtak először habzó bort a palackjaikban, egy véletlen következtében, mert csupán annyi történt, hogy rosszul tárolták a palackokat, így a sima borból idővel habzó bor lett. Az viszont igaz, hogy a névadó Champagne borvidéken az XVII. századtól készítenek szénsavas borokat, és a mai napig az ott készült pezsgőket tartják a legjobbnak a világon.

 

Az erjedés során megjelenő szénsavat eleinte hibának tekintették, az ilyen borokat pedig selejtnek. Az első pezsgőt valamikor az 1600-as évek végén, Reims közelében a Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon készítette. A lezárt borosüveget viaszba mártotta és dróttal erősítette a palackhoz. A világ egyik leghíresebb pezsgőjének névadója volt szintén az első, aki a korábban rosszul záródó fadugókat parafára cserélte.

Ám ha egy kicsit büszkék szeretnénk lenni, álljon itt egy feljegyzés: „Nagy szorgalom és kitartás mellett sikerült nekem az eddig ismert champagne-i pezsgőboroknál sokkal kitűnőbbet előállítani” – vetette papírra örömét Törley József 1882-ben, amikor elhatározta, hogy a franciaországi Reims-ben szerzett ismereteit Magyarországon kamatoztatja. A mester Etyek környékén talált a franciaországi Champagne-hoz hasonló talaj- és klímaadottságú szőlőültetvényeket, amelyeknek borai kiválóan megfeleltek a pezsgő készítéséhez.

 

Az első magyarországi pezsgőkészítő azonban mégsem Törley volt. Korábbról fennmaradt emlékek szerint az első hazai pezsgő Zala vármegyéből, Sümeg város környékéről származik és nemes barkóczi Rosty Lajos nevéhez fűződik. A nyugalmazott kapitány szintén a franciaországi Champagne vidékén szerzett ismereteit hozta haza, és honosította meg a pezsgő készítését Sümegen.

Amikor az új ital hódító útjára indult Európában, legtöbb rajongóját Franciaországban szerezte. XV. Lajos szeretője, a legendás Madame Pompadour azt mondta, a pezsgő az egyetlen ital, aminek fogyasztása után sokkal szebb lesz a nő, mint annak előtte volt. Marie Antoinette pedig minden reggelt egy pezsgősüveg durranásával köszöntött. Persze a forradalom kissé megcibálta a pezsgő rangját is, így újra elővették Dom Perignon történetét, hiszen a francia szerzetes jóvoltából a viktoriánus tisztaságú menyasszonyokat is köszönthették az itallal, anélkül, hogy Madame Pompadourra gondoltak volna.

La femme La femme cikke 2022. december
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.