"A jövőt kutató filmek és regények olykor csupán játékos jóslatokba, képzeletünket megmozgató találgatásokba bocsátkoznak, amelyeken szórakozhatunk."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Időutazások

A jövőt kutató filmek és regények olykor csupán játékos jóslatokba, képzeletünket megmozgató találgatásokba bocsátkoznak, amelyeken szórakozhatunk.

Előfordul azonban, hogy komoly és valós folyamatokra, veszélyekre igyekeznek felhívni a figyelmünket – ilyenkor néha komor képet festenek elénk.

 

A sci-fi világok rendszerint tele vannak különös eszközökkel, akár jóslatként is értelmezhető technológiai vagy életmódbeli újdonságokkal. Ebből a szempontból is nagyon érdekes időről időre újranézni vagy -olvasni ezeket az alkotásokat. Így például az „időutazós” filmek talán legismertebbjeit, a Vissza a jövőbe részeit is megéri újból megnézni – ezekben a mozgóképekben ugyanis valósággal hemzsegnek a csodálatos technológiai újítások. Ráadásul a bennük ábrázolt, egyik jövőn immár jó tíz évvel túl is vagyunk, vagyis világosan mérleget vonhatunk. Mi jött be, és mi nem?

 

Futuretainment


Nos, fájdalom, de légdeszkának egyelőre híre-hamvas sincsen, sőt az önszárító kabát, a magát befűző cipő, a tabletta méretű izéből a mikróban csodálatosan „elősülő” ínycsiklandó pizza és a mozik homlokzatából 3D-ben kikecmergő, személyre szabott cápafilmreklám megjelenésére is várnunk kell még. Ugyanakkor a film más, annak idején úgyszintén őrültnek tűnő ötletei − így a robotizált éttermi kiszolgálás vagy az „okosszemüveg” − már nagyon is léteznek, mi több, valószínűleg ezek szélesebb körű elterjedésétől sem vagyunk már nagyon távol.

 

 

Stanley Kubrick 1968-ban készült, legendás filmjében, a 2001: Űrodüsszeia című alkotásban egy az egyben a ma tabletként ismert eszközt fedezhetjük fel. Sőt, a Mester még az évszám tekintetében sem tévedett nagyot: az Apple iPad 2010-ben jelent meg a piacon. De az Arnold Schwarzenegger által fémjelzett Az emlékmás (Total Recall) is jócskán beletrafált egyszer: a vezető nélküli autót immár valóban gőzerővel fejlesztik.

JÖVŐNK
A Vissza a jövőbe című film őrültnek tűnő ötleteiből megvalósult a robotizált éttermi kiszolgálás és az „okosszemüveg”, de önszárító kabátnak még nyoma sincs.

 

A Star Trek-széria valószínűleg világelső a technológiai előrejelzések pontossága terén; a sorozatban olyan eszközök és eljárások jelentek meg már jóval a valós debütálásuk előtt, mint például a beszédfelismerő szoftver, a 3D-nyomtató vagy épp a videotelefonálás, „kép-beszélgetés” eljárása.

 

Előfordul, hogy bizonyos fantasztikus művek „beteljesedéséről” nem kivételes képességű tudósok, hanem mi magunk, egyszerű emberek gondoskodunk. Lelkesedésből? Unaloműzésből? Ki tudja! 

 

Írásunk folytatása a La femme Jövőnk című különszámában olvasható! 

La femme La femme cikke 2015. november
címkék:
Film
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.