"A színes zenei palettát felvonultató, főként szimbolikus eszközhasználatra épülő előadás a vissza nem térő lehetőségek drámája."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A vágy villamosa a tánc nyelvén

A színes zenei palettát felvonultató, főként szimbolikus eszközhasználatra épülő előadás a vissza nem térő lehetőségek drámája.

Kulcsár Noémi Tennessee Williams A vágy villamosa című színművéből készült kortárstánc-előadását 2014. október 10-én és október 11-én 20.00-kor mutatja be a MU Színház.

 

A kifinomult, művelt, végtelenül érzékeny, jó családból származó úrilány, Blanche Dubois egy szál bőrönddel megérkezik szeretett húgához, Stellához, a poros és unalmas New Orleansba. A látogatásból akár egy kellemes családi rendezvény is kerekedhetne, azonban nagyon hamar kiderül, hogy Stella lengyel származású férje, a vérbeli macsó Stanley és Blanche ki nem állhatja egymást, hiszen olyanok ők ketten, mint tűz és víz: Blanche lenézi és megveti Stanley durva stílusát; Blanche modorossága pedig Stanley csípős megjegyzéseinek állandó céltáblájává válik. Mindeközben kettejük között ott áll a várandós Stella, aki szenvedélyesen szerelmes a férjébe, és nővérét is nagyon szereti. A családi perpatvar végül egészen odáig fajul, hogy Stanley nyomozni kezd sógornője viselt dolgai után. A kutatás nem marad eredménytelen: Blanche-ról kiderül, hogy valójában minden szava hazugság, és egyáltalán nem rokonlátogatóba érkezett, hanem egy bűnös élet elől menekült el a Vágy soha révbe nem érő villamosán...

 

 

Tennessee Williams világhírű drámája 1947-ben született. Még az évben megtartották az ősbemutatót a Broadway színpadán, amelyben Marlon Brando játszotta Stanley Kowalsky szerepét. A darab akkora sikert aratott, hogy az előadást két évig folyamatosan repertoáron tartották, a szerzőt pedig 1948-ban Pulitzer-díjjal tüntették ki. A ma már klasszikusnak számító mű kortárstánc-adaptációja mellőzi a szöveget, sokkal inkább az érzetek által tolmácsolja a történetet. Koreográfiájában a hét táncos közreműködésével megvalósuló előadás a szerep és a karakter összhangját keresi. A darabban Blanche-ot a külföldön is elismert balettművész és táncpedagógus, Lőrinc Katalin, Stanley Kowalskyt pedig Csere Zoltán alakítja. A darab legfőbb kérdésfeltevése: mi az, ami már nem tehető jóvá, hogyan tudunk úrrá lenni egy már visszafordíthatatlan helyzeten?

 

Színpadi tapasztalatait Kulcsár Noémi koreográfus, táncművész Hamburgban és Münchenben szerezte, 2005-től szabadúszó táncművészként dolgozik Magyarországon, 2005-től a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola, majd 2011-től a Magyar Táncművészeti Főiskola mestere. 2008-tól az egri Gárdonyi Géza Színház Badora társulatnak tagja. 2013-ban Fülöp Viktor-ösztöndíjban részesült. Számos színdarabhoz készített koreográfiát az egri Gárdonyi Géza Színházban, ezen túl több alkalommal is koreografált a Zsidó Nyári Fesztivál felkérésére, a Győri Balett, a Miskolci Balett és a Magyar Állami Operaház számára. 2012-ben létrehozta saját társulatát, a Kulcsár Noémi Tellabor, balett- és vizuáltechikai műhelyt, amelynek legutóbbi bemutatói a Kert és a Body Building című kortárstánc előadások voltak. 

La femme La femme cikke 2014. október
címkék:
Művészet | Színház
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.