"El tudjuk képzelni, hogy leülünk egy fa alá élvezni a tavaszi levegőt, az újjáéledő természet békéjét?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A virágnézés hagyománya

El tudjuk képzelni, hogy leülünk egy fa alá élvezni a tavaszi levegőt, az újjáéledő természet békéjét?

Életmód tanácsok, alakformáló tréningek, edzésprogramok, konditermek látogatása: mind olyan programok, amelyeket sokan a mai társadalomban nélkülözhetetlennek tartanak ahhoz, hogy felgyorsult életvitelük ellenére megőrizzék testi-lelki egyensúlyukat. A fentiekben viszont az is közös, hogy teljesítésük időponthoz kötött, szerves része a napirendnek. Vajon létezhet még spontaneitás, ha kikapcsolódásról van szó? Van-e még olyan hely a földön, ahol az emberek egy zsúfolt munkanapon is képesek a tavasszal virága boruló fák szépségében gyönyörködni?

A válaszhoz keletre kell tekintenünk, egész pontosan Japán szigetvilágára, aholnapjainkban is nagy hagyománya van a hanaminak, vagyis a „virágnézésnek”. A hanamit szokták még sakura ünnepnek is nevezni, amely valójában a japán cseresznyefának neve, amelynek virágai az egész ország lakosságágának körében külön megbecsülésnek örvendenek. A hanami hagyománya egészen a nyolcadik századig vezethető vissza. Azóta szokás szerint a japán emberek minden évben kivonulnak a virágba borult cseresznyefák alá piknikezni, de hagyománya van az éjszakai virágnézésnek is, amikor lampionokkal világítják meg a fák ágait és úgy élvezik a látványt.

Nem Japán lenne az egyik legfejlettebb ország, ha a lakosság virágcsodáló szokását nem segítené a legmodernebb technikai eszközökkel is. Bár a cseresznyefák virágzása csak néhány nap, a Sakura akár egy teljes hónapig tart, hiszen a szigetország éghajlatától függően ez területenként más-más időpontban következik be. Éppen ezért minden évben elérhetővé tesznek egy virágzási térképet az érdeklődőknek, sőt, külön a virágzást előrejelző műsorok is vannak a televízióban. Okostelefonokra is elérhetőek hasonló alkalmazások, és interneten frissülő térképeken is lehet tájékozódni az eseményről.

A technológia ilyen mértékű kihasználása viszont egyáltalán nem megy a hanami rovására: pontosan így tudják segíteni a minden percüket beosztó dolgozókat, akik elfoglaltságaik ellenére akár napközben is képesek egy-egy virágba borult fa alatt néhány percre megpihenni. A parkokban gyakran látni aktatáskás, öltönyös embereket is, akik ugyan olyan lelkes csodálói az eseménynek, mint a turisták.

 

Szerencsére azért a tavasz az nálunk is tavasz, minden virágbaborulásával együtt, így ha tehetjük, szánjuk időt arra, hogy egy fa alatt kikapcsolódjunk és elfelejtsük egy rövid időre a mindennapok feladatait, hogy aztán újult erővel foghassunk hozzá teendőinkhez. A globalizáció egyik pozitív hatásának köszönhetően már a világ számos országában van sakura ünnep, így nem szükséges Japánig utazni. Ha ízelítőt szeretnénk kapni az esemény hangulatából, elég tavasszal az arborétumok és füvészkertek programajánlóit böngésznünk.

La femme La femme cikke 2021. április
címkék:
Japán | Természet | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.