"Az Operaház az ősz középső hónapjában két különleges rendezvénnyel ellensúlyozza a tél közeledtét."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Liszt és Solti az Operában

Az Operaház az ősz középső hónapjában két különleges rendezvénnyel ellensúlyozza a tél közeledtét.

Októberben két rendhagyó rendezvénnyel emlékezik a Magyar Állami Operaház a zenetörténet két kiemelkedő egyéniségére.

 

Október 22. – Zongoraáriák

 

A Liszt-év elmúltával is ünnep Liszt Ferenc születésének évfordulója, a szerzőé, aki nemcsak vezényelte, de zongoradarabjaiban rendszeresen fel is dolgozta az operairodalom számára legkedvesebb darabjait.

 

 

Az Operaház hagyományteremtő karitatív sorozatának első koncertjén Enrico Pace világhírű olasz zongorista játszik Liszt-estet. Pace korunk egyik legnagyobb, világszerte legkeresettebb zongoraművésze. Zenei tanulmányait a pesarói Rossini Konzervatóriumban kezdte, előbb karmester és zeneszerzés szakon végzett, majd zongoristaként képezte magát tovább az imolai Accademia Pianisticán, Jacques Tiège tanítványként. 1989-ben megnyerte az Utrechti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyt és ezzel elindult világkarrierje. Vendégszerepelt többek közt a Milánói Scalában, az amszterdami Concertgebouw-ban, a londoni Wigmore Hallban. A legjelentősebb zenekarokkal lépett színpadra (Müncheni Filharmonikusok, a római Santa Cecilia Zenekara, BBC Filharmonikusok, Sydney és Melbourne Szimfonikus Zenekara, a Holland Rádió Filharmonikus Zenekara, Rotterdami Filharmonikusok, Berlini Koncertzenekar) és a legnevesebb zenei és kamarazenei fesztiválokon szerepelt (Salzburg, Schleswig-Holstein, Montreux, Delft.) A művész naptára évekre előre tele van, Budapest után Moszkva, Tokió és New York várja, ahol Frank Peter Zimmermann hegedűművésszel Bach szonáta-estet ad, majd ismét az amszterdami Concertgebouw-ban és a müncheni Herkulessaalban lép színpadra.

A programban Liszt-operaátirat is szerepel, amelynek „mintáját” Szabóki Tünde énekművész tolmácsolja a közönségnek.

A zongoraest teljes bevételét az Őrzők Alapítvány – a Tűzoltó utcai Gyermekklinika hivatalos alapítványa – a Klinikán kezelt daganatos és leukémiás gyermekek kórházi feltételeinek javítására fordítja. Az Őrzők Alapítvány a Semmelweis Egyetem II. számú, Tűzoltó utcai Gyermekklinika hivatalos alapítványa. A Tűzoltó utcai Gyermekklinikán gyógyul minden második daganatos és leukémiás beteg gyermek Magyarországon. Az Alapítvány legfontosabb célja a Klinikán gyógyuló súlyosan beteg gyerekek gyógyulási feltételeinek és kórházi körülményeinek javítása. Az Őrzők Alapítvány orvosi műszerek vásárlásával segíti a Klinikán kezelt gyermekek hatékony gyógyítását, támogatja a szülők folyamatos kórházi vagy kórházközeli tartózkodását, hozzájárul a tudományos kutatásokhoz és segíti a beteg gyerekek rehabilitációját. Azt est fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

 

Október 26. – SOLTi100!

 

Még tizenkilenc sem volt a szikrázó tehetségű, frissdiplomás zeneszerző, amikor a budapesti Operaház alkalmazni kezdte. Remek zongoratudása korrepetitorkodásra is alkalmassá tette, ám ő „természetesen” semmi mást nem akart, mint vezényelni. Húszévesen már Kölnben és Mannheimban próbálkozik, aztán Budapestre tér vissza, újra korrepetitorkodni. Innen szerez salzburgi megbízatást: mások mellett a nagy Toscanini asszisztense lesz. A mi Királyi Operaházunkban csak egyetlen előadást vezényelhet: a Figaro házasságának estéjére árnyékot vett az Anschluss bejelentése. Az ifjú Solti Györgynek ezután nem lehet jövője a nácik uszályába vont Magyarországon – viszont hamarosan világkarrier várja, amelynek végén utolsó lemezfelvétele egykori zeneakadémiai tanárainak műveiből készül. Bartók, Kodály és Weiner alkotásait vezényelve éppúgy hazatért, mint nem sokkal később a Farkasréti temetőbe. A 20. század egyik legnagyobb karmestere, Solti György 2012 októberében lenne 100 esztendős.

A Magyar Állami Operaház Székely Bertalan-termében emléküléssel és Istenek alkonya – próbafilmvetítéssel, koszorúzással, a színházteremben pedig Figaro házassága-előadással emlékezik egykori művészére. A dirigens pedig az a fiatalember lesz, aki Solti utolsó budapesti tartózkodásakor – még általános iskolásként – addig hívta a szállodákat, míg beszélni nem tudott a Maestróval. Találkoztak is az Operában, Solti bíztatta a kiskamaszt, aki ma már karmester: Halász Péter, és élete sorsdöntő pillanataként idézi fel a találkozást.

La femme La femme cikke 2012. október
címkék:
Opera | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.