"Malala Yousafzai a pakisztáni lányok tanuláshoz való jogáért küzdött, amiért majdnem az életével fizetett."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Tehetsége a bátorság

Malala Yousafzai a pakisztáni lányok tanuláshoz való jogáért küzdött, amiért majdnem az életével fizetett.

„Néha elképzelem, hogy sétálok az utcán és megállít egy tálib. Ekkor felkapom a szandálomat és arcon csapom, majd megmondom neki, hogy nem helyes, amit csinál. Jogunk van a tanuláshoz, ezt nem vehetik el tőlünk. Kész vagyok szembenézni bármivel, úgyhogy ha megölnek – isten óvjon ettől –, előtte azt fogom nekik mondani, hogy amit tesznek, az helytelen” – hallhatták tavaly Malala Yousafzai jóslatnak is beillő szavait a pakisztáni televíziónézők egy műsorban.

 

 

A mindössze 14 éves lány akkorra már ismert emberi jogi aktivistának számított, hiszen három évvel ezelőtt kezdődött története bejárta a világ különböző országait.

 

Tilos az iskola, kötelező a burka

 

Egyszer volt, hol nem volt, élt Pakisztán északnyugati részén egy tizenegy éves kislány, aki egy nap édesapja tanácsára úgy döntött, bemutatja, milyen is az élet a tálib uralom alatt lévő Szvat-völgyben. Figyelme középpontjában a nők és a lányok helyzete állt, hiszen a tálibok által szigorúan értelmezett iszlám jogrendszer, a saría szerint az asszonyok csak burkában (az egész testet elfedő ruhadarab) léphettek az utcára (de a vásárlást vagy a piacra járást sem engedélyezték számukra), a lányoknak pedig negyedik osztály fölött tilos volt iskolába járni. Az intézmények egy részét bezárták, az utcára kilépni életveszélyes volt, így Malala belevágott, hogy korát meghazudtoló érettséggel dokumentálja mindennapjait. Naplóját azonban nem egy gyűrött fedelű vonalas füzetbe írta, hanem a BBC urdu nyelvű oldalán publikálta álnéven írott blogjában.

„Tegnap szörnyű rémálmom volt: katonai helikopterek és a tálibok szerepeltek benne. Amióta Swatban megkezdődtek a katonai műveletek, folyton ilyesmiket álmodom. Anyám készített nekem reggelit, és elindultam az iskolába, de féltem, mert a tálibok megtiltották, hogy a lányok iskolába járjanak. (…) Néhány barátom elment innen, mert nagyon veszélyes lett az élet, de én nem hagyom el az otthonomat” – írta első naplóbejegyzései egyikében Malala. A veszélyeket vállalva ő és a swati lányok egy része továbbra is eljárt az iskolába, a szigorú törvényeket pedig úgy játszották ki, hogy a szokásos uniformis helyett utcai viseletet öltöttek, nehogy felhívják magukra a figyelmet, a könyveiket ruhájuk alá rejtették, az iskolában pedig negyedik osztályos tanulóknak adták ki magukat.

 

Világhír

 

A néhány hónapon keresztül vezetett blog nem sokkal indulása után elérte a nemzetközi figyelem ingerküszöbét, Malala pedig attól fogva nevét és arcát vállalva emelt szót mind gyakrabban a pakisztáni lányok tanuláshoz való jogáért, miközben a tálibok folyamatosan zárták be és rombolták le az iskolákat (a BBC szerint csak a 2008-as évben mintegy 150-et). Bátorsága a tálibokkal szembeni ellenállás szimbólumává tette, bejegyzései pedig egy gyerek szemszögéből, mégis érzékletesen írták le, hogy miként élnek az emberek a tálib uralom alatt Pakisztánban.

„…Minden gyerek retteg a környéken. Egyik alkalommal bombákat dobtak le helikopterekről, ezért akárhányszor helikoptereket hallunk elrepülni, kiszaladunk, és várjuk a bombákat, de azóta nem történt ilyesmi. (…) Ma csütörtök van, és én nagyon félek, mert az emberek azt mondják, hogy a legtöbb önkéntes merénylet vagy péntek reggel, vagy péntek este szokott történni, azért, mert a merénylők szerint az iszlámban a pénteki napnak különleges jelentősége van…”

 

Kőrösi Ivett Kőrösi Ivett cikke 2012. október
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.